• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rgadzhev - специалист
Здравейте колеги понеже старият ми бойлер след две заварки решиш да го изхвърля, реших да си направя друг тип латенто с проточна серпентина. Закупих хром никелов съд 400л и 50 м. медна тръба 14х1 и изникват следните въпроси:

1. Проточната серпентина ще бъде ли достатъно да е с дължина 30м.
2. Досега беше затворена система с помпа Грунфос 25/4 и не е имало проблем, но сега ще стане отворена /drain back/, ще мога ли да използвам същата помпа деневилацията бойлер колектори е 7м.
3. Зимата ще има ли проблем, досега беше с антифриз, но сега 400л?
По-долу давам схемата, по която ще го реализирам. Не мога да разбера тези трите кръга, където пише "v" какво е, че не пише в статията.
4. Мога ли да използвам същите тръби 16мм или трябва с по-голям диаметър, щеуспява ли да се стича водата от колектора в бойлера.

Всъщност от тази статия съм се запалил.

http://builditsolar.com/Experimental/Of ... larDHW.htm
Прикачен файл:
imgB1.jpg
imgB1.jpg (15.6 KиБ) Видяна 2001 пъти
Предварително благодаря за отговорите.
saraneron - специалист
Денивелацията се мери м/у горно ниво в резервоара и горен ръб на колектора,като се добавя и височина за запас от загуби по тръбите.Така, че какво е измерено като 7 метра не е ясно.Стази денивелация няма как да стане с тази помпа или при това позициониране на елементите. ,,Ветата,,са вентили/кранове/ но те могат, даже епрепоръчително да се подменят с трипътен вентил осигуряващ постоянна температура на топлата вода на изхода.
шоп - майстор
Избрал си класическа схема, която е супер и няма да те подведе.

Обаче изглежда не си запознат с идеята за ДБ система. За какъв антифриз говориш!?!?

Нали когато спре помпата всичко се прибира в 400 литровият буфер. 400 литра чиста вода ти трябват и нито грам антифриз.

30 метра медна серпентина е Ок

Грунфос 25/4 няма да ти свърши работа при денивелация 7 м ( намали тези 7 м по възможност, сложи помпа с напор 8-10 м или сложи междинен ДБ съд и малка циркулационна помпа)

16 мм тръба е ОК

Успехи и не забравяй сними!
шоп - майстор
П.П
само забравих да вметна...аз никаде не видях бойлер тип латенто

Виждам си обикновен атмосферен бойлер( буфер) Направата на изолацията в американският линк е оригинална, но се чудя защо не са използвали ЕВА мембрана, а полиетилен :?
kalin72 - майстор
Да допълня нещо, тези V са ето това:
The three valves provide for bypassing and isolating the solar tank for maintenance.
Освен това, аз мисля, че 16 mm тръба е малко тясна, от 20 мм до 25 мм тръба е ОК за дрейнбек системата.
rgadzhev - специалист
Първода благодаря за всички отговори! Сега се замислям, не мога ли да направя експеримент да свържа входа на помпата към някакъв съд и да видя дали успява да качи водата до горе и след това да я изключа, за да проверя дали изтича обратно цялата вода в съда, т.е дали мога да използвам старите тръби, защото са закопани в изолацията на къщата. И още един въпрос ако не и стигне напора бях оставил една помпа от онези турските, които ги подаряваха с панелите, не е ли възможно да се свърже последователно или паралелно /който не е внимавал в чса по физика/ към старата за увеличаване на напора, ако евентуално не стане със старата? Бях чел, че в Латентото има някакво парафинообразно вещество и имаше мнение, че служи и като мембрана да не се изпарява водата, да се занимавам ли гледам,че продават парафин в продавалника или да сложа един полавък /намерил съм един ефтин издържащ на 90С/. Проточната серпентина да я разположа по цялата височина на бойлера или да я съсредоточа в горния край? В латентото гледам, че тръгва от долу по средата прескача и по-голямата част е в горния край.
Прикачен файл:
latento1000-bgs.jpg
latento1000-bgs.jpg (94.07 KиБ) Видяна 1916 пъти
шоп - майстор
Серпентината си я монтирай в горният край на бойлера. Така ще усвоява най-топлата вода.

Парафина става за акумулиране на топлина чрез фазов преход, но не е ефтин и трябва да го пълниш да кажем в половинки шишета от минерална вода за да може отвсякаде да е в досег с вода. Според мен не си заслужава разправията. Имаш 400 литра съд, не е ли достатъчен?

За последователното свързване на помпа в помпа... и на мен ми е интересно. Би трябвало да се вдигне напора, но с колко? Все пак помпите ще си пречат, ще има хидравлични загуби и двете помпи трябва да са с еднакъв дебит. Едва ли си заслужава, но ако имаш възможност опитай и сподели

Успехи!
Evgeniy - майстор
Често се използва свързване на 2 помпи последователно при такива системи. Ако сложиш подходящо реле за време, може да изключва втората помпа след 5 минути, тъй като сифонният ефект на слизащата вода компенсира и подпомага циркулацията и най вероятно една помпа ще е напълно достатъчна за поддържането и.
rgadzhev - специалист
Реших да свържа двете помпи последователно с реле за време, както предложи колегата по-горе, видях че Дайкин така са направили. Изникна още един въпрос понеженяма да имам серпентина, топлата вода от изхода на колектора да я забода в дъното на бойлера или да я пускам свободно в горния край на бойлера? Съдът ми е с диаметър 65см. ако го поставя върху 10 см XPS дали ще издържи 450кг. или да правя стойка и вата? Някъде бях чел, че мед и хром никел не се погаждат, но не знам правят някаква реакция при допир един със друг или нещо друго, ако направя капакът от друг материал и серпентината да има досег само с капакът ще има ли проблем, бойлерът ще бъде пълен с омекотена вода? Благодаря!
https://www.youtube.com/watch?v=WGeUKJYx2bs
Последна промяна от rgadzhev на ср май 27, 2015 9:12 am, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
Ако направиш стойка, можеш да напълниш и с перлит, както е направил Шопът :) хитро ми се видя много.

Но аз не съм спец, тепърва се уча като теб
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер тип Латенто и drain back слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: