• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Здравейте,
Малко футуристичен въпрос .

Финализирам сделка по закупуване на една къща. Мястото и желанието ми ми позволяват да си построя двоен гараж пред нея, залаепен за къщата .
Вече имам решение за отоплението. Къщата не е голяма. 130квадрата.
Та, двойния гараж ще е ориентиран на юг , тамън ще е като площадка. 6м на 3м площ.
Отгоре ще си е тераса и полощадка.
Покрива ми е западен- изток- двускатен. Горе мога да сложа панел, но губя юг . Всички знаят как се нагрява плоския покрив.
Гледах, че подово отопление на складове е заложено в плочата, след като изчетох целия раздел за да видя как да стане с котел и камина, кое и как се връзва и т.н.
Та на въпроса- ако при проектирането на гаража се заложи и медна или pel-a pex тръба Ф18-Ф20 може ли да ползва за слънчев панел да подпомага топлата вода и отоплението ? Така и така ще е стабилен строеж, на +- 300 лв за тръба как мислите ?
Качвал съм се по такива площадки и знам как се нагряват .
От долу ще има фибран- отгоре само хидроизолация .

п.п. Не съм луд, просто съм иновативен.
Hursa - майстор
Понятията "слънчев панел", "соларен панел" - ги използват за фотоволтаични панели. Това което обмисляте - го наричат "слънчев колектор". Но това е въпрос на терминология и май просто така е прието сред хората, не знам дали има нещо формално.
Не знам защо "да не стане" - но ще е в пъти по малко ефективен спрямо слънчев колектор със същата площ. Друго, което може да е "проблем" според мен - лошият контакт между тръбите и бетона - който ще абсорбира енергията от слънцето, а това също значително ще снижи ефективността. Като при "нагряване" на тази плоча от слънцето - този "контакт" ще се влошава. Може би трябва да се дообмисли абсорбера, за да се подобри ефективността.
iliya_i - майстор
burd написа:
Качвал съм се по такива площадки и знам как се нагряват .
Зимата ли си се качвал или лятото? Стъпи бос зимата, да видиш как се нагрява.
burd написа:
да подпомага .... и отоплението ?
Ако ще го ползваш за отопление лятото и за охлаждане зимата е идеално.
burd написа:
Та, двойния гараж ще е ориентиран на юг , тамън ще е като площадка. 6м на 3м площ.
Това що го наричаш "двоен гараж". То за енда нормална кола едва стига. Е за два Smart-а може :-D
Hursa - майстор
Да, дори лятото, рядко температурата на "изхода" ще достига 40 45 градуса. Няма ли да е по "футуристично" гаража да е със стъклен покрив и под него вече слънчеви колектори тип - "направи сам"
burd - специалист
Е това последното ми харесва като идея .
3 на 5 си е стандартната за една кола. . Има и по- малки .
Идеята е лятото основно и то да подпомага. И това с панела не е лоша идея. Двойно армирано стъкло си е цифра, а и идеята е лятото все пак да може да ползва. Иначе върху втория слой черна основа, медни тръби и отгоре пак стъкло, но от отражението много ще се нагрява, освен, ако не е с К стъкло да си остава вътре.
Изначално ми хрумна датчик за температура и , ако е по- голяма от тази в бойлера се пуска помпа. Колкото спечели- толкова.
И без това почвам ремонта след месец, първоначално ще е камина на дърва с 80л бойлер.
Заживея ли там, което не знам кога ще е се слага един хубав, към 400л с две серпентини и панели. Отделно котел с буфер. Стария остава излишен.
От покрива в 80те литра и на каскадно подпомага големия- е такава щура идея ми се върти. Някакси не мога да си го представя да имам безплатна енергия и да я прахосвам.
Hursa - майстор
Варианта, който споменахте от начало - няма да изисква големи инвестиции. Но и ще бъде слабо ефективен и то само лятото (според мен), когато е сравнително топло навън.
Варианта със "стъклен" (прозрачен, може да не стъклен) покрив, ако няма да се "ходи" по него - пак си е инвестиция и то значителна. Трябва да се обмисли добре за да се получи нещо действително ефективно, също така да може да се ползва пролетта и есента - за да оправдае инвестициите. Ако ще се ползва този покрив като веранда - тогава наистина ще е "футуристично", но и ще трябват много повече средства.
Един турски слънчев панел-колектор от 200лв., лятото ще дава повече от 300лв. изсипани в плочата.
Затова написах Не, по горе.
Няма нищо безплатно в този Свят.
Hursa - майстор
Ще имате около 30 кв метра площ? Доста сметки ще са необходими за да се изчисли "добива" и загубите от един такъв "колектор" вграден в бетонна плоча. Особенно, ако се смята от неспециалист, че е нестандартно. Но се опасявам, че накрая Трифонов ще се окаже прав, ако не напълно то наполовина - което пак обезсмисля такова начинание :)
Добре де, за да не съм само наполовина....
Турското чудо дори през зимата ще дава, а няма да охлажда.
Иноватино някак, що пък покрива на гаражчето да е от бетон, а не се изпълни като един голяааааам слънчев колектор, в стил Направи си сам? Хем ще го играе и топлоизолация за двата Смарта и зимата ще излизат със запотени стъкла и парното на шес.
  • 1
  • 2

Тема "Плоча като слънчев панел - дали ще стане ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: