• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Здравейте колеги,
след като се убедих как безпроблемно работи колектор от бирени кенчета и след като ми подариха 20 бр вакумни тръби 1500х58мм реших да направя опит дали и колко по-добри ще са вакумните тръби за въздушно отопление. Използваните елементи са 20 бр тръби, части от стойката на термосифон, две парчета 3 цола шале с ал.изолация, ал. лента, силикон, болтове М8х20мм, вентилатор, и термореле. Използвах двата почивни дни и без никакво усили за по 2-3 часа на ден сглобих опитната установка на терасата ми. Предстоят тестове и скорошен монтаж на покрива за отопление на мансарда 25м2.

Прикачен файл

SAM_7295.JPG колектора се изрязва за минути

Прикачен файл

SAM_7296.JPG Шалето е дълго 1200 мм, а за 20 тръби колектора трябва да е 1600мм, затова е от две части

Прикачен файл

SAM_7297.JPG Направа на самоделният колектор. Изрязването е с боркорона ф58 мм стъпката е 80 мм

Прикачен файл

SAM_7298.JPG

Прикачен файл

SAM_7299.JPG сглобяване на стойката
Последна промяна от шоп на вт мар 03, 2015 6:53 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Смяташ, че с топлоносител въздух 20 тръби ще топлят повече отколкото с топлоносител вода ли?
шоп - майстор
Цените на използваните елементи са:
шале 3 цола -9лв
ал.лепенка - 11лв
крепежни елементи -7 лв

Прикачен файл

SAM_7300.JPG стойката е готова за монтаж на вакумните тръби. В горната част съм приспособил ивица гуменотекстилна транспортна лента с легла за тръбите

Прикачен файл

SAM_7301.JPG Прашлясалите тръби престояли 1 год в бараката ми са подредени и временно фиксирани заради силният вятър със свински опашки

Прикачен файл

SAM_7302.JPG поглед отвътре. Вакумните тръби влизат много плътно и сглобката е добре уплътнена

Прикачен файл

SAM_7303.JPG ал. самозалепваща лента за външен монтаж 50 метра х 50 мм- МНОГО ДОБРА

Прикачен файл

SAM_7304.JPG мастото на снадката на колекторите
шоп - майстор
20 тръби ( мокра тръба ) ще топлят точно толкова колкото и 20 тръби с въздух, защото нямаме загуби от няколко топлообмена както е при вакумните U и heat pipe тръби. Проектната площ е една и съща без значение какъв е топлоносителя.

Тук е мястото да изразя огромната си благодарност към колегата Evgeniy, който ми оказа безрезервна помощ тук и по телефона за направа на самоизточваща се система с вакумни тръби.


В момента на лазар изрязват от нетъждаема профилна тръба колектори и много скор ще споделя тук, как за смешни пари всеки може сам да си направи соларен колектор


За проба днес към 16 часа сложих един диг термометър в колектора. Въпреки силният вятър и двустранният проход на колектора температурата се вижда.

П.П сондата пъхната в тръба надминава 120 градуса и не мога да я премеря

Прикачен файл

SAM_7306.JPG
ivanovbg - майстор
В тръбата е над 120С защото нямаш циркулация достатъчно да отнемеш температурата. Виж ако е отворена тръбата отдолу е друго и наистина ще е екстра. Моята слънчева сушилна е с панел от стар прозорец и алуминиеви листа и осигурява по 70С температура с голям дебит.
В момента колкото и вентилатор да духа няма как вкараш повече въздух надолу. Даже ефекта ще е обратен. Все едно духаш в шише. Само свири от резонанса, но въздуха почти не се сменя в него. Би трябвало в твоя случай да вкараш тръбичка до дъното...Сещаш ли се как?
:partyman:
шоп - майстор
ivanovbg, всичко което споменаваш е така и го знам. Прост колектор от бирени кутиики в слънчев ден дава нагрят до 70 градуса въздух, но при много ниски температури КПД то му пада. Имено затова експериментирам с вакумни тръби, които и при -20 ще работят със същото КПД както и при +20.

Надявам се си запознат с принципа на термосифонните соларни системи. Входящият по-студен флуид е с по-голямо тегло и пада надолу в тръбите-обратното загретият флуид се качва нагоре. КОНВЕКЦИЯ.

Според мен при една правилно разчетена система, работеща с температура на въздуха 40-45 градуса и до 40-50 м3 дебит на час потока въздух ще има време да извърши естествената си конвекция.

Разбира се мислил съм и за варианта малка тръбичка да подава по-студеният въздух в долната част на вакумната тръба ( Даже направих и такъв опит с полипропиленова тръба, но тя се топи от високата температура) пък и идеята ми е максимално просто, ефтино и ефективно.

Температурата над 120 градуса не ме притеснява тя си е там и не се губи, рано или късно ще се транспортира:-)
ivanovbg - майстор
Тъй де - конвекция, но без да го духа вентилатора става. В бойлерите с вода нямаш такъв голям поток на водата. В твоята система потока от вентилатора е в цялата тръба и ...Става резонанс и само свири :wink: А и при по силно слънце ще стопи стъклото.
Може да експериментираш с някаква система за насочване на потока. Примерно ламаринка изрязана от капачка за буркан да завихря въздуха така , че по спирала да влиза в тръбата. За индикатор може да сложиш парченца памук в тръбата и кривейки ламаринката така да насочиш въздуха, че да ги изкара от нея. :idea:

Аз нямам такива и няма как да експериментирам. Дерзай. :partyman:
n.ganev - майстор
шоп,
шоп написа:
Тук е мястото да изразя огромната си благодарност към колегата Evgeniy, който ми оказа безрезервна помощ тук и по телефона за направа на самоизточваща се система с вакумни тръби.
Попаднал си на точният Човек - помярвай ми!
шоп - майстор
Така де, затова засега е само опитна установката. Със сигурност стъклото няма да се стопи. Подготвил съм 4-5 различни по дебит вентилатори, но днес стана бирено време и приключих опитите.

Може да има ефект от турболизатор насочващ потока, имам и голямо количество тънкостенни неръждаеми тръби, но това ще е евентуален тунинг за в бъдеще.
ivanovbg - майстор
шоп написа:
, но днес стана бирено време и...
Не се притеснявай, аз съм на ракийка, а акъл моем да давам като за 10 пияници. Честит празник! :lol:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 48

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: