• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cakev79 - специалист
Здравейте!Камината и радиаторите са монтирани от някакъв "майстор",но ефекта не е мн задоволителен.Искам да видя къде е грешката.Дали в икономия или в знанията на майстора.Нормално ли е средната температурата на водата да е около 40 гр без значение колко дърва са сложени.
naskov - майстор
Не знам какво имаш в предвид под средна температура, но по принцип 40*С изходяща вода от камината е много е ниска за радиатори.
LazarGanev - "Велик майстор"
Остави, че радиаторите няма да топлят, ами ще почнат едни катрани, едни миризми...
cakev79 - специалист
Ами и аз така мисля.Излиза че ризата е малка или някъде нещо по системата не е наред.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако проблема е по системата, то печката ще завира - явно толкова си може, неправилен избор
alsted - майстор
Разговора, като че ли не върви по същество :? Какво знаеш и какво не знаеш та питаш. Знаеш ли каква е инсталираната мощност радиатори? Знаеш ли каква мощост е камината? Какви дърва гориш? Колко са сухи (кога са добивани)? Какво количество изгаряш като макс за един час?
cakev79 - специалист
Не съм стоял със секундарника да броя дървата,но термометъра показва,че някъде има грешка.Всъщност в какви граници трябва да е температура на изхода на водна риза.
alsted - майстор
Ами ако искаш адекватен отговор, отговаряй коректно на насочващите въпроси. Как мислиш някой ще ти каже къде ти е проблема по показанието на термометъра ти? Тук един хидразин хвърля боб и познава, но е в друга област :-D Буквално отговора на въпроса ти е: като се сумират мощностите на монтираните радиатори. Точно на този въпрос реши да не отговориш. Ако не ги знаеш - питай. От друга страна, мощността е "леко" относителна при дървата. Ако е на ток - напрежението е константа - 230V, мощността е постоянна. При твърдите горива се приема някакво количество гориво, с някаква калоричност, което изгаряйки за единица време ще отдаде във водната риза някакво количество топлина. Ако за такова еталонно гориво се вземе да речем брикети, а ти си купиш донбаски въглища или решиш да се грееш с дървесна суха маса, не мислиш ли, че ще има известна разлика? Има още доста фактори - КПД(тип/ситема/марка), тяга на кумина, достъп на кислород до горивната камера, контактна повърхност на водната риза, изгаряне (пълно, непълно, наличие на катран...) Актуален критерий е температурата на димните газове (ако щеш и цвета им). Тези неща човек с опит, на място ще ги констатира сравнително бързо. Тук, задочно - само с напътстващи въпроси и коректни отговори от твоя страна, може да получиш някакви полезни съвети. От мен толкова.
cakev79 - специалист
Ок щом нищо не знам,нека админа затвори темата.
  • 1
  • 2

Тема "Как се изчислява необходимата мощност на водната риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: