Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Ако някой се е интересувал или е наясно нека ако има желание да сподели инфо или даде линкове. Слънчев колектор с прилежащата му арматура вкл помпа да нагрява топлоакумулиращ неводен обем - тухли с подходящ топлинен капацитет, бетон, др. Като начало например за една стая, като има слънчо аку-то се топли, после то топли стаята.
Дали аджеба от тая трънка може да излезе заец :?
Като че ли съм срещал нещо за десетки кубици бетон под къщата, подходящо изолирани, зарежда се лятото, а зимата отдава.
шоп - майстор
Разбира се, че има заек зад тази трънка.
Слънцето е безплатно, въпроса е да осигуриш максимална площ за топлинен абсорбатор, другото дали е воден или неводен топлоакумолатор е чисто конструктивно и практично решение.

По руските форуми чета за опити за загряване с фотоволтаици и нихромови нагреватели на ТА с кварцов пясък до 300 градуса.

Топлинният въздушен панел от бирени кутиики също може да свърши перфектна работа.
Svetoslavoff1 - майстор
шоп написа:
... въпроса е да осигуриш максимална площ за топлинен абсорбатор, другото дали е воден или неводен топлоакумолатор е чисто конструктивно и практично решение...
Топлинният въздушен панел от бирени кутиики също може да свърши перфектна работа.
Бих бил благодарен за малко повече конкретика, ако може:)
шоп - майстор
ползвай търсачката
има тема за отопление с кенчета от бира и безалкохолно.
Svetoslavoff1 - майстор
Май въпросът ми в началото е непълен и недобре формулиран. Допълвам. Слънчев колектор с антифриз или пропилен гликол, комплектован със съответната арматура и помпа. Флуида вместо през серпентина да загрява водата в бойлер, да затопля друг акумулатор - тухли, бетон, пясък. Моля за малко "опорни точки" - инфо, линкове, споделен опит за експериментиране за отопление на една стая.
Благодаря на шоп за споделеното, но явно неточния ми въпрос ...
ivanovbg - майстор
Въпроса е ясен. Направи следната сметка: колко голям термоакумулатор ще ти е нужен за да ти осигури примерно 50 киловатчаса топлоенергия дневно. Или за месец - 1500киловатчаса. Минимална температура 50 градуса - максимална 120градуса. След като сметнеш тоновете материал ги обърни в обем за да сметнеш колко изолация ще ти трябва и накрая всичко сметни в пари. Та не един, а нОООго зайци ще изскочат.

Имаше тема.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
ivanovbg, благодаря за включването! Не 50, и 5 кВтч на ден и като пече са ми достатъчни. Това би било само допълващо отопление, колкото може да се "пооткрадне " при слънце. То сега с 400Вт по 10-ина часа на ден отоплявам стаята. Ако сложим някаква рамка, напр 2м2 на колектора при благоприятни условия може да се хване до около 1кВт. макс. Допустим обем на акумулатора вътре до 0,2-0,25 м3. Съвместими ли са така посочете СК и аку? Каква примерна дължина на тръбния път вътре в аку-то?
ivanovbg - майстор
Не знам да ти кажа, но като е хубаво времето, не е ли по добре да отворим прозореца? :?
Та за да ти хване 1 киловат ще трябва слънце да ти пече колектора под точния ъгъл, да речем на обяд. А час преди или час след...вече няма да е толкова. А и като гледам времето напоследък... Всъщност през деня нямаш нужда от толкова топлина. Основно топлината се губи по нощите. Като направим една сметка 400вата 10 часа са си левче ток. Ако работиш за 5 лева на час си увеличи времето на работа с 12 минути си изкарал топлото :wink: Другия вариант е да си сложиш едни реотани в тези тухли - нещо като акумулираща печка, един генератор на едно велоергометърче и по около час да въртиш педалите. Хем си осигурил топлото за деня, хем безплатен фитнес, хем ще си по здрав. :idea:
Energyx - специалист
Ако сложим някаква рамка, напр 2м2 на колектора при благоприятни условия може да се хване до около 1кВт. макс. Допустим обем на акумулатора вътре до 0,2-0,25 м3

При така описаните условия на задачата, неизвестните са повече от уравненията, значи влизаш в област от решения :-D
Да допуснем, че добиеш 10 кВтч /по това по-горе/. Ако вземем за база вода, то този обем 0,25 м3 /също от по-горе/ ще бъде с маса 250 кг. и с тези 10 кВтч ще му повишиш температурата точно с 25 градуса. Да допуснем, че обемът не е вода, а железен куб с вградена серпентина вътре-тогава ще бъде с маса около 2 тона и ще му се повиши температурата с около 3 градуса.
В грешна посока си се запътил /поне според мен, де / :) Но дерзай !
....................................................
Някой не знае, че нещо е невъзможно и го прави !

Тема "СК+неводен топлинен акумулатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: