• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
имам парно котле на твърдо гориво, което се намира в една от стаите. Проблемът е, че когато се пали, чисти и т.н. страшно много пепел и други боклуци падат по земята, мебелите..., а понякога и пуши, така че се сещате за какво става въпрос.
Чудя се дали е възможно да изкарам парното на терасата и да пробия дупка в стената, като през нея прокарам кюнците, които фактически ще минават през цялата стая( от външната стена към вътрешната, на която е и баджата). Ширината на стаята е около 2.70м, като се вземе предвид още около може би 1м за кюнците отвън, та общата дължина на кюнците от котлето до баджата може да достигне до около 3.70м.
Интересуваме, дали ще се получи, ако вместо наколко наставени кюнци, използвам само един( тръба от тънкостенна ламарина), който ще минава през стаята, така, че да не пуши и капе евентуално( това е, когато кюнците са няколко), ако се получи някакъв конденз в кюнците, което понякога се е случвало. Да уточня, че става въпрос за апартамент, и изкарването на нов комин/тръба, ще ми струва доста скъпо, тъй като съм на по-долен етаж и не бих го предприел.
Цецо - специалист
Ако е една тръба вместо кюнци,ще се затрудняваш да почистваш саждите които се натрупват.
nautilus33 - майстор
Цецо написа:
Ако е една тръба вместо кюнци,ще се затрудняваш да почистваш саждите които се натрупват.
Най-вероятно ще направя телена четка с доста дълга дръйка, и когато се налага ще изкарвам всичко през единия край, този откъм котлето. Може и веднъж годишно да махам тръбата за по-цялостно почистване. Иначе това, което ме интересува най-много е, дали увеличената дължина на кюнците( в случая тръбата) ще повлияе на т.нар. теглене, т.е. дали ще дърпа добре през баджата или ще има проблем.
nautilus33 - майстор
Лошо :(
Иначе някакви други предложения/варианти за изпълнение? :)
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Няма да стане
+1. От котлето, направо в комина, без хоризонтални участъци. Вариантите би трябвало на място да се видят.
joro_vn - специалист
Ако можеш да си позволиш, продай котлето и си купи пелетна камина с малка мощност /апартамент е все пак/.
Хем естетично, хем много по-чисто.
И разхода като пари ще ти е съвсем малко по-голям.
jabata - специалист
joro_vn написа:
Ако можеш да си позволиш, продай котлето и си купи пелетна камина с малка мощност /апартамент е все пак/.
Хем естетично, хем много по-чисто.
И разхода като пари ще ти е съвсем малко по-голям.
+1
Откъдето и да го погледнеш котлето не е за апартамент, още повече за стая с мебели. Ок, може да е старо, и навремето да не е имало камини на пелети, но вече има, които и топлят много добре, и не пушат в стаята, и са лесни за обслужване. Само веднъж - два пъти в годината се налага по-обстойно почистване и тогава има повече пелел, но това се преживява. Просто покриваш мебелите с един тънък найлон за боядисване, който го сгъваш после и си готов. В останалото време просто изхвърляш пепелника.
А котлето на какво го караш, не ми казвай че го караш на въглища :shock:
filmatoplo - майстор
И според мен няма место котел в апартамент , аз имам печка с водна риза с 2 метра хоризонтален кюнец и се задръства всеки месец , камоли да е котел , тоест знам каква мръсотия ми създава .
шоп - майстор
Може разбира се!

Дори ако тягата на комина е недостатъчна има варианти. Все пак най-добре е питащият да знае котела колко Pa тяга изисква котела и това да е съобразено с комина.

Съветвам те 3.7 метра димоотвод да е цяла тръба от инокс. Почистването: със специална четка или приспособена прахусмокачка. При условие, че можеш да демонтираш тръбата веднъж годишно задължителна профилактика. Хубаво е "хоризонталната" част да не е хоризонтална, а да има малък наколон ( 5-10 при възможност и повече градуса)

Помисли за естетиката. Все пак тръба през стаята не е най-красивото нещо. Плюса е, че ще имаш доста голям допълнителен топлообмен. Може да се направи куфар от ГК и всичко да изглежда като декоративен трегер. Варианти много, но всичко това на място според обекта.

Не на последно място, всичко трябва да е направено с ъкъл и знание. Преминаването на димоотвод особено през спалня може да бъде опасно за живота ако не е направено както трябва.

При пелетните камини също има мизерия и прах. Разбира се доста по малко.
  • 1
  • 2

Тема "Преместване на парното котле?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: