Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
Здрасти колеги:

Имам няколко радиатори с чисто нови термоглави но Danfoss но със стари термовентили (пак Danfoss). Някои от тях (нова серия) не искат да затварят, щом главата е завъртяна до "()" или "*". Какво ли не опитах - чуках, виках, слагах стотинки, махах/слагах иглата и нищо - тези радиатори упорито не щат да затварят. Какво друго препоръчвате да опитам?
filmatoplo - майстор
По принцип крана си е кран, натисне ли се стерженчето крана затваря, друг е въпроса че има 2мм ход. и 4 мм. ход., трябва да са тандем.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
По принцип крана си е кран, натисне ли се стерженчето крана затваря, друг е въпроса че има 2мм ход. и 4 мм. ход., трябва да са тандем.
Нали за това бяха стотинките?

За Danfoss разбрах има само 2 вида - нови и стари (имам и от двата вида). Дали 4 или 2мм предполагам зависи от дължината на иглата/стерженчето?

По-скоро нещо е клеясало, щото радиаторите бяха занемарени впоследствие ремонт. Гледах монтажниците на котела ми пипаха радиаторите и нещо чистеха по някои от тях, та техните си работят. Какво да чистя пък аз?
Energyx - специалист
Може да се допусне остаряване на уплътнителния елемент, налепи по него и/или месинговата контактна повърхност. Може по месинговата контактна повърхност да има язви от химична или електрохимична корозия. Ако имаш време и възможност, разглоби вентила от към иглата и виж състоянието на контактните повърхности, едва ли е капсулован.
alx359 - специалист
Разбирам, благодаря. На практика означава да затворя колекторите и да се подготвя за тек, докато ги погледна отвътре.
Energyx - специалист
Може би е добре първо да пробваш при натиснат стержен без глава дали затваря. Някъде съм срещал на вентили като показател усилието в N, което трябва да се приложи на стержена и то трябва да съответства на усилието, което термоглавата може да приложи върху него. Т.е. не е показателен само хода на буталото на главата.
alx359 - специалист
Energyx написа:
Може би е добре първо да пробваш при натиснат стержен без глава дали затваря. Някъде съм срещал на вентили като показател усилието в N, което трябва да се приложи на стержена и то трябва да съответства на усилието, което термоглавата може да приложи върху него. Т.е. не е показателен само хода на буталото на главата.
Да, опитах. Като натисна - яко - затваря. Но термоглавата - дори пълна със стотинки - не е достатъчна (в най-добрия случай затваря частично, но така се опъва пружината на главата с толкоз стотинки, че се опасявам да скапам едно за сметка на другото. Що ли става така, като са от един и същ производител? Вероятно усилието N е твърде голямо щото нещо е клеясало вътре, като ти предположи предния пост?

Нормално ли е стержена да излиза лесно при дърпане или направо да пада щом махна термоглавата, или вече амортизирах вентила?

Като го разглобя отвътре, освен добре да го почистя, с нещо да го подмажа/напръскам (пр. грез, WD40)?

Тема "Термовентили които не искат да затварят" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: