Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kubeto83 - помощник
Здравейте,
Имам следния сериозен проблем. Става въпрос за търговско помежение в търговска сграда. Оказва се в че има проблем с отоплителната инсталация и не работи и е адски студ. И няма да оправят проблема. Няма възможност да се сложат климатици. Да отоплявам с печки на ток също не е вариянт. Мисля си за вариант за камина с дърва. Въпроса ми е тази камина мога ли да я изведа в кухненските аспирации и да извеждам там пушека. Има Монтирани шапки но главния мотор не работи и не дърпа. Същия проблем имах в кухнята но там си монтирахме в шапката аспиратор който да дърпа пушека в тръбите и до го изкарва нагоре. Идеята ми е да включа в такава шапка камината и да извеждам натам пушека. Дали е възможно технически и законно. Дайте съвет. Благодаря
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Какво е тази "шапка"?

Ако е коминно тяло е ОК, ако е специално строено за аспирация (тъпо, но го правят) ще се задръсти с налепите и може да се подпали. На по-горните ще им влиза пушек и тн. Казвам,ч е всичко зависи от как е троена сградата
Кажи ми /покажи ми тази шапка, моля
kubeto83 - помощник
n_a написа:
Какво е тази "шапка"?

Ако е коминно тяло е ОК, ако е специално строено за аспирация (тъпо, но го правят) ще се задръсти с налепите и може да се подпали. На по-горните ще им влиза пушек и тн. Казвам,ч е всичко зависи от как е троена сградата
Шапка имам предвид изхода на аспирацията. Тяло което да поема, обира пушек(примерно от барбекю,или котлони). Принципно е строено за аспирация-вентилация. Излиза на покрива на зградата. Зградата е търговска и не знам дали има предвидени комини.
kubeto83 - помощник
kubeto83 написа:
n_a написа:
Какво е тази "шапка"?

Шапка имам предвид изхода на аспирацията. Тяло което да поема, обира пушек(примерно от барбекю,или котлони). Принципно е строено за аспирация-вентилация. Излиза на покрива на зградата. Зградата е търговска и не знам дали има предвидени комини.
Ето снимка на такава аспирация с шапка в зградата.
http://prikachi.com/images.php?images/332/8596332q.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/329/8596329S.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чадър на аспирация
Сграда
Коминните тела ги строят от издържащи високи температури материали.
Това е единият ти проблем.
Вторият поблем е че, другите ползватели са си затворили въздуховодите с вероятно пластмасови нещаааа. Има и монтирани вентилатори....
Та, провери как е строено и какво е положението по другите етажи
jabata - специалист
Ако във този въздуховода се включва аспиратор, дори и да е строен с коминни тела, не е много за препоръчване да се включва камина. Първо защото на хората от по-горните етажи може да започва да връща през аспиратора миризма на дим, и втората причина че във въздуховода полепват мазнини и т.н. които са леснозапалими, и дори и една искра от камината да прехвръкне има опасност да запали мазнините, а това стане ли ще подпали и саждите и ще стане весело.
По-скоро трябва да се оправи отоплителната инсталация, или ако има комин, който си е комин да се свържеш към него и да го ползваш него.
kubeto83 - помощник
Значи коминни тела няма. Сградата е предвидена да се отоплява с вентилационната система. Но не може да се разчита на тях. Всеки сам трябва да се оправя. Със газови камини предполагам също няма да стане извеждането на игорелите пари(а и са доста скъпи като гледам цената). Електрическо отопление изглежда единственото възможно май в тази цялата простотия. Но то е най-скъпото. Прегледах някакви електрически камини. Но колко ефективни ще са. Помещението което искам да отпля е 30 квадрата. Дали ще може да се отопли въобще. А и колко ще излезне като консумация ка ток. Накрая сметките да не излезнат невъзможни. Ще трябва да се отоплява по 10-12 часа всеки ден???
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-реално ми се вижда с климатик. Предполагам газ в сградата няма и е трудно да се прекара. На пропан-бутан става, но не е евтино. Някакъв възможен вариант е пелетна камина с комин през стената, ама не е много за препоръчване. Така че климатикът си остава най-лесното решение.
kubeto83 - помощник
LazarGanev написа:
Най-реално ми се вижда с климатик. Предполагам газ в сградата няма и е трудно да се прекара. На пропан-бутан става, но не е евтино. Някакъв възможен вариант е пелетна камина с комин през стената, ама не е много за препоръчване. Така че климатикът си остава най-лесното решение.
Климатик няма как да стане. Помещението е на минусов етаж. Няма излас навън.Няма прозорци.Няма нищо.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами тогава отпада варианта и с пропан-бутан. Остава само на ток - конвектори примерно. Скъпо -евтино, това е.

Тема "Камина в кухненска аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: