Колеги започвам изграждането на парна инсталация и ще се допитвам до вас за съвети и препоръки.Да уточня, че в момента има такава изградена "отворена" но абсолютно аматьорска и с отрицателно КПД
та имам налични котел(единствено знам,че е 18кw) помпа и радиатори.
Инсталацията ще е от затворен тип с затворен разширителен съд на два етажа и изградена с полипропилен "stabi glas" с фибростъкло.
И първите ми въпроси:
-с цел термосифонно отопление когато спре токът(съответно и помпата) да продължи циркулацията хоризонталните щрангове ще са с наклон, та в "+" ли е колкото е по-голям наклонът или е достатъчно и минимален наклон да имат?
-отклоненията за всеки един от радиаторите с тръба ф20 достатъчно ли е?
-как да определя големината на разширителният съд?
-как да определя на какво налягане да работи системата?
-какво друго ще ми препоръчате да поставя към системата,за момента съм планирал освен изброените до момента да монтирам и предпазен вентил по налягане.
Ще снимам това което имам (котела и помпата )и ще кача снимки ако ще е от полза.
Благодаря предварително на отзовалите се колеги!

Инсталацията ще е от затворен тип с затворен разширителен съд на два етажа и изградена с полипропилен "stabi glas" с фибростъкло.
И първите ми въпроси:
-с цел термосифонно отопление когато спре токът(съответно и помпата) да продължи циркулацията хоризонталните щрангове ще са с наклон, та в "+" ли е колкото е по-голям наклонът или е достатъчно и минимален наклон да имат?
-отклоненията за всеки един от радиаторите с тръба ф20 достатъчно ли е?
-как да определя големината на разширителният съд?
-как да определя на какво налягане да работи системата?
-какво друго ще ми препоръчате да поставя към системата,за момента съм планирал освен изброените до момента да монтирам и предпазен вентил по налягане.
Ще снимам това което имам (котела и помпата )и ще кача снимки ако ще е от полза.
Благодаря предварително на отзовалите се колеги!