Най - вълнуващия въпрос зимно време.
scorp - напреднал
В една друга тема преди малко писах на колега, който се итнересува от отопление с камина с водна риза.
Описах му моята ситуация в момента но ето моля за съдействие и съвет дали да слагам котле за да си осигуря повечко комфорт и спестя хамалогията.

Ето за какво става дума:

Къща/вила новопостроена през 2009 г. Юг-югозапад изложение в южната част на Витоша с много слънце ако няма облаци.
Тухлена зидария с 6 см изолация+дек.мазилка отвън. Вътрешно мазилка и шпакловка. РЗП 220, от които 130 жилищна отопляема площ. Останалото сутерен състоящ се от двоен гараж, котелно около 5-6 кв.м.; вътр.стълбище и тераси.

Общо са вързани 7 радиатора Н500 и 3 лири с мощност 14 КВТ (по проект). Бойлер за БГВ е предвиден по проект за 6 КВТ. Не е вързан такъв, или общо по проект е предвиден котел на твърдо гориво 20 КВТ.
1-етаж с голямо общо помешение - хол+трапезария+кухня (около 60 кв.м) и баня и тоалетна (3 кв.м.) - общо 18 броя глидера за 2 алуминиеви радиатора + лира; отделно на стълбището радиатор с 8 глидера.
2-етаж: Стая 20 кв. метра (един радиатор 13 глидера) - недооразмерен според мен. ; Стая 25 кв.м. (2 радиатора с общо 18 глидера); Стая 11 кв.м. + баня и ВЦ (2 кв.м.) - един радиатор 9 глидера + лира за банята. Но тук минава и комина от камината; Отделна баня и ВЦ 4 кв.м. (лира). На етажа няма друг радиатор за стълбището.

Камината е с водна риза но тя е само в горната част (мощност неизвестна :x ). От нея с ПВС тръби и вложка (фито не го знам но е примерно Ф20), всичко отива в сутерена в котелното. Там имам инсталирани вертикалните шрангове от същата тръба, разш.съд.помпа грундфоз (2 степени), UPS, разширителен съд, авт.пълнач. На всеки етаж има разпределителна кутия от която след кранове тръгват по пода тръби с алуминиева вложка, вкарани в гофрирани тръби за изолация. Цялата система е напълнена с антифриз но от този специалния за отоплителни и соларни системи. Има една джаджа, която не монтирах и която мисля, че е за авт.включване/изключване на помпата, когато камината вдигне температура в камерата. Една кутийка с екранче. В момента имам само уред за температурата монтиран на гърба на камината.

Ходим на вилата основно през почивните дни и празниците. Декември (освен Коледа и НГ), януари и февруари ходя само да наглеждам. Т.е отопление ползваме през почивните дни септември края, октомви, моември, март и април и НГ и Коледа.

Сега мисля да връзвам някакъв автоматизиран котел с всеядно гориво или само на пелети, който да бъде така добър, че да го настройвам да се включва ден-два преди поч.дни през седмицата и да топли, а после да се изключва. Ако може да става през СМС или през интернет още по-добре, както и да да настройвам тепература, да виждам какво става и пр. Иска ми се да не изолирам камината, т.е. ако я запаля котела да спира и обратно, при изстиване на камината, той да поддържа топлината.

Мои съседи си взеха ДЕФРО АГРО УНИ и са много доволни. Отопляват аналогични по големина къщи но са винаги там и са многочленни семейства, т.е. всичко се обитава. Ползват въглища изгодно купувани от Перник. Но чистят на 2-3 дена. Ползват и БГВ с бойлери по 200 литра. Виждам, че ДЕФРО са пуснали някаква нова серия СИГМА с авт.палене. Има опция за интернет и СМС.
Гледах KOSTRZEWA FUZZY LOGIC 2 в ст.град, но търговеца беше нелюбезн и неиформативен. Разочарован съм, макар и по каталози котела много да ми харесва, а и на вид е пипнат.
Гледам в нета какви ли не котли, вкл. и БГ разработки. Бюджет ми е за котел макс. 7К. Но въпроса е:

При тази честота на посещение заслужава ли си да инвестирам в автоматизиран котел. Ако да, какъв - пелетен, "всеяден". Мога ли да разчитам на автоматиката, вкл. и на управление по и-нет, СМС.

Какъв котел и мощност да търся (засега бойлер не предвиждам, а и ако има такъв ще е макс. 120 литра).
Ще се радвам за съвети/становща, че и предложения за решения.

Благодаря предварително !
ivanovbg - майстор
Посъветвах едно приятелче с подобен казус да си сложи във всяка стая по едно конвекторче, отделна инсталация и седмичен програматор. За няма и 400 лева за 8 ел конвектора и около 150 лева зимен ток си е осигурил комфорт с минимум грижа. Е като отиде и си пали каминката :wink: Иначе и той мислеше котел, пелети и куп други глупости за много пари и много грижа - съхранение , доставка и ... на пелетите.

:partyman:
scorp - напреднал
Благодаря. Това е вариант. Даже си мисля и за инверторни климатици. На времето когато дълбахме ската за къщата (сутерена в вкопан изцяло) ме съветваха да пусна едни тръби за термопомпа. Много я мислих но се отказах заради тогава доста високите цени на помпите.
Ще трябва обаче да са ефективни до поне минус 15 градуса.
scorp - напреднал
Очевидино няма интерес към тематиката на въпроса :roll: въпреки преглежданията.

Така или иначе ще инвестирам в автоматизиран котел (20 или 25 КВТ). Моля за някои предложения относно производител и конкретен модел. Интересува ме да гори пелети и дребна фракция въглища, както и да има опция за управление и мониторинг чрез интернет или ГСМ. Благодаря предварително !
filip_n - специалист
Не мога да те посъветвам за котел, но до колкото знам автоматизацията за СМС и седмичен програматор може да се сложи на всички пелетни котли и камини , струва около 100-150 лв програматора и толкова пак СМС контролера. Та идеята ми е да не гледаш котли само с "вградени" такива че Дефрото ако не се лъжа са си цифра :)
jorkataG - специалист
Освен необходимата ти мощност сметни едни 10% резерва минимум, тоест ако ти трябват 20 Квт си сложи 25, или ако ти трябват 24 сложи 30. А какъвто и котел да сложиш не е от значение важна е горелката и GSM модула.
scorp - напреднал
Благодаря на отзовалите се. Не е проблем цената, а е какво да бъде и откъде.
Дефро виждам на живо в експлоатация. Хареса ми Костржевата, ...
Остава въпроса за "паралелното" връзване с камината !?.
Къде в София мога да видя повече предложения за авт.котли ?!

Ето сега съм на вилата и гледам от комина на съседа дим. Топли бойлера. :)
Аз не държа на този етап да връзвам такъв. Интересува ме как и какво да взема така че да разчитам че ще се пали и затопли преди да отида !?

Хубави почивни дни !
6osi6 - майстор
scorp написа:
Дефро виждам на живо в експлоатация. Хареса ми Костржевата, ...
Остава въпроса за "паралелното" връзване с камината!?
Къде в София мога да видя повече предложения за авт.котли?!
Котел който да гори дребните кафяви пернишки въглища и да се пали автоматично на пелети може да се внесе от вън.
В София няма къде да се види.
miroki - майстор
По-важно е да се предпази помещението от замръзване.
До няколко дена ще помогне и помпата само, като циркулита. Но за повече от седмица си е игра с огъня.
Защо не огледаш за добри климатици. Всичко ще е по- лесно. А като отидете запалете и камината. Но вече ще е пречупен въздуха.
scorp - напреднал
Внесен отвън. Откъде точно и кой производител. С поръчка по нета ?
Колкото до замръзване не вярвам. Сутерена е изцяло в земята. В момента системата ми е с антифриз. И ще ползвам пак освен ако е противопоказано за котли.
и да не разчитам на автоматизация !?! СМС управления и/или инет.
Четейки по разни сайтове оставам с други впечатления или бъркам !?!

Тема "Котел или не. Това е въпроса !?! Моля за съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: