• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте предстои ми довършване на отоплението на вилата ми .Тя е на 3 етажа с 5 см изолация и дървена дограма,първия етаж е приземен и там ще бъде котела .Вилата се ползва основно петък ,събота и неделя. Общия брои радиатори е 8 с мощност 14 кв и бойлер 200 литра с серпентина. Сега ми предстои избора на котел комбиниран както и мощността му като за сега ще използвам като гориво дърва а последствие на палети с палетна горелка .Като котел сам се спрял на Viadrus U22 basic и от магазина ме убеждават да си взема 29кв . Моля за ваше мнение и съвет. Аз мисла че е голям и ще прегрява и също голям разход.
Svezar - специалист
Мнението ми е на лаик,но мисля че е по-добре малък котел работещ на 80% от мощността си отколкото голям работещ на 50% понеже тогава става голямо мазало в него,отделно че щом мислиш после да слагаш пелетна горелка тя би трябвало по-добре да се "разбира" с по-малък котел,но пак подчертавам че това са по-скоро разсъждение по картинка отколкото реални познания така че чакаме включването на истински разбиращите ! Само дето триетажна вила и радиатори 14 киловата ми се струва странна комбинация освен ако етажите не са по 30 квадрата :?
jabata - специалист
Те от магазина, може да те убеждават да си вземеш и летяща чиния, въпроса е на тебе дали ти трябва? Ако общата мощност на радиаторите ти е 14KW и отделно бойлер, не мога да проумея закакво ти е 29KW, при условие че 22 ще се справи перфектно. Преуразмерен котел, ти е само един по-голям разход и нищо повече.
Иначе не мисля че е добра идея да си взимаш Viadrus ако мислиш след време да минаваш на пелети, защото като цяло Viadrus-ите не обичат горелките. Че има много такива решения, има. Но проблема е, че са неефективни, защото много топлина отива в комина. При тях, за да се постави пелетна горелка се монтира една плоча за увеличаване хода на газовете, но въпреки всичко. Мое лично мнение е, че Dakon понастоящем Bosch се справя по-добре с тази задача, отколкото Viadrus, особено ако планираш и минаване на пелети. Разбира се, има и много други котли на твърдо гориво, които лесно се приспособяват на пелети (виж темата за котлите).
milenskior - специалист
И аз съм лаик, но пък не съм съгласен с пелетната горелка и малкия котел.
Като цяло Виадруса не е много добър вариант за пелетна горелка, но ако е твърдо решен за такъв котел, то колкото по-голям, толкова по-добре за горелката, тъй като самия котел ще се явява само топлообменник и ще усвоява по добре топлината от изгорелите газове. От друга старана пък голям котел на дърва и въглища не е добре, че ще трупа катрани и сажди, а и няма да гори добре.
Според мен по-добрия вариант е стоманен котел на който после да присадиш горелка, освен ако не се премислиш и не си вземеш направо котел с горелка.
Горелката също трябва да може да модулира в големи граници за да може първо с голяма мощност да ти стопли вилата, пък после да кара на малка за да не харчи много(не че съм потребител на Грейко, но тяхната горелка го може това).
Що се касае за мощността, то трябва да се изходи от топлозагубите, а не от радиаторите, но пък за вилата е малко по така изчислението, понеже трябва да се загрее бързо и за няколко дни, то трябва и радиаторите и котела да са преоразмерени в сравнение с жилище, което се обитава постоянно.
За да ти дадат предписание спецовете си кажи квадратурата на вилата.
хората от магазина излизат с тезата че котела е 29кв на въглища като е на дърва ще е 25кв и да сам имал запаси и че ще харчи по малко дърва . Иначе сам се спрял на виадруса заради комина .За вилата ще отоплявам 2 етажа на единия е хол с кухня 30кв 3 бр. радиатори ,баня 1 лира ,сталбище 1 радиатор, и на втория етаж 3 радиатора за трите спални и един бойлер които е на приземния в мазето .
joro_vn - специалист
Тая вила ще я стоплиш чак в неделя вечер, щом ще палиш в петък вечер.
Ако е котел, то направо пелетен.
И някой комшия да го пали в четвъртък вечер, или горелката да е с дистанционно палене по интернет.
jabata - специалист
jarconi78 написа:
хората от магазина излизат с тезата че котела е 29кв на въглища като е на дърва ще е 25кв и да сам имал запаси и че ще харчи по малко дърва .
Това със запасите е вярно, но 10KW запас си е много за мене. Все пак ти трябва да гледаш мощността която дава производителя при дърва, слагаш малко резерв защото той дава теоритична мощност, която на практика се достига на 80-90%. И така си смяташ мощността.
joro_vn написа:
Тая вила ще я стоплиш чак в неделя вечер, щом ще палиш в петък вечер.
Ако е котел, то направо пелетен.
И някой комшия да го пали в четвъртък вечер, или горелката да е с дистанционно палене по интернет.
Колегата също е прав, защото като го запалиш ще ти трябват 2 часа да се разгори да вдигне температура в цялата система, и едва тогава започва бавно да се стопля, и събота сутрин може да се каже че леко се е стоплило. Разбира се, зависи и в какъв район е вилата.

Според мене, за вила по-добре ще е една камина с водна риза, или най-добре камина на пелети инсталирана в хола. Така 20-20 мин. след запалването хола ще е топъл, и докато човек хапне, вече ще може да се влиза в другите стаи без да ти е необходима ушанка :-D . Да не говориме че огъня ще създава уют, който човек търси на вилата.
Благодаря за мненията .Разубедихте ме да си довърша парното май ще трябва да търся друга алтернатива пък за камина не може да стане мислено е комина е на гадно място.Трябва да помисля нещо на ток за по бързо отопление и да не е шумно например за конвекторите на адах.
jabata - специалист
Нямах за цел да те разубедя от отопление с парно, но като човек който е видял много ти изтъквам на едното и на другото предимства и недостатъци.
От собствен опит знам, че двуетажна къща с изолация която не е отоплявана се стопля за около 10 часа след запалване на парното (на пелети). На втория час от запалването, вече е отвърнало, и температурата от 10 градуса се е качила на 15 в стаите. А на сутринта вече е 20.
За съжаление отоплението на ток печели в тази графа. Но пък губи, защото в момента в който го изключиш, и вече е студено.
Затова най-добре прегледай, прецени и сметни, колко ще ти излезне отопление на ток за 1-2 години и отопление на дърва/пелети за същия период (като тука влиза освен експлоатация и система).
andon1980 - специалист
И аз да споделя моите наблюдения , особенно от миналия уикенд .След пътуването ми и задръстванията по магистралата до София ми стана ясно че трябва да очаквам сняг поне 20 см и малко нагоре.Вилата е в Родопите на 1200 метра надморска.Отивам обаче снегът е мокър около 40 см и продължава да вали.Съборени са много дървета по пътя , спрян е и тока.Аз се качвам премръзнал , мокър и трябва да почна да паля камина.помещението е около 100 кубични метра въздух/не квадратни/.Решенията които аз ползвам са следните-камина с було- за около 30 минути при яко хвърляне на по дребни букови клечки вдига до около 20 градуса.Проблема в помещевието е че е високо около 3 метра и топлия въздух в началото се качва горе , затова сложих и от тия печки на ток които приличат на тялото на климатик.мощноста и е едва 2 киловата , но предимството и е че дърпа въздух отгоре и го пуска отдолу , тоест ми прави циркулация на затопления от камината въздух.Вдига градусите доста бързо този вариант , сравнен с работата само на камината.Другия проблем който се сещам че понякога в най- тежките условия спира тока, понякога температурите спадат и до минус 20 отвън.Затова сега си купих газов калорифер с мощност над 30 киловата , мисля да занеса и две бутилки пропан бутан , да го пускам за 20 30 минути и да прави вътре една поносима температура на която спокойно мога да запаля камината и да си сменя дрехите.Варианта за климатик съм го отхвърлил , заради това че ще загрози терасата на къщата , заради това че става много студено и заради това че в най големияа студ може да няма и ток.а и планинска къща отоплявана с климатик , вместо вино да пиеш фанта не ми се струва като комбинацията камина вино.Това е моето мнение , дано е било полезно
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на вила ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: