• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlado79 - специалист
Здравейте...
Ако съм сбъркал раздела или има подобни теми моля да ме извините , не успях да намеря точно това което ме интересува.
Къщата ми е 75 квадрата (хол , спалничка , кухня , детска , коридорче и баня) В момента се отопляваме на твърд г-во.Камина с водна риза 14 kW и локално парно...
Интересува ме с камина на пелети да речем...24 kW ще станат ли нещата и колко ще ми изразходва пелети като тон за един сезон.
В момента минавам с около 10 кубика на сезон и не знам ако мина на пелети колко ще са ми нужно и дали ще си заслужава.Моля ако някой е пробвал , пробва , отоплява се или има понятие да сподели.
Благодаря Ви.
LazarGanev - "Велик майстор"
С 24кВт (ако ти я подаряват) ще стане, но с 11-12кВт ще е много по-добре. 2-3 тона трябва да ти стигнат, зависи от много неща
jabata - специалист
След като в момента си 14Kw камина на дърва, значи спокойно можеш да сложиш една 10-14 Kw камина на пелети, и да си свиркаш.
На мене 14Kw камина на пелети ми харчи грубо около 2 тона на сезон, непрекъсната работа.
20 Kw ще ти се върже прекалено солено, и като пари и най-вече като разход. И не слушай продавачите, защото те ако могат и 50 Kw ще ти набутат, нали ти плащаш всичко.
igt - специалист
Вземи си нещо с максм. мощност около 12 кв. и с минимална около 5 и си цар. Все пак на пелети ще имаш постоянно горене.
vlado79 - специалист
По някога като я надрусам с по сухи дърва и разгори много...вдига 80 градуса и водната риза направо ври...пускам помпата на 3 по някога (иначе е все на 1) за да обърне водата и да намали температурата и понеже съм невежа в тая свера реших , че е от малкия капацитет на камината.Вероятно не е от това а може и парната инсталация да не ми е направена като хората , но мисля като мина на пелети да я преправя.
Ако 3 тона ми стигат понеже не ми е голяма къщата съвсем спокойно скачам на пелети.
Благодаря Ви на всички.Значи да не скачам на по голям капацитет до 14kW ще ми е идеално както казвате.
jabata - специалист
За стигане стига. 14Kw са си 14 Kw, независимо дали са от дърва, въглища, пелети, или си въртял педалите. Така че ще ти стигнат. Вече за разхода, колко точно ще е, зависи от това до каква степен спомагаш за глобалното затопляне, отоплявайки околната среда. :-D
Но средно 3 тона трябва да ти стигат.
fbr - майстор
vlado79 написа:
По някога като я надрусам с по сухи дърва и разгори много...вдига 80 градуса и водната риза направо ври...пускам помпата на 3 по някога (иначе е все на 1) за да обърне водата и да намали температурата и понеже съм невежа в тая свера реших , че е от малкия капацитет на камината.Вероятно не е от това не е от товаа може и парната инсталация да не ми е направена като хората точно това е причината, най-вероятно имаш тънки тръби на входа и изхода на камината, но мисля като мина на пелети да я преправя.
Ако 3 тона ми стигат понеже не ми е голяма къщата съвсем спокойно скачам на пелети.
Благодаря Ви на всички.Значи да не скачам на по голям капацитет до 14kW ще ми е идеално както казвате.
vlado79 - специалист
Еднакви са тръбите по цялото трасе.И на входа и на изхода са железни ама то е около 50 см може би да са една идея по дебели и си почват стандартните полипропиленови ли са кви ли се водят.
joro_vn - специалист
Какво значи стандартни ?
1/2 , 3/4, 1 цол ?
vlado79 - специалист
Ей са ще излъжа вероятно...като за водопровода май са 1/2 :)
  • 1
  • 2

Тема "Камина на пелети в къщичка..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: