Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gizdo - специалист
Здравейте,
искам да попитам има ли някаква формула, с която да изчисля каква мощност е нужна на котела спрямо топлообменниците вътре в къщата?
В момента съм с котел Будерус 32КВ и присадена пелетна горелка IVG S-40. С тази конфигурация съм от 2-3 години и досега ми гореше по- малко пелети на отоплителен сезон. Миналата година направих голям ремонт в къщата и смених всички стари метални радиатори и дебели тръби с нови. Т.е. направиха ми наново парна инсталация с помпи, тънки тръби и нови радиатори.
Вместо да ми падне разхода обаче, тази година изгорих повече пелети от предходни въпреки по- малкия обем вода, който загрявам. Сега си мисля, да не би вече котела да ми е слаб спрямо новите радиатори, които монтирах. Вътре в самата къща е доста по- топло спрямо преди, но и разхода ми е по- висок. За 24 часа горя около 5 чувалчета за 300м2, което ми се струва много.
Моля за съвет как да со пресметна мощността на отоплителните тела вътре в къщата и дали има значение за по- голям разход, ако се окаже, че котела е слаб.
Поздрави,
dyaneff - майстор
Щом е "по-топло от преди" няма как разхода да е по-малък.
Energyx - специалист
Искай си парите обратно от този, дето ти е казал, че по-малко вода, тънки тръби и нови радиатори непременно води до икономия. Хората дават пари да имат повече вода в системата. Ако парите за безмислената реконструкция бяха отишли в топлоизолация и подобни мерки, тогава щеше да има икономия.
Иначе за формулата-източника приблизително равен на консуматора, за да е системата в равновесие.
Christo - майстор
Подкрепям на сто процента казаното от Energyx и dyaneff !
И второ, да направим малко сметки.(От където е трябвало да се почне :) ) Пет чувала пелети по 15 килограма-75кг. Разделено на 24 часа- 3,125кг на час. По 4,7KW/h на килограм-14,6875 киловата. Разделено на 300кв.м - малко по-малко от 49 Вата на квадратен метър! За една средна стая 4Х4м (16кв.м) се събират по-малко от 784 Вата. Една духалка е 2000 Вата! 784 Вата биха стигнали, ако отвън по стените и тавана има 10см стиропор сигурно. Тука въобще смятахме при 100% КПД, пък с тоя котел и горелка, май 80% ще е по-близко до истината и тогава сметката ще е още по-трагична. Тъй че пет чувала на денонощие за 300 квадрата къща е даже по-скоро малко.

ПП Между другото, ако при този разход на пелети е било достатъчно топло, 15KW e реално нужната мощност за отопляване на сградата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Абсолютно съм съгласен с казаното преди мен!
gizdo - специалист
Значи спасение няма. Да купувам повече пелети и това е...
LazarGanev - "Велик майстор"
Другия вариант е да намалиш стайната температура - един градус нагоре дава разход 7% повече
gizdo - специалист
Съседи с подобна квадрататура , но с термогалви на радиаторите горят по 3 чувала за 24часа, а аз мжду 4-5. Но те държат 18-19 градуса, а аз 22. Но на 19 градуса ми хладнее.
Може ли все пак някаква формула за изчисление мощността на панелен радиатор.
Благодаря,
Energyx - специалист
Производителите дават данни за мощностите на радиаторите. Влез в сайта на КОРАДО и ще намериш всичко за панелните радиатори.

Тема "Мощност на котела спрямо радиаторите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: