Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mar80 - специалист
Здравейте, парната ми инсталация е старичка освен помпа и термореле няма други екстри. Ако се монтира трипътен вентил, с какво ще се подобри работата на котела Вядрус У22. По-малко нагар или по-малък разход.
kalin72 - майстор
Да, подобрява се работата на котела, при положение, че трипътния е за малкия кръг. Ако е за големия, радиаторния кръг, ползата е, че може да регулираш каква температура да ходи към радиаторите, демек да не завираш у вас, коагот котела бачка на 80 градуса :))) Обаче в случая си требе или буфер, или системата си с радиаторите да е оразмерена както трябва.
mar80 - специалист
Разхода ще се промени ли само с трипътен вентил. Няма ли да е по-висок при положение, че в котела ще остава вода под 60 градуса, която няма да може да отиде към радиаторите.
n.ganev - майстор
Ще накараш помпата да изкл. при 59гр.
mar80 - специалист
Да изключи или включи. Водата като е над 59 градуса как ще ходи до радиаторите ако изключи на 59 градуса.
kalin72 - майстор
В котела трябва да се връща вода над 60 градуса. Това осигурява икономична и без много катран работа на котела. Прави се или с трипътен винтил, или с Ладомат.
Към радиаторите трябва да отива вода, която е топла толкова, колкото да е достатъчно комфортно у вас, в стаите. Постига се с трипътен винтил, задвижка ,и конторлер. Може да има и други начини, но този е, който аз знам, и съм приложил у нас.
Малко повече автоматика ,но ти осигурява много по-малко висене при котела, и много по-комфорнта температура в стаите.
При положение, че ще я караш само на въглища и/или дърва, хубаво е да има и буфер, за 20 квт котел 1000 литра е ОК, според книгите.
n.ganev - майстор
Да включва и да изключва на 59гр. Така и котела няма да изстива. А тя като включи веднъж няма да вкл. и изкл. като цветомузика и ще ти праща към радиаторите вода с Т>60гр.
mar80 - специалист
Не мога да разбера каква роля играе трипътния вентил. Ако терморелето се настрой на 60 градуса не е ли същата работа.
kalin72 - майстор
mar80 написа:
Не мога да разбера каква роля играе трипътния вентил. Ако терморелето се настрой на 60 градуса не е ли същата работа.
За да ти работи както трябва системата ,трябва да имаш връщаща вода в котела минимум 60 градуса - посредством Ладомат или трипътен, настроен на минимум 60 градуса.
След това, за да регулираш температурата на водата към радиаторите ти трябва пак трипътен, този път със задвижка и контролер, който върти задвижката и отваря или затваря трипътния според или външната температура, или според показанията на термостат в стаята, или според ръчна настройка.
Кое не разбра?
mar80 - специалист
Това го разбрах. Ще се вдигне ли разхода след като котела ще работи на по-висока температура. Сега работи максимум на 60-65 градуса.

Тема "Трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: