• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fiester - напреднал
Ето, че времето захладня и се сетих, че зимата наближава... :?
Та въпроса е следния:
Миналата зима имах честа да се отоплявам за пръв път с локално парно. :cool: това лято обаче реших да добавя още 2 радиатора (вече са факт). И сега идва въпроса: понеже в момента системата е източена дали е възможно на есен, като напълня и стартирам, да възникне някъкъв проблем с помпата? :?
Andri01 - майстор
Ако е имало ръжда,макар и малко в с-та,помпата може да е блокирала,въпреки филтъра пред нея. Отвори я и я почисти.
koveslav - майстор
Не оставяй системата празна за дълго време,ще имаш повече дертове.В указанията на моята помпа пише,преди началото на сезона да се отваря пробката от задната страна на помпата и да се развърти с отвертка ротора.Понякога става нещо като "залепване" от натрупания варовик и други такива.Ако е позатегнал сама няма да тръгне и може да направиш беля.
Може би тук е мястото да попитам и аз:след 8 сезона сериозна експлоатация,местя камината си в друго помещение,че правя втора детска(да са живи и здрави хлапетата).Мислите ли че е разумно да се смени и помпата,с цел сигурност.До сега не съм имал проблеми.Намерих фактурата,помпата е Wilo 25/6, от 2006-та годинаВ момента ми предлагат някакъв Грундфус,бил с електронно управление и заменял и 25/4 и 25/6...
filmatoplo - майстор
Почисти филтъра ако има , напълни си инсталацията , преди пуск на помпата -отвий с по голяма плоска отверка болчето на помпата -няма да шурне вода , с по малка отверка врътни роторчето , завий болчето на помпата , включи я , филтъра си го проверявай често и така .
Christo - майстор
Не знам при вас как е, но в нашата вода има много въздух. След като напълня инсталацията, после цяла седмица изпускам по малко насъбралият се въздух от най-високата точка...Празня системата само в краен случай. Ако има железни части, със сигурност на въздуха ще ръждясат и после ще има боклуци по филтрите на помпите. Около помпите и вентилите е добре да се предвидят сферични кранове, така че при евентуален ремонт да не се източва всичката вода.
koveslav - майстор
filmatoplo написа:
Почисти филтъра ако има , напълни си инсталацията , преди пуск на помпата -отвий с по голяма плоска отверка болчето на помпата -няма да шурне вода , с по малка отверка врътни роторчето , завий болчето на помпата , включи я , филтъра си го проверявай често и така .
Филме,точно спецовете като теб исках да питам в предния си пост.Има ли смисъл след осем сезона да сменям изправна помпа и имат ли тези помпи някакъв определен ресурс на работа?
Andri01 - майстор
"Дай да го отворим,да видим защо още работи..." !Принцип от соц-а!! Щом работи нормално,защо ще я сменяш !Ако не вдига нужното налягане-тогава !Единствено лагери/ако има/ или втулки за смяна. Но ако смяната им е по скъпа от нова...сменяш помпата! :).
ZMeyGorianin - майстор
И в друга тема съм го казвал - на работата си имам 4-ри помпи Грундфос, които работят поне от 10 :!: години ДЕНОНОЩНО!
koveslav - майстор
Andri01 написа:
"Дай да го отворим,да видим защо още работи..." !Принцип от соц-а!! Щом работи нормално,защо ще я сменяш !Ако не вдига нужното налягане-тогава !Единствено лагери/ако има/ или втулки за смяна. Но ако смяната им е по скъпа от нова...сменяш помпата! :).
Защото съм завирал камина и знам какво е изживяването-огромна тенджера под налягане,фучаща като локомотив през паро-въздушния клапан насред хола виждал ли си?!...Сега вече си осигурявам и директна връзка на изхода на топлата вода към обезвъздушителя,каквото и да ми коства това.Не искам да преживявам и отказване на помпа,НИКОГА.Чувам от тук от там за разни проблеми при остаряване на пусковите кондензатори и т.н.....Ще ми се да имам повече информация от хора с опит.Да не говорим,че след години безпроблемно ползване,сега като я разглобих проверих и паровъздушния клапан-иглата му е направо заварена в отвора и на практика господ знае откога той не е представлявал никакво обезопасяване.И с клещи не мога да я изкарам. Профилактиката е важна,кой каквото ще да си говори.
n.ganev - майстор
koveslav написа:
помпата е Wilo 25/6, от 2006-та
Моята на отоплението е Wilo 25/4 от 2003 и работи и работи и работи.
filmatoplo написа:
  • 1
  • 2

Тема "стартиране на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: