Здравейте. От доста време ползваме за отопление локално парно с камина. В общи линии откакто имаме камината - от тогава е и проблемът с пушенето й. Живея в тухлен апартамент от времето на соца и освен, че коминът ми е с два димоотвода (централен + частичен/"отделен" за всеки етаж), изградени с коминни тела и измазани друго за него не мога да ви кажа. На последен (жилищен) етаж съм, над мен има тавански помещения с височина над 3,5м. Дограмите на апартамента ми са дървени с двойни стъкла, а помещението над хола ми (където ми е камината) на практика е абсолютно празно. Преди 2-3 седмици започнахме да палим парното от време на време. Печката пушеше само през вратичката при отварянето й (това го е правила абсолютно винаги), но и горенето не беше добро. В смисъл, че водата в ризата стигаше 50 градуса след 2ч. горене! За това реших да почистя тръбите(кюнците) както и самата камина. При първото палене огъня тръгна силно, дори при затворена решетка, но като че ли коминът не поемаше дима и камерата стана само дим. 2-3 мин. след запалването от всеки процеп между горивната камера и коминът започна да излиза дим на тласъци, това трая само още 2-3 мин. след което всичко се оправи. Водата достигна 50 градуса за около 20-25 мин. От тогава насетне при всяко палене камината пуши в началото. Димът е в по-малко количество и излиза от двата края на последния кюнец (процепа между комина и кюнеца и около "свръзката" му с предходния кюнец). Поддържа силен пламък и бързо затопля водата. Пушенето трае около 4-5 мин. След което всичко е ОК, но е достатъчно в стаята да стане "лисичарник". Четох за опушването на стъклата и останах изненадан, че за нормално се приема опушване за 3-4 дни. При мен винаги са били необходими 5-6 часа?! В момента горя бук на 2 и 3 год. стоял на сухо и проветриво място.
От както сме направили парното има проблеми с пушене от кюнците и вратичката при отварянето й. Проблемът при кюнците най-често е процепът между комина и последния кюнец. Викал съм няколко коминочистачи, които са чистили комините с гюле и четка, с лента от банциг (от апартамента нагоре) и т.н. Ползвал съм "обезсаждители" в камината, нафталин и някакъв "специално за целта" продукт, но нищо от това не е решение. Проблемът с пушенето се оправя за максимум 2 седмици! Дори предишни години се е случвало при първи паления от кюнците (почистени!?) да прокапе кафеникава мазна течност. Проблемът с връщането на дим от вратичката така и не успях да го избегна дори един единствен път...
От както сме направили парното има проблеми с пушене от кюнците и вратичката при отварянето й. Проблемът при кюнците най-често е процепът между комина и последния кюнец. Викал съм няколко коминочистачи, които са чистили комините с гюле и четка, с лента от банциг (от апартамента нагоре) и т.н. Ползвал съм "обезсаждители" в камината, нафталин и някакъв "специално за целта" продукт, но нищо от това не е решение. Проблемът с пушенето се оправя за максимум 2 седмици! Дори предишни години се е случвало при първи паления от кюнците (почистени!?) да прокапе кафеникава мазна течност. Проблемът с връщането на дим от вратичката така и не успях да го избегна дори един единствен път...