• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denis_strandjaliev - специалист
Здравейте!
Наскоро купихме къща която е с РЗП от 500 кв, като от тези 500кв. ще се отопляват около 250.
Има изградена отоплителна инсталация която в момента е на дизел. Системата и самата къща са строени 2006г. като всичко е направено както трябва и в норми за помещения, резервоари и т.н. В началото идеята ми беше да се премине на пелети, но от разни места като си говоря и чета разбирам че дизеловото гориво е също толкова рентабилно колкото пелетите. Искам да ви питам за вашето мнение и препоръки? Някой който се отоплява и ползва дизел? Вашите + и - ? Идеята ми като цяло е да се подмени най-малкото котел с по-съвременен. Благодаря ви ...
filmatoplo - майстор
На дизел е много скъпо ,за ориентир ще казжа думите на ползвател на котел с дизелна горелка ,че за сезон е имал разход нафта на стойност 10 000 лв ,след като подмених дизеловата горелка с пелетна разхода му на пелети е на стойност 3000 лв.Ако се подмени котела изцяло на пелетен разхода ще падне драстично при теб за тези 250 квм .От къде си,покажи снимка на котела ,да видя може ли на него да се постави пелетна горелка .
andy_forresite - майстор
Една къща с малки потребности от топлина може да се отопли всякак и все ще е евтино.
250 кв. м. са голяма площ и дори с малки потребности, пак ще трябва Енергия. В случая топлинната енергия от 1 л дизел, който слагам с цена 1.84 лв/литър, ще ти даде 20 стотинки цена на 1 kwh. Ми тя средната от ел. мрежата е толкова. Не знам кое му е рентабилното. А на пелети от дърво цената на 1 kwh ще е 9-10 стотинки.
Направо го отпиши това с дизеловото гориво.
шоп - майстор
пон ное 09, 2020 10:26 amdenis_strandjaliev написа:
Вашите + и - ?
При цена на нафтата 65-70ст/л плащаш и 65-70ст/л акциз и на сбора от тези две суми плащаш ДДС

Върху сбора на тези цени плащаш и транспорт + ДДС на транспортната услуга.

Сам ще видиш колко минуса има и колко плюса.
Беше отоплението на нафта изгодно, но преди 2016год.

Лично аз демонтирах над 20-30 Виадруса с нафтови горелки от баровци в Драгалевци и Симеоново.
И милионерите осъзнаха, че на нафта не става.
ves-ko - специалист
ей тука една сравнителна табличка съм правил за отоплението с различни топлоизточници.
Като се абстрахираме от количествата за сезон, които са взети ... вече не помня от къде, но ако актуализираш цените в дясната (цветна) част - отдолу ще можеш да видиш сравнението ... тук не влиза и КПД-то на котел или др. но е добре за ориентир.
Прикачен файл:
Heating_FUELS.zip
(24.72 KиБ) Свален 166 пъти
пон ное 09, 2020 10:38 amfilmatoplo написа:
На дизел е много скъпо ,за ориентир ще казжа думите на ползвател на котел с дизелна горелка ,че за сезон е имал разход нафта на стойност 10 000 лв ,след като подмених дизеловата горелка с пелетна разхода му на пелети е на стойност 3000 лв.Ако се подмени котела изцяло на пелетен разхода ще падне драстично при теб за тези 250 квм .От къде си,покажи снимка на котела ,да видя може ли на него да се постави пелетна горелка .
Прикачен файл:
20201006_171530.jpg
Прикачен файл:
20201006_171538.jpg
Прикачен файл:
20201006_171548.jpg
Прикачен файл:
20201006_173618.jpg
Прикачен файл:
20201006_173624.jpg
morfei1 - специалист
Мотка ми се един дизелак, който не пален от сезон 2007/08. Ако има мераклии могат да ме отърват от него :-D
filmatoplo - майстор
Така си го представях 50 киловата . Ако остане на нафта тази горелка ще гори 2 литра на час минимална и 5 литра на час максимална мощност .Може да се монтира пелетна горелка ,но топлообменника тоест котела ще може да усвоява макс 25-30 киловата .Честото отваряне на вратичката на този котел за почистване е затруднено ,зад червения капак с ключа се крие другата врата чугунената с 4 болта .Котато котела е бил на нафта се е предполагало ,че чистенето му ще става 1-2 пъти сезонно ,първо с разкачането и свалянето на горелката и по реда си . Другото което е ,че самия топлообменник в котела е с по сложна форма и по тесни отвори предвид по чистото горене на течното гориво ,и противопоказно на повече пепел която ще идва от евентуална пелетна горелка .Това ще налага по честото отваряне и почистване основно на котела ,минимум всяка седмица или на изгоряни пелети 100 -200 кг . Правил съм го ,още работи ,това си предпочетоха хората -само смяна на горелка ,и си го почистват въпреки трудностите .Моя съвет обаче е, ако се вземе решение за гориво пелети да се смени с нов пелетен котел съобразен по квадратурата и топлозагубите на момещенията които ще се топлят.
пон ное 09, 2020 5:57 pmfilmatoplo написа:
Така си го представях 50 киловата . Ако остане на нафта тази горелка ще гори 2 литра на час минимална и 5 литра на час максимална мощност .Може да се монтира пелетна горелка ,но топлообменника тоест котела ще може да усвоява макс 25-30 киловата .Честото отваряне на вратичката на този котел за почистване е затруднено ,зад червения капак с ключа се крие другата врата чугунената с 4 болта .Котато котела е бил на нафта се е предполагало ,че чистенето му ще става 1-2 пъти сезонно ,първо с разкачането и свалянето на горелката и по реда си . Другото което е ,че самия топлообменник в котела е с по сложна форма и по тесни отвори предвид по чистото горене на течното гориво ,и противопоказно на повече пепел която ще идва от евентуална пелетна горелка .Това ще налага по честото отваряне и почистване основно на котела ,минимум всяка седмица или на изгоряни пелети 100 -200 кг . Правил съм го ,още работи ,това си предпочетоха хората -само смяна на горелка ,и си го почистват въпреки трудностите .Моя съвет обаче е, ако се вземе решение за гориво пелети да се смени с нов пелетен котел съобразен по квадратурата и топлозагубите на момещенията които ще се топлят.
Много благодаря за помоща и отзива! Още в началото беше такава нагласата ми,но онзи ден стана на въпрос с позната която работи в магазин за пелетни котли и неиното мнение беше че като цяло пелетите не са с добро качество и често котелите се скапвали. В работата и имало монтиран дизелов и шефа и решил да си продължи след дълги консултации, въпреки че продават пелетни. На мен честно казано ми се стори странно но все пак. Дори и да стоеше въпроса да се остави същото отопление със сигурност бих сменил котела тъй като този е монтиран преди 12-13 години и все пак и технологийте и всичко останало от тогава се е обновило и модернизирало.
Колкото до смяната само на горелката също мисля че е по-добре да си подменя направо котела. Оттам идва и другия ми въпрос. Виждам че се занимавате с това и сте наясно. Първо, дали освен котела се изисква смяна на други неща за да работи на пелети? Второ, ако може да ме насочите към марки добри котели и горелки. Имах преди време познат който имаше много добри мнения за Pelletherm, произвеждани в Хасково по Скандинавски модел по спомен. Принципно става въпрос за Пловдив, като квадратурата която казах от 250 е леко завишена и с аванс. Принципно квадратурата на самата къща е 490 кв. но реално мазато няма да се отоплява въпреки че има радиатори в механата долу. Всекидневна с кухня и трапезария - 100 кв., 3 спални с дрешници и бани по 20кв. = 60кв. и стълбище. Височина 2.80 средно Къщата е строена с итонг, има изолация, дървен стъклопакет. Идеята ми е да има и две батерии горе на покрива с 200-300 литров бойлер който зимата да се захранва от парното а лятото от батериите.
ves-ko - специалист
Всъщност, като се замисля, дали тези дизелови котли не се ползват с изгоряло масло за без пари ?!? или на символична цена ...
Е, тогава сметката определено ще излезе ...
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за отопление на дизел или пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: