Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Всъщност не само нощем, а когато температурата на водата в системата падне.
От около седмица си пуснах един температурен мониторинг и забелязвам странен феномен.
Първо да поясня, че сензора е на захранваща топла тръба в коридор, в който температурата по принцип е няколко градуса по-ниска от в хола.
Забелязах, че след спране на котела, водата изстива плавно до момент около час след изравняването и със стайната, след което започва да се качва и то с около 2 градуса:
Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (110.68 KиБ) Видяна 1854 пъти
Предполагам, че се получава обратен термосифонен ефект и стаята топли радиаторите. Нямам трипътен вентил или възвратен клапан.
Evgeniy написа:
...... сензора е на захранваща топла тръба в коридор, в който температурата по принцип е няколко градуса по-ниска от в хола.
обратен термосифонен ефект ...
Долното няма как да стане.
Отговор на въпроса е по скоро в горното.
Според мен,акумулираната по висока температура в хола е причина за това,което наблюдаваш на графиката-хола топли коридора.
novgradski - специалист
Според мен : по пътя си водата изстива до "малко по-ниска T-ра от стаята" и... започва да се "топли" от стаята,но до t-на стаята и след това продължава да изстива със "скоростта на изстиване на стаята"(кривата е по-полегата -вече не е стръмна),ама може и да има научно обяснение,което да се окаже съвсем различно.
Evgeniy - майстор
Ами да, ама щом хола топли коридора, значи имаме обратен поток. Въпросът е колко интензивен е този поток и дали е съизмерим с обема на водата в тръбата, или има по-значителна роля, тъй, като бавното изстиване в последствие е сигнал за продължаващо подхранване с топлина. Не мисля, че загубата е значителна, но един възвратен клапан или по скоро трипътен термостатен може би ще подобри изцяло нещата.
Evgeniy написа:
Ами да, ама щом хола топли коридора, значи имаме обратен поток. Въпросът е колко интензивен е този поток и дали е съизмерим с обема на водата в тръбата, или има по-значителна роля, тъй, като бавното изстиване в последствие е сигнал за продължаващо подхранване с топлина. Не мисля, че загубата е значителна, но един възвратен клапан или по скоро трипътен термостатен може би ще подобри изцяло нещата.
Хола и коридора нямат ли обща стена,врата между тях?
Няма как топлата вода да слезе надолу,освен ако не я бутне помпата.
Загуба няма. Топлото си е в къщата. Онези 2 градуса имам в предвид.Иначе загубите са си загуби.
Evgeniy - майстор
Не е това. Имат и обща врата и обща стена. Сензорът е намазан със силиконова паста за процесори и има изолационен ръкав отгоре поне 2 см., а затоплянето с 2 градуса става за около 20-30 минути, значи си идва от по-топла вода в тръбата, а това няма как да стане от котела, тъй, като той е вън, в пристройка.
alex_serviz - специалист
Сори за спама! Не е по темата, но се сетих, че беше споменал и ми е интересно!
Разкажи за слънчевия панел от бирени кутийки, може и в отделна тема. Или дай линк към темата, която си ползвал ( ако си ползвал друга тема, де! ). Аз ползвам два стандартни медни панела.

Тема "Изстудяват ли радиаторите нощем?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: