Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Имам нужда от съдействие, относно преработването на отоплението на апартамент в София. Първо искам да се извиня, ако част от обясненията ми не звучат професионално, но аз по професия съм счетоводител 8-[ . Накратко, целта е в съществуваща горивна камера да бъде монтирана самоделна водна риза, която, когато камината е запалена, да доставя до съществуващото електрическо котле топла вода, така че термостата на котлето да не включва на ток, а инсталацията да продължи да върти топлото из радиаторите в апартамента.
И сега по-подробно…. Миналата година купих голям апартамент /три спални, хол и кухня/, в който беше монтирана камина /горивна камера без водна и въздушна риза/. Апартаментът се отоплява с радиатори, захранвани от електрическо котле, инсталирано в шкаф в коридора /далече от горивната камера/. Помпата на котлето е свързана с температурен датчик, чрез който задаваме желаната температура в жилището. На котлето има монтиран още един температурен датчик, чрез който задаваме температурата на водата в системата. Непосредствено до камината в хола има монтиран радиатор, който е свързан с котлето с тръби /меки връзки/ за входяща и изходяща вода. Този радиатор не ми е необходим, тъй като в хола имам монтиран още един радиатор, който осигурява достатъчно топлина зимата, а и самата камера излъчва топлина.
Въпросът ми е, може ли вътре в горивната камера, на гърба, да бъде монтирана водна риза, /подобна на снимките, които изплагиатствах от друг колега във форума/, която да бъде свързана с тръбите на близкия радиатор /той може да се изолира/, като по тези тръби, загрятата в ризата вода, да циркулира до котлето и да го захранва с топла вода? В камерата /която е доста голяма/ има достатъчно място за монтаж на такъв съд/риза с вода. Когато камината не е запалена или ризата не подава достатъчно топла вода, термостата на котлето ще си се включва както досега на ток, за да дозагрее водата в системата.
Наясно съм, че горното няма да бъде достатъчно ефективно, но не ми се разбива апартаментът за прокарване на нови тръби, преработка на цялата система и монтиране на нова горивна камера с оригинална водна риза. Целта ми е да намаля поне минимално сметките за ток. Тази година почти всяка вечер палехме камината, като от топлината имаше ефект само в хола и повечето топло излиташе през комина.
Естествено, аз няма да мога сам да се справя с преработката, така че ще съм благодарен и на препоръки за човек от София, който би се справил с горното, без да има опасност камината или ризата да се взривят .
Качвам снимки на горивната камера, водната риза /така както си я представям/, на котлето с кръговете, както и супер аматьорска схема.

Прикачен файл

controler.jpg контролер

Прикачен файл

kotle2.jpg котле

Прикачен файл

shema.jpg
Схема
shema.jpg (71.23 KиБ) Видяна 762 пъти

Прикачен файл

vodna_riza.jpg
Водна риза
vodna_riza.jpg (28.05 KиБ) Видяна 762 пъти