• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. От доста време ползваме за отопление локално парно с камина. В общи линии откакто имаме камината - от тогава е и проблемът с пушенето й. Живея в тухлен апартамент от времето на соца и освен, че коминът ми е с два димоотвода (централен + частичен/"отделен" за всеки етаж), изградени с коминни тела и измазани друго за него не мога да ви кажа. На последен (жилищен) етаж съм, над мен има тавански помещения с височина над 3,5м. Дограмите на апартамента ми са дървени с двойни стъкла, а помещението над хола ми (където ми е камината) на практика е абсолютно празно. Преди 2-3 седмици започнахме да палим парното от време на време. Печката пушеше само през вратичката при отварянето й (това го е правила абсолютно винаги), но и горенето не беше добро. В смисъл, че водата в ризата стигаше 50 градуса след 2ч. горене! За това реших да почистя тръбите(кюнците) както и самата камина. При първото палене огъня тръгна силно, дори при затворена решетка, но като че ли коминът не поемаше дима и камерата стана само дим. 2-3 мин. след запалването от всеки процеп между горивната камера и коминът започна да излиза дим на тласъци, това трая само още 2-3 мин. след което всичко се оправи. Водата достигна 50 градуса за около 20-25 мин. От тогава насетне при всяко палене камината пуши в началото. Димът е в по-малко количество и излиза от двата края на последния кюнец (процепа между комина и кюнеца и около "свръзката" му с предходния кюнец). Поддържа силен пламък и бързо затопля водата. Пушенето трае около 4-5 мин. След което всичко е ОК, но е достатъчно в стаята да стане "лисичарник". Четох за опушването на стъклата и останах изненадан, че за нормално се приема опушване за 3-4 дни. При мен винаги са били необходими 5-6 часа?! В момента горя бук на 2 и 3 год. стоял на сухо и проветриво място.
От както сме направили парното има проблеми с пушене от кюнците и вратичката при отварянето й. Проблемът при кюнците най-често е процепът между комина и последния кюнец. Викал съм няколко коминочистачи, които са чистили комините с гюле и четка, с лента от банциг (от апартамента нагоре) и т.н. Ползвал съм "обезсаждители" в камината, нафталин и някакъв "специално за целта" продукт, но нищо от това не е решение. Проблемът с пушенето се оправя за максимум 2 седмици! Дори предишни години се е случвало при първи паления от кюнците (почистени!?) да прокапе кафеникава мазна течност. Проблемът с връщането на дим от вратичката така и не успях да го избегна дори един единствен път...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Коминът и идва къс/нисък
Предполагам
koveslav - майстор
Публикувай снимка на камината си с кюнците(мисълта ми е да стане ясно как си я монтирал) и напиши модела,ако обичаш.Особено това с прокапването много ме усъмни.Така прокапва при неправилно изработен и неправилно изгарящ отоплителен уред.На сестра ми турското "чудо",като го подкараше на дърва правеше същите проблеми едно време.
Височината на комина след отвора за кюнците е около 4,5-5м.?! Семейството до нас се отопляват с камини без водни ризи и нямат подобни проблеми?! Чудех се, ако избия отвор и се включа в централния димоотвод, дали ще има подобрение или ще се влоши? Димоотвода, който ползвам започва на ~1м. над пода на моя етаж и на същото отсояние над пода на горния етаж се включва в централния. Дали тези 1-1,5м. до прехода не идват късо разстояние?

koveslav снимки мога да публикувам утре. Модела не мога да кажа. Пишеше го на стъклото, но одавна се е изтъркал. Води се Троянска. Камина, кюнци, радиатори, тръби и т.н. са монтирани от майсторите, които ми правиха парното. Камината ми се намира в североизточния ъгъл на стаята, коминът е в северозападния, около 2,5м. помежду им. Имам 2 къси кюнеца поставени вертикално, "коляно" и 3 дълги, поставени хоризонтално. Утре ще кача снимки, за да видите. Лека вечер.
kalin72 - майстор
Изолирай кюнците, и ще оправиш положението. Но 3те хоризонтални са малко проблемни, мисля.
koveslav - майстор
kalin72 написа:
Изолирай кюнците, и ще оправиш положението. Но 3те хоризонтални са малко проблемни, мисля.
+1! За това посъветвах да постне снимки на инсталирането на камината.
Pooh - майстор
shotlekov написа:
Чудех се, ако избия отвор и се включа в централния димоотвод, дали ще има подобрение или ще се влоши?
Не бе. нищо не разбирам от комини, но ... ако някой комшия реши да запълни комина с монтажна пяна ... или просто да го разкара, защото му заема място в подпокривното пространство ... И за да съм по-разбран - ако някой съсед реши, че мазето му е малко и бутне стената между неговото и твоето, като зазида излишната в случая врата - КАК ЩЕ СЕ ПОЧУСТВАШ???

ОСЪЗНАЙТЕ ПОНЯТИЕТО ОБЩИ ЧАСТИ И СПРЕТЕ С ДЕБИЛНИТЕ СВОЕВОЛИЯ, ЗА ДА НЯМА ВСЕ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ ПО ФОРУМИТЕ!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Приближи камината до комина и сложи термостат на помпата, ако няма
VLADO66 - майстор
И всички снадки по димоотводите трябва да се уплътнят с термосиликон.
kozl - майстор
В Банско вградихме по апартаменти над 100 камини без водни ризи. Свързването на Димоотводите, камерите и облицовките ги изпълняваше специалист, който само с камини работеше. Лека му пръст.
той ни накара да променим проектите и вместо общо тяло да изпълним самостоятелен кумин за всяка камина. Та от него научих, че комбинираните кумин и са проблемни за камини, още повече с водна риза.
Освен това в ЕС нищо не е ясно. За едни е кумин, за други вентилация, за трети място за скара или излишен обем.
имаше години, в които жилищата се издаваха по проект без кумини. Но режимът 3 към 3, кюнци през прозорци извади и правилата за кумини отново въдвори.
  • 1
  • 2

Тема "Постоянно пушеща камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: