• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Бих искал да Ви представя проблемите, които имам в къщи с локално парно – система отворен тип.

Ще започна с избора на камина, който направихме за нуждите ни. Камината е „Прити” с водна риза с мощност 37kW на водната риза, което би стигнало за 218 кв.м.
Пресметнах, че в къщи имаме грубо около 150-160кв.м за отопление, като това са общо 6 стаи, един коридор, баня и тоалетна отделно. Общо захранващи 5бр. конвектори, два радиатора (5-6 ребра) и един бойлер.

Баща ми намери на достъпна цена конвектори от Италия. Имахме и стар радиатор в коридора, който е от старата система останал. Купихме и алуминиев за банята, защото не е малка, а лира би била малка за целта.

Решихме да свържем радиаторите с тръби за парно PEX-AL-PEX 20х2 и фитинги . Под първия жилищен етаж на къщата има избени помещения. Реших за най-удачно и красиво, като Вие ще кажете дали е практично всички тръби, които са за първия етаж да слязат първо в избените помещения от колекторите/разпределителите и да стигнат по права линия до конвекторите, радиаторите, бойлера. А всички останали за втория етаж, който е и последен да минат, както е най-удобно.

Свързахме всичко, както е по схемата на камината, монтирахме и автоматични обезвъздушители един на бойлера на топлата вода и един на камината също на топлата вода веднага след изхода. Конвекторите си имат ръчни такива. Разширителния съд е над втория етаж, като е свързан на топлата вода на един от конвекторите, по спомен обема е около 10-15л. вода. Общия обем вода на цялата система е около 100л.

Проблемите, които имаме се свързват с това, че постоянно бълбука въздух в някой радиатор, всеки ден да се обезвъздушават пак ще има някъде малко въздух. Бълбукане се чува често и от камината. Винаги, когато обезвъздушаваме системата това се случва при 65-70 градуса. Според Вас проблемите с въздуха от къде идват? Аз имам няколко предположения, но не съм сигурен в тях. Първо си мисля, че не беше удачен вариант прекарването на тръбите/маркучите захранващи радиаторите през избените помещения заради момента с въздуха вътре? Второ, съмнявам се че през автоматичните обезвъздушители влиза този въздух и след това няма изкарване от там? Трето, този разширителен съд дали е с достатъчен обем за да направи необходимото налягане? Нямаме монтиран прибор, който да ни показва, какво е налягането в системата.
Пълненето на системата става от банята, защото там е най-удобно, дали не остава въздух някъде? Всички входящи и изходящи линии са еднакво топли, което говори за правилна работа на радиаторите.

Ще се радвам да споделите, къде грешим, ако имате въпроси с радост ще Ви отговоря, ако съм пропуснал нещо също ще отговоря. Извинявам се, ако не съм ползвал правилните термини и за това, че написах цял ферман.

Благодаря предварително и Весели празници :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то какво да се обсъжда - грешките са повече от правилните неща. Май никоя от редовните грешки не е пропусната :)
tinalex - специалист
Коя е най-високата точка на инсталацията?Там ли е разширителния съд?Каква е помпата и къде е ?Камината кипва ли?Ако махнеш автоматичните обезвъздушители и сложиш ръчни,обезвъздушиш системата при загасена камина-един по един докато спре да шуми и караш камината на номинална мощност може и да стане.Теоретично на 5м височина имаш 0,5атм.
Към колегата LazarGanev, ти май си в този форум с друга цел, но не и да помогнеш ми се струва? Задал съм въпроси, ако не можеш да помогнеш не пиши, защото мнението става малко излишно.

Към колегата tinalex. Най-високата точка е разширителния съд на 4-5м. над последните радиатори. Камината се чува, че завира, но не винаги. Помпата е Грундфос с три степени на работа разположена е на студената вода преди камината точно.
Времето е малко неподходящо за промени точно сега. Но при първа възможност ще опитам написаните от теб неща. Само не те разбрах за налягането, дали е достатъчно за тази система?
fbr - майстор
martin_varbanov написа:
Разширителния съд е над втория етаж, като е свързан на топлата вода на един от конвекторите, по спомен обема е около 10-15л. вода.
Това е типичната грешка на оплакващите се от въздух в радиаторите. Разширителния съд трябва да е свързан към смукателната страна на помпата, със самостоятелна тръба. Така както си я свързал, студените тръби на радиаторите смучат въздух от атмосферата. Поправи това, и ти гарантирам ефект.
LazarGanev - "Велик майстор"
martin_varbanov написа:
Към колегата LazarGanev, ти май си в този форум с друга цел, но не и да помогнеш ми се струва? Задалсички тези грешки, за които говоря сме ги коментирали многократно съм въпроси, ако не можеш да помогнеш не пиши, защото мнението става малко излишно.
Ти пък си много арогантен и не уважаваш труда на другите - искаш да ти се отговаря без да си направиш труда да почетеш малко преди това. Всички тези грешки, за които говоря сме ги коментирали многократно. Да не говорим, че четенето и питането трябва да стават преди действията
Колега Ганев, не съм арогантен, имам познания в други области, а тук в тази разчитах на приятели и неща, които съм ги научил сам. Прости ми, но форума се нарича Направи си сам. Разбрах за него преди няколко дни. Ти тръгна с леко подигравка, че видиш ли не съм бил прочел предварително за тези неща. Прав си, но просто търсех съвет.

Благодаря на колегата над теб за мнението, което изрази и бих искал в едно общо мнение да задам и въпрос към него.
Ако те разбирам правилно въздуха влиза от разширителния съд към съответния радиатор през линията за топла вода, където той е свързан, а от там вече към цялата система заради това, че помпата е свързана преди входа на камината на студената вода? Имам една тапа на колектора на топлата вода, която остана с възможност за друга точка за свързване, но ако и там го свържа с отделен маркуч ефекта ще е същия предполагам?
fbr - майстор
Не си ме разбрал правилно. В момента въздуха ти влиза от линията на студената вода на радиаторите, понеже в момента там имаш налягане по-ниско от атмосферното при работа на помпата, за доказателство, отвори леко един ракор на студената линия и вода няма да текне, а ще смуче въздух. Трябва да преместиш извода на РС на смукателната страна на помпата т.е. от страната на линията на студената вода.
Разбрах те :) В другата къща в която живеем, помпата е монтирана на топлата вода от майстора, който е правил това парно и съответно е монтирал трипътник на около 40см. след помпаата и на него отделен маркуч за РС. Защо по схемата на Прити монтажа на РС е на топлата вода?
fbr - майстор
Не знам. Трябва да питаш "Прити" да обяснят защо.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за Вашите съвети :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: