• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KingLin - майстор
Това е материя почти непозната за мен и ми липсват основите, затова моля да имате търпение в обясненията :)
Ситуацията е следната. В момента къщата се отоплява със самоделен котел на твърдо гориво. Горят се основно брикети. Понякога се добавят и малко въглища. Котела е с горно горене и спряганата мощност е около 45 kW. Системата е гравитачна, отворена. Няма помпи и други енергозависими неща. Повечето стаи са с чугунени радиатори, но тук там има и стоманени панелни, като не мисля, че са оразмерявани според кубатурата.
Та проблема е следния: котела за пореден път има теч, но този път е на недостъпно място и вече се мисли за смяна. Но поради наличието на гориво за поне още един отоплителен сезон, се чудя какво да избера, така че, хем да оползотворим наличните брикети и въглища, хем после да минем на пелети. Отопляемата площ на къщата е около 350-400 квадрата. Няма изолация. Дограмата е стара, дървена, двойна. Не знам как да определя мощността на радиаторите. Ако е необходимо мога да преброя общия брой на чугунените ребра и броя и размерите на стоманените панели. Какъв котел да изберем? Цената е от значение, но не мисля, че е разумно да се хвърляме на най-евтиното.
kalin72 - майстор
От четеното в този форум, което после използвах в направата на моята къща и отоплителна инсталация, знам едно - нямаш ли добра изолация и качествена дограма, с каквото и да се топлиш, ще имаш много топлозагуби и ще плащаш много пари на вятъра.
Всичко останало идва след като оправиш тези двете работи :)
KingLin - майстор
Напълно съм наясно с това - проблема е че къщата е дву даже трифамилна. Имам проблеми с плащането на общия ток от стълбище и мази, които са на моя електромер, пък камоли да искам да санираме. Котела е неизбежно да се оправя.
kalin72 - майстор
Ако комина е много добър, поне 7 метра висок, и с оглед на това, че искаш да минаваш на пелети, котела е:
http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html

1800 лева за 32/28 квт модел.

Изображение
KingLin - майстор
Комина е около 14-15 м. Котела е на ниво маза и над него има сутерен, 2 етажа, обитаем тавански етаж плюс метър и половина над покрива. вътрешния размер не го знам, но се почиства редовно. До сега проблем с тягата е нямало. Само при абсолютно безветрие котела не се наема, както обикновено, но това е рядкост. Въпрос: при дадения котел не се ли плаща цена "марка"? Т.е. има ли други еквивалентни, които не са Бош и съответно са малко по-евтини? И иска ли преправяне за да се монтира пелетна горелка?
kalin72 - майстор
Аз имам същия котел, и мисля да слагам горелка Грейко, или след месец-два, или лятото. Нищо не се преправя, само вратичката.
Цената е много добра за качествено изработен котел, незнам колко по-евтино да бъде? Инак Това Будерус, Дакон, Бош, едно и също е, прави се в Чехия, и определено си заслужава парите. Аз сега съм на дърва, и зареждам 3-4 пъти на 24 часа. Работи си без всякаква друга намеса, освен зареждане и почистване на 10-15 дни. Разбира се, системата си иска и други неща, за да работи качествено и икономично.
Прочети тук, из форума, има мнооого писано по темата.
Christo - майстор
За чугунените радиатори мериш разстоянието между центровете на отворите на крайния глидер на един радиатор и после търсиш по фирмите производители на чугунени радиатори сходни на вид и със същата строителна височина за да вземеш от там мощността за глидер и умножаваш по глидерите. Отдаваната мощност зависи от температурата на топлоносителя. За по-ниска температура мощността пада доста осезаемо. Добрите фирми дават мощността при различни температури. Като знаеш на каква температура сте карали котела, можеш да определиш достатъчно точно исканата мощност. Едно време парните инсталации се смятаха при 90 градуса топлата, 70 градуса студената. Сега по-скоро топлата е 70, че и по-малко. Повечето съвременни котли работят на 80 градуса макс. Трябва да се види дали при новата ситуация ще стигнат старите глидери. По-добре е котелът да е с "изпилена" мощност, от колкото да е преоразмерен. Бих те посъветвал да минете на затворена система, с мембранен разширителен съд, да се сложат циркулационна помпа, помпа за малкия кръг (както при леките коли, докато антифризът е студен, не циркулира през радиатора, а само в двигателя), смесителни вентили с моторни задвижки, евентуално буферен съд. Не е лошо да се предвиди и бойлер за топла вода. Бях във вашата ситуация преди четири години. Не си струва да си мътиш мозъка с излишните брикети. Или ги продайте някъде, или закърпете котела за още една зима. Едва ли мястото е толкова недостъпно. Реже се външната риза за да се получи достъп и после се прави кръпка и на нея. Тъкмо ще имате време да съберете пари и да обмислите спокойно проекта. Тук във форума пише човек от Варна с ник Лазар Ганев. Обади му се на лични, да види обекта на място. Не го познавам лично, но като му чета постовете, оставам с впечатление, че си разбира от работата. Аз вложих в моята система 20К лева. Могат да се намалят с покупката на по-евтин котел, но едва ли сумата ще слезе под 10К, ако се направи както трябва. Ако парите са проблем, спрете се на конфигурация без компромиси, пък я изпълнявайте в продължение на две-три години. Все пак, котелът се предполага да работи поне петнайсетина години и не си струва да се купи някой боклук пелетояд, който да ти къса нервите и гори парите. И последно: купи си пелетен котел! Ако имаше наличен стар чугунен котел и не ви се ще да го хвърляте пък да го кърпите с горелка. Но да почвате с кръпки още от началото ми се струва неразумно. Нали идеята е да вървим напред и нагоре :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Christo, благодаря за оценката :) ! KingLin, наскоро монтирахме на подобна термосифонна система във Виница такъв котел Бош 32кВт с пелетна горелка RB30. Засега работи успешно без помпа, но утре ще му монтираме и помпата с трипътен вентил, понеже без помпа работи на 50*С. Бош имат и 45кВт котел, на такъв също сме монтирали 30кВт горелка. Ако искаш обади се да го видиш на място.
alex_serviz - специалист
Като минаваш на триходов стоманен котел от типа на Бош, можеш да погледнеш и аналогичните модели на Дакон, които в ценово отношение мисля, че са на-долу. Аз ползвам такъв 32 KW и не мисля, че с нещо отстъпва на Бош-а.
KingLin - майстор
Благодаря за насоките на всички. Точно за Виница става дума. 50 градуса мисля, че няма да е удачно. До сега работеше между 60 и 80 в зависимост колко дърпаше комина, защото, освен притваряне на долния отвор за въздух, друго регулиране нямаше на горенето. Относно кърпене на стария котел - то е ясно, че така ще изкараме тази зима, но той самият е вече много стар и вероятно изгнил и за това в последните години имаме проблеми с течове. Със сигурност е на повече от 30 години. След като се ориентирах в цените и ги съобщих на останалите се почна смятане за цени и т.н. Аз съм твърдо ЗА пелети, но остава да чакам идеята да отлежи и при останалите.
@LazarGanev За огледа мисля, че няма смисъл да притесняваме хората ползватели. Като му дойде времето на лято направо ще те потърся, ако не се справим сами с помощта на форума:)
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на котел - съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: