Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
Привет колеги!
Започнах ремонт на кухнята преди зима :-D с разширяването й чрез приобщаване на мокрото помещение (килера) , изолация на тавана и т.н.
Въпроса ми е следния: Мисля да добавя към радиатора, който е панелен 1600 х 600 още един, но вероятно с алуминиеви глидери поне 10 бр. с височина 600. Проблем ли ще е да го свържа последователно (след панелния)?
Тръбите са ф16 с алум. вложка. Котела е газов 6-18 кВт. Юнкерс на Бош.
jabata - специалист
Уточни малко, какво визираш под последователно свързване, изхода на единия отива като вход на другия? Ако да, мисля че това няма да е много ефективно, тъй като втория радиатор ще има много нисък коефициент на топлоотдаване. Ако имаш в предвид, двата радиатора да са успоредно един спрямо друг (от входа на единия взимаш за вход на другия) респективно изходите, става, но имай на в предвид че радиатора с по-ниско водно съпротивление ще топли повече, от другия. Но като цяло става, вече не е ясна ефективността.
Ако пък искаш за вход на втория да вземеш от другия горен край на първия, става но никой не може да каже за ефективносста (пак поради причини със съпротивлението).
Най-общо казано става, но може да се окаже че ефекта не е желания. Но ако и двата ще са в едно помещение, мисля че няма да има проблем.
strelec - специалист
Последователно ще рече от изхода на панелния тръба до входа на алуминиевия, след това изхода на алуминиевия се свързва с тръбата която до този момент е изход на панелния и от там в колекторната кутия. Както писах ще разширявам кухнятаза да стане и всекидневна. 2-та радиатора ще бъдат в нея. Другия момент е, че колкото и да си играх на времето със секретните кранчета не можах да направя делта T да стане 10*С. При мен е 5*С. Така че си мисля, че има достатъчно топлинна енергия на изхода на радиатора която може да се усвои от следващия радиатор.
jabata - специалист
За ставане ще стане, но мисълта ми беше че ефективността му няма да е толкова колкото ако тръбата влиза директно, но пак ще топли. Реално погледнато така ще се увеличи делта-та, но стига котела да има мощност да поеме такова нещо, нямаш никакъв проблем.
Виждал съм системи по-този начин направени, 6 радиатора вързани така, при това в отделни стаи, и резултата е потресаващ. Първата стая умираш от жега, последната от студ. Но като са в едно помещение, мисля че това няма да кой знае какъв проблем.
strelec - специалист
jabata написа:
...Виждал съм системи по-този начин направени, 6 радиатора вързани така, при това в отделни стаи, и резултата е потресаващ. Първата стая умираш от жега, последната от студ...
Това не е потресаващо, направо си е убийствено... :axe: Или да ... изпълнителя.

А котела би трябвало да се справи 18 кВт за 3 бр. 1600х600,
1 бр. 1200х500,
4 глидера на Н 500,
1 лира
и добавянето на поне 10 глидера на Н 600
ще сложа и в хола вътрешно тяло от климатик успоредно, или паралелно на радиатора.
novgradski - специалист
По добре е ако са вързани успоредно ...не само заради по-доброто топлоотдаване ,но и по-лесно се регулират (дори можеш да намалиш или спреш само единия).
strelec - специалист
Мдаа, при това положение остава варианта да махна изпускателните кранчета под автоматичните обезвъздушители от колекторната кутия и на тяхно място да навия такива за тръби. Да прокопая канали в пода и да пусна тръби до радиатора...
jabata - специалист
Ти много сложно го направи. Достатъчно е, преди входа на единия да вземеш вода за другия, а изходите да ги събереш заедно, по-този начин въпросните 2 радиатора за които говориш, са успоредно свързани един спрямо друг. Така спестяващ копаене, и тон главоболия.

Тема "Последователно свързване на радиатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: