• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Привет!

От 3-4 години чета публикации по темата въздушен колектор от мрежа за комари.

линка: http://www.builditsolar.com/Experimenta ... Screen.htm

ме накара да се замисля. Според тестовете се оказва, че въпросният колектор е с около 10% по-ефективан и горе долу на цената на масовите колектори от бирени кутийки. Труда за изработване на колектор от мрежа е в пъти по-малко от времето за изработване на "бирен" колектор.

В момента съм започнал едновременно 3-4 соларни проекта и между другото правя 5-6 соларни колектора от кенчета за приятели и до есентта едва ли ще ми остане време да направя и един от мрежа за да сравня с практически тестове.

Ако някой колега има практични или теоритични наблюдения по темата, нека сподели.

П.П 99% съм склонен да вярвам на американците Гари и Скот.
Andri01 - майстор
Че то от изпразване на кенчетата ,кога ви остава време за работа?:)
шоп - майстор
:-D :partyman:

На кенчетата им вкарваме въздух, перманентно, и зиме и лете. Имам 2-3 приятели с барове и заведения и за една зима има над 20м3 кенчета в чували. Да опразвам кенчета имам време, но да ги лепя не.

Колектор с кенчета е класика и в него няма предизвикателство. Сина ми, който е на 16 години вече сглоби първият си колектор.

Предизвикателството е новото и непознатото!
ktch_1964 - специалист
Браво,много интересно ,не знам английски но от снимките ми стана ясно. Чудя се ако мрежата е метална, дали няма да е по
добре.
шоп - майстор
Метална мрежа имаше по време на соца. Сега е стъкловлакно с тефлон. Не знам дали може да се намери метална.

По -интересното за мен е друго. Пичовете от този сайт подхождат много професионално, тестват и сравняват всичко. Използват темп. мониторинг, инфраред камери, топломери, мерят дебити на вода и въздух.

И в директният двубой кенчета-мрежа, мрежата бие с почти 10% по-високо КПД, труда и времето са несравнимо по-малко. Единствено е със 7$ по-скъп. Последното се компенсира многократно с по-евтин и маломощен вентилатор заради ниските пневматични загуби.

Според мен има много хляб в идеята!
miroki - майстор
До колкото разбрах слагат се 3 слоя мрежа на рамката, нали така?
А после слага ли се стъкло отгоре, че нещо ми е зле английския.
От долу с какво е затворено. Това някаква пластмаса ли е или гипскартон?
После през това от долу минава тръбата, която преминава през мрежата и излиза отпред.
А в горния край е тръбата за топлия въздух, отзад (под мрежата).
Която се видя, чак на снимката по-надолу.
А тази пластмаса долу, пред тръбата, е предполагам въздуха да не бие по стъклото. Ако има такова.
Правилно ли съм разбрах принципа?
шоп - майстор
Има опити с 3 слоя мрежа, има опити и с 2 слоя мрежа и разликата в КПД то е минимална. Препоръчват 2 слоя
Най-долната част на колектора е нещо като каширан фибран. По техните разчети не е евтин, но в Бг такова нещо аз лично не съм виждал

Най горната част е поликарбонат ( плътният с УВ зашита е най-подходящ)

Единият отвор е пред мрежата другият зад и така въздухът с минимални пневматични загуби преминава през топлопоглъщащата мрежа.
miroki - майстор
Мерси.
Който е като (или е) плексиглас. А колко мм. дебелина е добре?
шоп - майстор
като плексиглас изглежда но се води поликарбонат с УВ защита

Дебелината зависи от размерите на колектора. Аз използвам 4 мм. за колекторите по около 2 м2 от кенчета. Американци и канадци използват и по-тънък, но правят колектора с изпъкнала предна част. Така става по-кораво.
miroki - майстор
:partyman:
Предстои да имам повечко свободно време и може би ще се заиграя и аз.
  • 1
  • 2

Тема "Слънчево въздушно отполение с колектор от мрежа за комари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: