• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Скоро се регистрирах във форума, въпреки, че го следя от доста време и го намирам за страшно полезен:). Преди една година започнахме стоеж на къща заедно с баща ми и октомври 2014 приключихме грубия строеж (бетон, покрит покрив и тухлена зидария). Поръчахме ПВЦ дограмата и вече обсъждаме ВИК, ел. инсталациите и отоплителната система.

Относно отоплителната система, ще се радвам да ми дадете съвет, както и препоръки за фирма, която може да я изпълни.

Къщата се намира в планински район и е на два етажа по 100м2 = РЗП 200 м2. Засега не се предвижда да се живее там целогодишно. Пролетта, лятото и ранна есен родителите ми ще са основно там (пенсионери от скоро), като ще пращаме и децата през ваканциите. Зимата ще се ходи по-скоро епизодично, най-много по една седмица... Няма мазе, като на първия етаж сме предвидили обща трапезария и хол, кухня и 10м2 котелно делящо стена с хола. На втория етаж има 3 спални. По проект в котелното трябваше да има котел на дърва + ел. бойлер 200л с две серпентини. Като се поразчетох стигнахме да заключението да сложим камина с водна риза в хола (за отопление на къщата) вместо котел. Ще имаме и вертикален бойлер (200 литра – 3kw ел. нагревател) - комбиниран с две серпентини и ел. нагревател, както и две помпи (за бойлера и парното) монтирани в котелното. Бойлера ще се затопля главно чрез камината през едната серпентина – през зимата. За през лятото предвиждаме втора серпентина за загряване на водата в бойлера от слънчеви колектори, както и електрически нагревател за останалите случаи.

Приятел ме посъветва да включа в системата и електрически котел, който да замества камината, когато ни мързи да палим дърва или който да подържа температурата в къщата когато ни няма и през нощта... Може да поддържа и температура 5-10С, когато ни няма през зимата да не замръзнат тръбите. За този проблем прочетох, че може да се слагат специални котелни антифризи (етиленгликол, пропиленгликол), но това не решава проблема с бойлера и ВИК системата, където ще трябва да се сложи контролер?

Изчисленията по проект са за Q ои (отопление) 20160 W и Q бгв (битово горещо водоснабдяване) 8000 W. За камината с водна риза мисля да поръчам горивна камера 20-25кW... За електро котела не знам каква мощност ще ми трябва – ако са необходими 20кW ще трябва да вкарам трифазен ток в котелното. За бойлера съм решил вертикален бойлер 200 литра – 3kw ел. нагревател комбиниран с две серпентини по 10 кW (на Светлю Шишков).

Та това е проекта засега, но постоянно се сменя в зависимост какво прочета или ме посъветва приятел. Също не знам и кой да го изпълни. Иска ми се да е една фирма, която да направи всичко, но има много елементи и сигурно ще се работи на парче.

За бойлера 200л със серпентините доста изчетох и клоня към тези на Светлю Шишков. В една от темите видях линкове за контролери на Проксел (МТС4) и Натурела (регулиращи прегряване, измръзване), но не съм сигурен дали могат да се монтират на тези бойлери и кой може да го направи? Също за бойлерите на Шишков чета, че имат проблем с изолацията, но гледам че предлага и вариант с немска изолация и не знам дали това решава проблема? Този с немската изолация е Ф630 а обикновения с Ф450 и разлика 100лв.

За камината има в интернет доста варианти, като за сега съм решил да искам оферти от фирма Дявач (Нови Искър) както и Деста (Горна Баня) - предлагат комбинации камини с водна риза + ел. котел. За тях обаче не мога да намеря нищо в интернет (нито положително, нито отрицателно:))... Имат доста снимки на добре изградени камини, но не намирам мнения за качеството на горивните камери. На сайта на Деста има и снимка на слънчева система, но никакви детайли... Някой от форума има ли опит с продуктите на тези фирми?

Имате ли препоръки и за други фирми, които могат да изпълнят подобна схема, така че да мога да сравня оферти. Предполагам, че фирмата, която ми изгради камината ще може да я свърже с ел. котела и бойлера от други фирми, но ще ми трябва и трета фирма за свързване на соларната система към бойлера? За ел. котлите обмислям още варианти на Газкомфорт (Vaillant); Тоталтерм (Екотермал)? За соларните системи имате ли препоръки за 200л бойлер – Viessmann, Wolf, Bosch или по-евтини варианти – два панела?

Благодаря предварително за съветите:)
Energyx - специалист
А защо първо не помислиш за топлоизолациите и вида дограми и стъклопакети и после да избереш топлоизточниците ? По отношение на това годишно времеползване, което се предвижда, колко пари си готов да отделиш за реализиране на идеята? Дали си струва ?
Дограмата вече я поръчахме. Изолации мисля да сложим EPS 5см на стените (тухлите са Porotherm 25 см) , XPS 10 см (фибран) върху покривната плоча и XPS 2 см на пода…

За парите си прав. По всяка вероятност няма да правим всичко наведнъж, но като начало си мислех да имам краен проект и да сложим тръбите и колекторните кутии преди да правим замазките.
jabata - специалист
Ти ако мислиш да вкараш трифазен ток, за да имаш 20 KW ел котле, не само че ще се стоплиш, ама и ще прегрееш само като видиш сметката. Ако ти трябва нещо против замръзване, първо си направи изолация както си му е реда (под, стени, тавани, и т.н.) и тогава в случай на нужда, можеш да вземеш и едно Ел котле, или както казваш камина с вграден реотан, който при тебе не мисля че има смисъл да е повече от 10 KW все пак ще предпазва от замръзване, а няма да топли.
Иначе най-евтиното решение против замръзване е, етиленгликол в системата, но това е за парното. За самата ВиК инсталация там ако тръбите са сметнати и са добре изолирани мисля че няма особена нужда от специално отопление. Аз съм виждал изолирана къща в която 2 седмици никой не топли нищо, тръбите влизат директно в мазето (1 метър под земята с изолация) и оттам нагоре щранговете (навсякъде където са открити има изолация). През тези 2 седмици температурите нощем падаха под -12 и нищо не замръзна. Също така, пак в къща с изолация, но мазето имаше външна метална врата която не беше изолирана, още на третата нощ с температура под -10 водата замръзна.
Така че, ако сметнеш тези неща, и си изолираш тръбите добре и проектираш ВиК инсталацията подобаващо, тогава не мисля че ще имаш кой знае каква нужда от отопление на ток.
Защото първото което е, температурите в повечето райони на страната рядко падат под -10, а ако падат то тогава има голяма вероятност и тока да спре за по-дълъг период от време (няколко часа до една нощ), което е често срещано явление по вилните зони, особено в планинските райони. И тогава пак ще береш големи ядове.
Поради тази причина наблегни най-вече на изолация на къщата и ВиК инсталация, и после на алтернатива на ток против замръзване.
Бих искал да имам алтернатива на камината затова се спрях на ел. котел. Основният топло източник си остава камината, затова бих си позволил 20кW, който да се поддържа температурата да речем през нощта, когато дървата в камината изгорят и който няма да се ползва често. Като сравнявам цените на 10кW и 20кW ел. котел, разликата не е голяма, затова си мисля, че си заслужава по-мощен котел. Трифазния ток по-скъп ли е?
jabata - специалист
Трифазния ток за битови нужди е на същата цена, като монофазния. Но понеже там имаш 3 фази, получаваш по-висока мощност, и съответно плащаш повече. Аз лично съм имал трифазно котле, пускано пак само за през ноща, когато камината не работи. И като видях какви са сметките, още преди повече от 10 години го зарязах. Трифазното котле, като се пусне, и виждаш как на електромера му се завива свят :shock:
Но за алтернатива, която да държи водата на някаква температура от порядъка на 50 градуса, колкото да не изстива къщата много, може и да си струва. Аз лично не бих си и помислил за такова нещо, но все пак това си е мое мнение.
Jabata, Energyx благодаря за мненията. Определено ще увелича сантиметрите на изолацията, което изглежда е добра инвестиция, която се изплаща със намалени разходи за отопление.

За електро котела прочетох добри отзиви за тези на Vaillant. Не мога да реша за камината с водна риза. Предлагат се доста френски горивни камери Cheminees Philippe; Fonte Flamme; Deville… По-скъпи са от българските, но прочетох едно мнение, което копирам (от този форум 2009г) и което звучи малко притеснително :).

Начало на цитата:
Много се възмущавам от повечето дизайнери на камини и отоплителни системи, как може елементарни неща да не съобразяват. Как могат да сложат водната риза в горивната камера, та да охлажда пиролизните газове и те да не се палят?
Общо взето всичко е наобратно на камините и котлите с водна риза, които се продават в БГ, затова и от тях се получават само 10% от необходимото. Аз също се прецаках да си купя такова преди да са поинтересувам защо са толкова бездарно направени.
Ето някои основни принципи, които никоя камина, продавана в БГ няма
1) външна инсталация - за да не тровят газовете обитателите, за да засмуква въздух от вън, а не да гълта кислорода на хората в къщата
2) Вторичен въздушен поток за възпламеняване на пиролизните газове
3) Нагряване на входящия въздух от горивната камера
4) Изкуствено нагнетяване на въздух чрез вентилатор
5) Забрана на всяко регулиране на горенето чрез намаляване на въздушния поток - ефективна регулация има само и единствено чрез намаляване на горивото.
6) Акумулиране на излишната топлина чрез термална маса (5-10 тона, но като обем е не е много).
7) Отопление с топъл въздух откъм термалната маса (стабилизатор на температурата), а не с вода
8 ) Херметически затворена горивна камера
9) Комина слиза надолу след акумулаторната термална маса, а не нагоре към покрива - необходим е нагнетяващ механизъм - вентилатор.
10) Камината с термална маса се пали за няколко часа и след това термалната маса държи топлина дори и над 24 часа в зависимост от обема си.
11) Всички топлообменници са след горивната камера и след пълното изгаряне на биомасата.
12) Системата винаги ако гори, трябва да гори на максимална степен - термалната маса регулира температурата.
Край на цитата

viewtopic.php?f=10&t=13260&start=20

Мислите ли, че българските камини наистина се различават по качество от западните?
шоп - майстор
По-горното е вярно. Това са условията за добро изгаряне на горивото. Само с принудителното вкарване на въздуха не съм 100% сугласен. Когато тягата на комина е достатъчна, не е нужно да сме вързани с електричество.
Andri01 - майстор
За първоначално по-бързо разгаряне, става.
zlatko64 - специалист
Също съм съгласен с написаното за българските камини. Като че ли са проектирани от някой който не иска да горят, а да пушат само и прочие анти. В това отношение аз също се интересувам от оптимизиране на горивния процес и преди време реализирахме един проект viewtopic.php?f=10&t=44169&p=545430#p545430 който втора година показва качествата си. Разбира се има какво да се оптимизира още по него/последно сложихме шамотни плочи в ГК/. Дойде ми и проста идея за подгряване на първичния въздух, както и за автоматизиране на процеса на поддържане на температура, но това в следващия проект...

Наистина е непонятно защо се произвеждат такива некачествени отоплителни уреди на твърдо гориво. Качествените не биха стрували кой знае колко по-скъпо - напр. само модифицирането на една ГК с вторично горене струва около 20 лв. ако не си го правиш сам, а повишава КПД с 20 и повече %...
  • 1
  • 2

Тема "Камина с водна риза и ел. котел +200л бойлер с 2 серпентини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: