Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте

Интересуваме инсталация за къща която да помага на отоплението.
Идеята е да има панели за топла вода + Бойлер 400л + помощ за отоплението
Къщата е на 2 етажа 5 човека сме (4 големи + 1 бебе) в момента сме с 2х100л на ток и камина на дърва зимата.

благодаря предварително.
м.
jorkataG - специалист
Каква е квадратурата на тая къща? Помисли за котел + радиатори+ бойлери -комбинирани на ток и серпентина
Квадратурата 2х100кв
в момента сме зимата на Камина с водна риза на дърва има и ток но него ползваме защото е безумно скъпо.

Идеята е да подпомогна парното когато бойлера е загрял през един тройник да превклучва към съд който да е вързано парното.
шоп - майстор
със слънчева енергия ли мислиш да подпомагаш отоплението?
Идеята е да подпомогна поне малко и не напълно.
Ясно ми е че няма начин да загрея водата до 60-70 градуса в парното но поне до 30-40 пак ще е помощ и неговоря в студените месеци като декември и януари .

ориентирал съм се към VIESSMANN 200-F или Bosch 7000 tf.

m.
шоп - майстор
Значи правилно съм разбрал въпроса ти:-)
Ефекта от зимното слънчево отопление може да бъде от 0% до 100%. Всичко зависи от метерологията за деня, колко м2 инсталирани колектори имаш, топлоизагуби на къщата.

Пъровото е божа работа, второто зависи само от теб, третото премаме че е константа.

Значи целта е максимално м2 инсталирани соларни панели под ъгъл 68-72 градуса за да да ловиш зимното слънце, а лятото да нямаш прегряване при ползване единствено на БГВ.

Според мен системата трябва да е гъвкава, да може да се награжда от към площ колектори и от към литри вода в буферите. У дома до момента съм го докарал до 72 бр вакумни тръби 480 литра вода буфери + бойлери + въздушно отопление.

Предполагам си чел темата ми въздушно отопление с вакумни тръби.

И най-важното.... всичко трябва да е евтино. С тези посочени от теб колектори това не е така.
Успехи!
Здравей

за Метерологията е така правси

за квадратите съм предвидил 4х2.3 за момента къщата е изолирана добре .
за другите неща гледам плоски панели по ми харесват някак си а за буфера + бойлера незнам още мисля Бойлера да е 400л поне, че си харчиме вода.
за буфера незнам какъв да е ай като цяло системата незнам кой да ми я прави .

за панелите бих предпочел да са от тези две марки незнам неме кефят турски и китайски панели .
Не че и тези неги правят там но ....
jorkataG - специалист
За тая квадратура каква е мощноста на тая камина. Дори и да не топлиш всичките 200 кв м пак си требе яка камина
На дърва мислиа че е 20KW ако несе лъжа ще проверя колко беше

м.

Тема "Питане за инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: