• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rumnikkk - специалист
Здравейте!
Зима е отдавна.И хамалогията и мизерията в къщата и тя дойде.
Имам изградено локално парно с камина Прити с водна риза 17+5.Къщата ми е тухлена,с външна изолация от 5 см. стиропор и мазилка,и изцяло подменена дограма ПВЦ 5 камерна,и ПВЦ входна врата,обща площ 80 кв.Състрои се е от 3 стаи по 16 кв.м/на 2,65м. височина.Във всяка една има по един панелен радиатор 1800/600 под прозореца.Банята ми е 3,6 кв.м и радиатор 400/600,коридор между трите стаи 6 кв.м и радиатор 400/600, и кухня от 6 кв.м с радиатор 800/600.Камината е поставена във всекидневна-остъклена с ПВЦ витрина от 16 кв.м на 3 м.височина.
В две от стаите при темп.външна под нулата трудно се достига 19 гр. Печката гори близо 15-16 часа в денонощието.Предимно с дърва и по 1 чувал въглища на 2-3 дни.Температурата на водата варира от 50-60-75 гр.Като за по високите темп.трябва доста да е заредена печката.Радиаторите при 65 гр. са горещи както горе така и долу,и....няма стопляне в тези две стаи,а третата,която е с първият радиатор след печката е 22-23 гр. .Вече не знам какво да правя.Пчека ли да сменям,изолация на тавана ли вътрешна,радиатори ли да слагам допълнително.Таванът на стаите е плоча,а от горе на плочата под тавана на къщата си има поне 5-6 см.жълта пръс.
Чудя се къде бяга това топло и защо не мога да достигна темп.в стаите поне 22-23 гр. навсякъде.
Последна промяна от rumnikkk на пет яну 09, 2015 1:55 pm, променено общо 1 път.
jabata - специалист
Здравей,
rumnikkk написа:
Радиаторите при 65 гр. са горещи както горе така и долу,и....няма стопляне в тези две стаи,а третата,която е с първият радиатор след печката е 22-23 гр. .
Как са ти вързани радиаторите? От написаното съдя, че всичките радиатори са закачени на една обща магистрала. Ако е така, е напълно нормално първия радиатор да е най-горещ, защото съпротивлението през него е най-малко и съотвенто топлата вода минава предимно през този радиатор, а през другите два по-малко. Ако са вързани така както предполагам трябва да играеш с диаметрите на тръбите, или в другите 2 стаи да сложиш по-големи радиатори, или съответно всеки радиатор да бъде вързан на отделен кръг.
Другото е изолация на тавана, защото оттам бяга най-голямата част от топлото.
rumnikkk - специалист
Радиаторите са на една обща магистрала Ф20 минаваща през всяка една стая,баня и кухня и разклонения ф16 за всеки радиатор.А дали изолацията на тавана ще вдигне с 2-3 градуса температурата??
dyaneff - майстор
Естествено, че трябва да сложиш изолация на тавана Има много теми как се изолира таван. А колко градуса ще се повиши температурата не се наемам да гадая.
rumnikkk - специалист
Изолацията вече на лято,избор между гипскартон и вата, или фибран и декоративни пана. :)
big_death - специалист
Лично мое мнение е че радиаторите са малко и съответно по малко киловати което води до слабо горене на камината ! Демек с малко огън се достигат големи температури на водата което води до голямо загряване на радиаторите а малко се топли в помещенията ! Не изключвам и факта че няма изолация на таваните ! Аз съм със същото Прити и топля 2 етажна къща(разгъната площ 120кв.) само измазана и със стара дървена дограма и изолация на таваните и външните стени на втория етаж , със 4 големи панелни радиатора на всяка от стаите, ама радиаторите са изчислявани и са по 2,5 - 3 квт.(дълги са около 160-200 см). + стая отделно от къщата която е 20 кв. нещо като механа . Та радиаторите са на максимума на капацитета на печката . Печката я карам със донбас като за 10 часа изгаям около 30 кг донбас и 2,3 сцепени трупчета дърва. Температурата я меря на изхода на печката и при нормално горене водата е 60 градуса, и много рядко отива към 70. Паля я от обяд и и слагам до към 22 часа когато температурата в стаите на долния етаж където е печката е 28градуса сега в тоя студ , а през деня не пада 17-18градуса.
jabata - специалист
Мисля че най-подходящо и безболезнено в твоя случай ще бъде 10 см вата или 5 см фибран на площата отгоре, и това се надявам че ще подобри нещата.
Всичко зависи от това колко ти е студена къщата. Аз мисля че преди да се втурнеш да слагаш вата, можеш да си направиш експеримента да затвориш първия радиатор, и да видиш как ще е положението. Ако тогава във стаята където е втория радиатор се затопли, тогава причината е там където ти казах. Изолация на тавана ще позаглади нещата, но неможе напълно да реши проблеми с лошо изчислена инсталация.
И още нещо, в момента при почти непрекъсната работа на камината, неможеш да вдигнеш повече от 19, значи проблема е преди всичко в изчислението на системата.
По колко киловата са тези панелни радиатори?
Пробвай с някакъв допълнителен Ел Радиатор да видиш колко не ти достига. Ако се окаже че не ти достига 1 KW не мисля че проблема е само изолацията на тавана.
rumnikkk - специалист
Rадиатори са дълги по 1,8 м на 60 см. височина в трите стаи.Турски са,тип 22,гледам ги сега от един сайт са близо 4 kw.Снощи печката горе до полунощ.Гледам сутринта темп.в третата стая 14 гр., а външна -10.В първата беше 18 градуса.
jabata - специалист
Близо 4 KW, но при каква температура, защото мощността на всеки радиатор е при дадена някаква температура. Близо 4 KW, предполагам това ще да е максимална мощност, при 80 градуса, при 60 ще е, да речеме около 2.5-3 KW, което са пак много условия и отворени граници, които за съжаление никак не ни топлят. #-o
Що се отнася до температурата сутринта, при условия че след полунощ не е горяла камината, зависи от много неща, като започнеме от изолация, брой външни стени, колко е голяма стаята и съответно радиатора. Защото дори и камината да не гори, известно време радиатора излъчва топлина, което също не е без значение.
rumnikkk - специалист
да,киловатите са според темп.на водата,и е май дори при 90 гр.
Все си мислех че този радиатор е достатъчен.При стая 4/4 на 2,65,една външна стена с изолация,ПВЦ прозорец,втората стена е обща към гаража,в който също сложих изолалация от 5 см.стиропор към стената на стаята.
Колко киловата да е радиатора.По изчисления 4Х4Х2,65 Х 75(което е за неизолирана стая със стара дограма) = 3180 W.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Не може да се стопли къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: