• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
veselin74 - напреднал
Здравейте Колеги, някой знае ли от Вас как фунционира автоматична допълваща група EMMETI като тази от снимката
Прикачен файл:
emmeti.jpg
автоматична допълваща група EMMETI
emmeti.jpg (6.65 KиБ) Видяна 10027 пъти
. Проблема е, че съм го монтирал на моята парна инсталация и за да го подкарам трябваше да го побългаря, а това изобщо не ме успокоява. Общо взето решението за да започне да пълни системата беше такова:
Прикачен файл:
emmeti1.jpg
emmeti1.jpg (12.84 KиБ) Видяна 10027 пъти
л Този начин малко ми се струва нелогичен защото "врътката" в средата трябва да я навивам надясно за да се увеличи налягането и самата тя да я натискам с отверка навътре, но така могат да те заболят ръцете да чакаш системата да се напълни, и тогава вкарвам леко встрани въпросната врътка и я застопорявам под пластмасовия капак. Странно, но така работи!
Обаче повече ми се ще някой, ако знае да каже, какво бъркам, защото това е повече от очевидно, че неможе да е нормалния начин на работа.
plamen_peev - специалист
Ами колега пак прочети заглавието на темата си.
Забеляза ли? Автоматична ...... група. тоест само допълва (поддържа) желаното налягане в системата, а не я пълни.
Доколкото съм запознат хотата правят байпас със спирателен кран за пълнене или като при теб ( и при мен :-D )
натискаш с отверката и то тръгва бързо, ама при тебе що трябва да го натискаш постоянно не знам.
При мен след интервенцията ако не спра (затворя) докрай налягането се вдига до водопроводното.
То може при мене да е проблема де :?
Както и да е... смятам че схвана главното. Не е за пълнене а за допълване на състемата :wink:
bigdragon - майстор
Черната врътка отдолу за какво е?
Отворена ли е на цяло?
veselin74 - напреднал
Здравей колега plamen_peev. Разбрах намека ти за думите "автоматична допълваща група", но именно тук е уловката в цялата история, защото автоматичната допълваща група сработва тогава, когато налягането в системата падне под определена стойност Х, което условие е изпълнено при празна система, защото налягането е "0". Когато налягането в системата стигне тази стойност Х, тогава автоматичната допълваща група спира да пълни системата. Именно това е принципа на работа , който следвам , но в моя случай явно нещо не е както трябва с тази допълваща група, защото тя просто не сработва в нито един от вариянтите , освен ако не го направя принудително както вече съм описал в постовете си по-горе. За това искам мнението ви какво не правя както трябва за да сработи тази "автоматична допълваща група EMMETI" без да побългарявам нещата.

П.П. иначе за сега системата ми функционира без проблемно по отношение на отоплението , но само този малък проблем ме притеснява.
kozl - майстор
Работи като регулатор на налягане. Да не си объркал посоките на свързване, че тогава няма да работи?
Налягането в изхода се регулира като се променя натиска на пружината. Като се замърси клапата или натрупа налепи и почва да пропуска и ако няма утечки по системата изходното налягане се изравнява с това на входа.
naskov - майстор
veselin74 написа:
П.П. иначе за сега системата ми функционира без проблемно по отношение на отоплението , но само този малък проблем ме притеснява.
Винтчето, което натискаш просто трябва да се завиее няколко оборота, за да започне да влиза вода в системата. Предполагам, че автоматичната пълнячка не е била калибрирана и се налага това да го направиш ти. Ако не знаеш как става пиши ми.
veselin74 - напреднал
Здравей Колега naskov, изключително ще съм ти благодарен, ако ми разясниш как да калибрирам това чудо , защото въпреки ръководството , което има тази автоматична допълваща група на английски , не става ясно как точно да се процедира.
naskov - майстор
Като натегнеш винтчето започна ли да влиза вода в системата-трябва да се чува едно съскане?
ivanovbg - майстор
Не разбирам какво неясно има. Пълни си вода без проблем на празна система. С винтчето се регулира желаното налягане. На този модел не знам как е точно, но при мен колкото повече го отвиваш толкова повече се качва налягането. Ако си го поставил на минимално налягане няма как да пълни. Минималното мисля че беше 0,2-0,3бара или 3 метра воден стълб, а то при затворена система се постига лесно. Де факто трябва да натягаш пружината. И ако топлиш 2 етажа....

:partyman:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (23.97 KиБ) Видяна 9723 пъти
kozl - майстор
По тази схема (чертежа) пружината се натяга от #2 и така се вдига изходящото налягане. Пак от схемата виждам, че има вградени ОК #6 и филтър #9. Тази ОК към манометъра нямам обяснение що е там. По-скоро прилича на тапа на чертежа.
Но не мога да преценя за какво служи врътката #8. Може би за регулиране на дебита или за промиване на филтъра. По-скоро залагам за дебита, което предполага, че при натегнато положение дебита е нула.
За настройка аз бих направил следното. Въпреки че към изхода има ОК предпочитам да има и кран за затваряне и отделяне на групата от влияние на разширителния съд. Затварям с крана и прекъсвам връзката към системата. Отвивам пробка #7, през която трябва да протече струйка. Ако няма струйка, вероятно #8 трябва да се развие. След като има струя стягам #7 до намаляване примерно на вързо капене и с винт #2 натягам или отвивам докато манометъра покаже това, което целя.
Ако #8 е за дебита, като се отвие #7 да тече повечко , то с #8 би следвало да се регулира потока през пробката и видимо да се определи дебита или за по-точно може и обемно. Но когато се регулира настройката на налягането изтичащия дебит трябва със сигурност да е по-малък от настроения с винт #8.
Това важи при условие, че #8 регулира дебита. Но поне по схемата ми се струва, че точно това прави, като ограничава хода на оста към мембраната.
  • 1
  • 2

Тема "Как фунционира автоматична допълваща група EMMETI?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: