Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ventzi48 - специалист
Здравейте можещи и знаещи.
Имам пелетна горелка от години монтирана на котел Виадрус 22 но разхода на пелети е доста голям-15 кг за 5-6 часа.Имам идея да направя серпентина както са проточните бойлери на газ.Идеята ми е да не използвам котлето а само горелката.Имам медни тръби с Ф 15 мм/1.Сега си правя тръбогиб с три ролки за огъване на тръбата но още имам проблем и не е готов.Как да изчисля дължината на тръбата от която ще навия спиралата и какъв диаметър да е тя?От разхода на пелети правя извод за мощноста-около 12 квт. която ми трябва за серпентината.
Ще се надявам да получа компетентни съвети.
Предварително Ви благодаря.
Казвам се Венци.Тел.0888 719 625 и живея в с.Мировяне
Имам и имейл:denis.svd@abv=bg
Energyx - специалист
А защо мислиш, че тези 12 кВт, като ги прекараш през серпентина, а не през водната риза на котел, ще получиш по-малък разход ? Иначе на въпроса ти-пресметни или виж от каталог вътрешната площ на горивната камера на един котел с дадена мощност, изчисли площта на 1 л.м. тръба ф15, раздели първото на второто ше видиш колко л.м. общо ще ти трябват, ако подобна конструкция е изобщо възможна с ф15.
Виадрус има 2 до 10 секции-съответно 12 до 58 кВт. На друго място са ти проблемите, но не си дал достатъчно данни за мнения.
jabata - специалист
Не разбирам съвсем, ти какво искаш да направиш?
Искаш да направиш собствен топлообменик, ако да защо тогава от тръби, а не от ламарина, с подходящи ребра турболатори и т.н.
Хубаво ще го направиш от тръби, но как мислиш да чистиш тръбите тогава? Те хората неслучайно правят котлетата/топлообмениците от ламарина. Няма смисъл наново да откриваме топлата вода, по-добре да използваме вече готово решение....
ventzi48 - специалист
Давам някои подробности около моята идея да направя горелката на пелети да работи като проточен бойлер като по този начин ще намаля обема на инсталацията.
Горелката ми е от първите модели на Ерато с постоянен въздушен поток който почти не се регулира.Пътят на димните газове е много кратък въпреки сложените две плочи за удължаване на пътя.Времето за загряване на водата до 60 градуса е около 40мин.Отоплявам около 120 кв.м.+бойлер 80 л./ 6 радиатора,лира в банята/.
Преди година направих експеримент със серпентина от газов проточен бойлер като дължината на тази серпентина е около 3 м. и имаше положителен ефект.Може би тръбата която искам да използвам е с малък диаметър но с такава тръба е и питата на проточния бойлер.Газовите котли нямат резервоар за вода/доколкото знам/ и подгряват циркулиращата вода в отоплителната с-ма.
Доколкото знам КПД на горелките монтирани на котли с твърдо гориво е около 80%.Гледах схеми на пелетни котли при които димните газове преминават през водосъдържател с димоходни тръби с почистващи спирали.Предполагам,че идеята ми не е съвсем изчистена и затова се допитвам до тези които знаят повече.
Energyx - специалист
Щом като говориш за намаляване на обем на инсталацията, и ти страдаш от заблудата, че като грееш по-малко вода, повишаваш КПД на системата, което изобщо не е вярно. Първият ти проблем е, че чугунените секционни котли не са подходящи за пелетизация-подходящи са стоманените триходови. Питата при газовия може да е и с такива отвори, но с пелети и др. твърдо гориво ще ги запушиш за нула време. Смени котела с един Бош стоманен 16-20 кВт за хиляда и няколкостотин лева и нещата ще ти се подобрят доста. Другото е изолация, дограми, термостатни вентили на радиаторите и т.н.
jabata - специалист
ventzi48 написа:
Давам някои подробности около моята идея да направя горелката на пелети да работи като проточен бойлер като по този начин ще намаля обема на инсталацията.
Горелката ми е от първите модели на Ерато с постоянен въздушен поток който почти не се регулира.Пътят на димните газове е много кратък въпреки сложените две плочи за удължаване на пътя.Времето за загряване на водата до 60 градуса е около 40мин.Отоплявам около 120 кв.м.+бойлер 80 л./ 6 радиатора,лира в банята/.
Преди година направих експеримент със серпентина от газов проточен бойлер като дължината на тази серпентина е около 3 м. и имаше положителен ефект.Може би тръбата която искам да използвам е с малък диаметър но с такава тръба е и питата на проточния бойлер.Газовите котли нямат резервоар за вода/доколкото знам/ и подгряват циркулиращата вода в отоплителната с-ма.
Доколкото знам КПД на горелките монтирани на котли с твърдо гориво е около 80%.Гледах схеми на пелетни котли при които димните газове преминават през водосъдържател с димоходни тръби с почистващи спирали.Предполагам,че идеята ми не е съвсем изчистена и затова се допитвам до тези които знаят повече.
Сега вече ти разбрах идеята. Но мисля че си на грешен път, защото както каза колегата, ще запушиш всички отвори точно след 1 час работа, и тогава няма грам чистене.
Не мисля че трябва да целиш намаляване на водата в системата, защото количеството вода, няма нищо общо с КПД-то, тя просто е един преносител на топлината.
Извинявай за критиката, но ми се струва че ти мислиш в грешна посока. Първо виж, каква ти е температурата на димните газове в комина, ако ти е висока над 150 градуса, помисли, как би могъл да я намалиш. Това става с допълнителни ходове, турболатори, и т.н.
Това което си гледал как газовете минават през димоходни тръби със спирали, да има го при пелетните котли. Но тези спирали не са почистващи, ами те играят ролята на турболатори, които завихрят газовете и по-този начин повишават топлообмена. Подобен ефект, можеш да постигнеш и при тебе, ако сложиш допълнителни плочи/секции и т.н. които да завихрят газовете.
Но всичко това, след като премериш температурата на газовете, защото тя ти е водещия фактор. Ако в момента тя е в диапазона около 110 градуса, няма причини да предприемаш нищо, защото проблема не е в ефективност на котел+горелка, ами инертност на системата....което много често е плюс.
ventzi48 - специалист
Прочетох внимателно коментарите на моята идея за серпентината.Не съм специалист в топлотехниката а само се опитвам да намаля разхода за отопление с тази горелка.Новите модели горелки имат повече функции от моята.При тази горелка вентилатора е с постоянни обороти и количеството въздух се регулира с клапа.Може би ще бъде по-добре да поставя вентилатор с регулируеми обороти и по този начин да намаля скоростта на въздушния поток в зависимост от дозата пелети.При мене мога да коригирам времето за пълнене при първоначално запалване,време за пълнене по време на работа и паузата между две зареждане.Първото t=5 sek а второто t=12-15 sek.Тези времена съм ги установил с доста проби.Ще измеря температурата на димните газове.Освен двете плочи ще се опитам да сложа още една за да се удължи с около 50-60 см димохода.Горивната камера за работа с твърдо гориво е доста голяма и димните гозове изминават около един метър и в комина.Котела е Виадрус U22.
kalin72 - майстор
А не може ли да се смени управленето на горелката?
jabata - специалист
ventzi48 написа:
Прочетох внимателно коментарите на моята идея за серпентината.Не съм специалист в топлотехниката а само се опитвам да намаля разхода за отопление с тази горелка.Новите модели горелки имат повече функции от моята.При тази горелка вентилатора е с постоянни обороти и количеството въздух се регулира с клапа.Може би ще бъде по-добре да поставя вентилатор с регулируеми обороти и по този начин да намаля скоростта на въздушния поток в зависимост от дозата пелети.При мене мога да коригирам времето за пълнене при първоначално запалване,време за пълнене по време на работа и паузата между две зареждане.Първото t=5 sek а второто t=12-15 sek.Тези времена съм ги установил с доста проби.Ще измеря температурата на димните газове.Освен двете плочи ще се опитам да сложа още една за да се удължи с около 50-60 см димохода.Горивната камера за работа с твърдо гориво е доста голяма и димните гозове изминават около един метър и в комина.Котела е Виадрус U22.
Много добре, познавам горелките Ерато GP1 (първо поколение) те работят на принципа On/Off което ще рече че при тях режима на работа е еквивалентен на режима на максимална мощност при модулиращите горелки. Вярно е, че с модулацията се постига икономия, но в твоя случай икономията ще ти е по-малка в сравнение с това да направиш котела по ефективен.
Като цяло можеш да си поиграеш да смениш контролера на горелката, но също така мисля че ще е задължително да увеличиш ефективността на котела. Както сам писа газовете много бързо изхвърчат през комина, т.е. те много малко се охлаждат, а това е една огромна загуба.
Иначе колкото по-накъсан/накъдрен е хода на газовете, може да се каже че толкова по-добре (но до някаква граница разбира се), защото това са турболатори които завихрят всичко и подобряват топлообмена.
Ако мислиш за смяна на контролер, то мисля че е най-добре да си вземеш Натурела...и да го приспособиш към твоята горелка.

Тема "Проблеми с ефективност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: