• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, имам желание да сложа газов котел в апартамента си ,но понеже нямаме газ във града,трябва да е на ботилка или ботилки незнам в бг.,дали има по големи от стандарта 15л., може и на метан сигурно ще е още по-евтино
Въпросът ми е колко литра за 24ч. ще гори котлето за 9 радиатора средно по 3,7кв. всеки радиатор :?
Energyx - специалист
Като енергоносител цената на пропан-бутана е почти като на дневния ток. Бутилки на метан в апартамент -няма такъв филм.
naskov - майстор
vndd написа:
Здравейте, имам желание да сложа газов котел в апартамента си ,но понеже нямаме газ във града,трябва да е на ботилка или ботилки незнам в бг.,дали има по големи от стандарта 15л., може и на метан сигурно ще е още по-евтино
Въпросът ми е колко литра за 24ч. ще гори котлето за 9 радиатора средно по 3,7кв. всеки радиатор :?
Скъпичко е колега, скъпичко. А като започне и едно замръзване на бутилките...., по добре си включи духалката в контакта.
2v6 - майстор
vndd написа:
9x3.7= 33.3 kW !!!
Апартамента ти трябва да е към 1000 м2 ...

Иначе на въпроса ти - 33.3x24=800kWh.
Това прави около 80 kg на денонощие или 8 от стандартните битови бутилки по 10 кг :)
Energyx - специалист
Апартаментът е по-скоро около 200 м2.
33 кВт/0,15 кВт за м2=220 м2 при стандартна височина 2,5-2,7 м. Или грубо 60 Вт на м3.
2v6 написа:
vndd написа:
9x3.7= 33.3 kW !!!

Това прави около 80 kg на денонощие или 8 от стандартните битови бутилки по 10 кг :)

[-X значи колега тая сметка на пълна мощност е мега неприемлива както знаеш след 8-мия час когато се отопли помещението и котела влезе в режим ще включва за кратко през определен период от време от това идва икономията прост пример :
котел на дърва пребираш се доман,доман за 2часа зада вдигнеш 90 градуса ще изгоря 5 пъня на тънко и 4 на дебело ако не е гасен през деня ще е тлеяло и 1 пънче по някога ,пребираш се слагаш 1 сцепено на две и си готов понеже това не е курс по огнярство толкова по икономичното горене на твърдо гориво
мене ме интересува литри газ в режим нон стоп като гарантирам че за 24 часа котела няма да мусе събира 4 часа горене явно в случая само патило може да каже 8-[
апартамента е 140кв. винаги си слагам запас стабилен, акотела който съм харесал е 40кв ще работи по 10мин на час
joro_vn - специалист
Energyx написа:
Като енергоносител цената на пропан-бутана е почти като на дневния ток. Бутилки на метан в апартамент -няма такъв филм.
Това горното си го прочел надявам се.
И за какво ти е да купуваш котел, монтираш инсталация и да мъкнеш бутилки, като може да щракнеш копчето на духалките ?
zmiori - специалист
Ако си в къща става с метанова батерия. Ама в апартамент няма как да стане.
klintan - специалист
zmiori написа:
Ако си в къща става с метанова батерия. Ама в апартамент няма как да стане.

Само да ви кажа че цената на газта от метановата батерия няма нищо общо с цената от газопрреносната мрежа.Ако от газопреносната мрежа цената е 1,00 лев кубически метър ,то от метановата батерия цената гони 1,60 на кубически метър и става доста скъпо.
2v6 - майстор
vndd написа:
2v6 написа:
vndd написа:
9x3.7= 33.3 kW !!!

[-X значи колега тая сметка на пълна мощност е мега неприемлива както знаеш след 8-мия час когато се отопли помещението и котела влезе в режим ще включва за кратко през определен период от време от това идва икономията прост пример :
котел на дърва пребираш се доман,доман за 2часа зада вдигнеш 90 градуса ще изгоря 5 пъня на тънко и 4 на дебело ако не е гасен през деня ще е тлеяло и 1 пънче по някога ,пребираш се слагаш 1 сцепено на две и си готов понеже това не е курс по огнярство толкова по икономичното горене на твърдо гориво
мене ме интересува литри газ в режим нон стоп като гарантирам че за 24 часа котела няма да мусе събира 4 часа горене явно в случая само патило може да каже 8-[
апартамента е 140кв. винаги си слагам запас стабилен, акотела който съм харесал е 40кв ще работи по 10мин на час
Така си дал задачата - такава е сметката.

Щом питаш за 4 часа на ден:
4х33.3=133 kWh

Значи ще ти трябват под 20 кг на денонощие.

С други думи две бутилки на ден са достатъчни (от тези стандартните, дето са изчислени за носене от човек).

За да не замръзват бутилките се монтират обратно и пропан-бутана се подава към котела през изпарител :idea:

П.П. Апартамент 140 кв.м. може да се отоплява и с 4 kW при -20 градуса навън, ако съседите държат топло (примерно 25 градуса), в стаите не се иска да е над 20 градуса, има добра външна изолация, не се проветрява често, няма големи прозорци ...
  • 1
  • 2

Тема "възможно ли е газ котел на бутилки???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: