Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dzver - специалист
Здравейте
Това е чертежа на 2ри етаж от къщата
Първия е избен - под хола ще се намира котелното помещение.
Тръбите ще са медни и ще се монтират по тавана на избения етаж и с пробиви ще отиват на втория.

Отклоненията за радиаторите ще са ф15 или ф16.
Магистралите топла/студена какво Ф трябва да са? - ще тръгне под хола къдете е котела и ще свърши в банята.

24кв котел на твърдо ще ми стигне ли?
колко киловата радиатори за съответните помещения?
Къщата има външна изолация + картон с вата на таваните.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (28.68 KиБ) Видяна 1212 пъти
don_dzatara - специалист
Скоро направих отопление на газ. Фирмата ми прекараха PVC тръба с AL вложка ф16 мисля че. Стаите са ми по около 12-15м2 и радиаторите са с размер 140x60 см, ако не се бъркам. За по сигурно ще ти кажа покъсно. Още не знам как ще е отоплението, това ще е първата зима, но се надявам да е топло. Имам и 8см изолация.
jabata - специалист
Dzver написа:
Здравейте
Това е чертежа на 2ри етаж от къщата
Първия е избен - под хола ще се намира котелното помещение.
Тръбите ще са медни и ще се монтират по тавана на избения етаж и с пробиви ще отиват на втория.

Отклоненията за радиаторите ще са ф15 или ф16.
Магистралите топла/студена какво Ф трябва да са? - ще тръгне под хола къдете е котела и ще свърши в банята.

24кв котел на твърдо ще ми стигне ли?
колко киловата радиатори за съответните помещения?
Къщата има външна изолация + картон с вата на таваните.
Много е трудно да се каже, колко киловата трябва да са радиаторите. Още повече че не се знае какво изложение е къщата/съответно стаята, каква точно е изолацията, дограмата каква е. Мога да ти кажа някакви силно примерни стойности, ама те са примерни, и може въобще да не важат тука. Като цяло за стаите по 25кв. едно 2.5-3.0kw, а за другите 1.9Kw. Но тука незнам банята, коридора ще се отопляват ли, а това помещение до хола, то отопляемо ли е, изолирано ли е? Защото също броя на външните стени оказва влияние.
От писаното не се разбира, на колко кръга искаш да е инсталацията? Ако е един, последните радиатори може и да са студени по-студени при неправилен избор на диаметрите.
Бойлера към парното ли ще е?

Като цяло подадената информация е много малко, за да може да се даде по-подробен отговор.
Dzver - специалист
Мисля на 1 кръг заради тръбите.

всички стени са външни - единични тухли + вата със сайндинг
двете спални са на юго-изток
не съм смятал за бойлера, банята и коридора
евентуално самом бойлера може - той е в банята - последна дупка на кавала.
jabata - специалист
Това на един Кръг всичко се прави, обаче много често последната дупка на кавала се оказва че е полу студена.
Проблема е, че съпротивлението през последния радиатор е много по-голямо от първия, и поради тази причина водата циркулира предимно през първия (първите). За да нямаш тези проблеми, трябва така да подбереш диаметрите, че съпротивленията да са еднакви. Ако бойлера ще ти е последен, пък е още по-лошо. Това означава че винаги ще е студен.
А какви трябва да са те, не се наемам да кажа, защото каквото и да кажа, ще е приблизително, няма да е точно, а и при този тип свързване всеки един фитинг, коляно оказват влияние. И накрая може да се окаже че последна дупка на кавала е студена, и после ще има ама един от форума така ме подведе.
За информация, до момента съм виждал няколко такива инсталации, изпълнени от самозвани, многозвани, и прочие майстори. При едните няма грам мисъл за съпротивление, при другите се вижда че има, но резултата винаги е бил един и същ, а именно че последните радиатори не работят като хората. И това е и причината уважаващите себе си майстори, да не ги обичат.

Тема "Помощ за парно на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: