Здравейте колеги ! Знам че има много писано по темата ,но искам да конкретизирам нещата за едно елементарно съоръжение за през лятото ! Закупих си водосъдържател за бойлер 80л-от неръждаема стомана . Идеята е да го монтирам на покрива на къщата .И да е подвързан към водопроводната инсталация ,както е подвързан ел бойлера в банята ми . Идеята е с няколко крана да превключвам водата в банята ...било от соларния бойлер или от електрическия . Ако някой е правил подобно елементарно изпълнение ..бих почерпил съвети ! Благодаря предварително
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andro440
- майстор
24 мнения в "Бойлер загряван от слънцето"
djshomi
- напреднал
Надявам се бойлера да е за хоризонтален монтаж че иначе ми е много интересна картинката кула на покрива ( преправи го за такъв).Аз имам частичен опит с варел (отворена система): Боядисаш бойлера черен мат, подвързваш към водопровода и след това направи рамка от винкели (представи си умален парник, стъкла и го затвори ). Върши работа става за къпане .Моя съвт е с крановете да си играеш за да можеш да го сложиш така че нормалният бойлер да черпи от него вода, повече вода ще имаш и всеки градус в + ще ти е добре едно е да топлиш от 12 друго е от 20 примерно . Остави си кран за източване на бойлера за подготовка зимния сезон.
gogitko
- специалист
Здравей Андро440 .Точно това което си замислил съм го изградил и аз.Аз живея в панелен блок на последния етаж. Тръби за парно съм извел през отдушника до покрива около 5 метра път до бойлера боядисан в черно.Бойлера съм го монтирал на стойка с наклон около 60-70 градуса .Ползвам три крана :един на студената вода захранваща слънчевия бойлер, един на изхода на топлата от слънчевия бойлер и един на изхода на топлата от електрическия.Фактически двата бойлера са вързани паралелно.Крановете са в банята.В зависимост от времето навън ми е развивало температура 40-50 градуса.Сложил съм и един термометър за да следя каква температура ми прави .Спокойно сме се къпали двама човека че и за съдове да измиеш остава.Обмислям сега да вържа още един бойлер и да ги затворя в кутия със стъкло за да увелича ефективността, защото вечер ,при вятър или при по-слабо слънчево време не загрява достатъчно 30-38 градуса и тогава ползваме водата директно без разреждане със студена. Успех.
Р.Р . Преди всяка зима го източвам разбира се дори и тръбите.
Р.Р . Преди всяка зима го източвам разбира се дори и тръбите.
miroki
- майстор
Аз също сложих казанче от бойлер на покрива преди 10-15г. Не помня кога точно. Понеже е пробит леко отгоре и е вертикално сложен.
Така има и по-голяма налягане понеже е на ниско. Точно на нивото над нормалния бойлер е.
Вързан е само с един маркуч за студената връзка (долната), като съм пробил от вътре още отвори до ниво 0 да се източва и да няма нищо за замръзване.
Връзката е с обикновен маркуч 2-3 слоен от тези жълтите с нишката.
На фланеца е заварен отвора за нагревателя.
На топлата тръба има една около метър тръба, да тече в градината, като се напълни да текне, да знам кога да спирам.
Вързан е между бойлера и крана с друг кран. От там се пълни от там се точи. При мен е и преди пералнята, та може да подпомага и бойлера и пералнята.
Боядисан черно. Без нищо друго освен, че е захванат за покрива.
Става за директно къпане след обяд. Но се ползва най-много, като спре водата. Принципно за това го сложих.
Затваряш единия кран, отваряш другия и готово.
Така има и по-голяма налягане понеже е на ниско. Точно на нивото над нормалния бойлер е.
Вързан е само с един маркуч за студената връзка (долната), като съм пробил от вътре още отвори до ниво 0 да се източва и да няма нищо за замръзване.
Връзката е с обикновен маркуч 2-3 слоен от тези жълтите с нишката.
На фланеца е заварен отвора за нагревателя.
На топлата тръба има една около метър тръба, да тече в градината, като се напълни да текне, да знам кога да спирам.
Вързан е между бойлера и крана с друг кран. От там се пълни от там се точи. При мен е и преди пералнята, та може да подпомага и бойлера и пералнята.
Боядисан черно. Без нищо друго освен, че е захванат за покрива.
Става за директно къпане след обяд. Но се ползва най-много, като спре водата. Принципно за това го сложих.
Затваряш единия кран, отваряш другия и готово.
andro440
- майстор
Благодаря/ gogitko / за отговора ти ! от години се каня да си направя такъв слънчев бойлер -и все не остава време през лятото ! Сега обаче сериозно ще се подготвя за следващия летен сезон . Зимата разполагам с по вече своб време . Това за източване през зимата ,естествено ,че ще се източва системата ! Мисля да ползвам тръби за парно ,макар ,че връзките след време охлабват ,но те ще са достъпни за притягане и ремонт,така ,че няма да са ми проблемни в последствия . опасявам се само ,при големи жеги и силно слънце -да не се получи нещо неприятно ! Двата водосъдаржателя ,ще ги монтирам под стъклена рамка ,че ги боядисам черен мат ! Замислям също и идея -при слабо слунце и недостат загряване да направя връзките така ,че електрическия бойлер ,който е в банята да се захранва с леко подгрятат вода от соларните бойлери /не съм го измислил още как ще стане ,но като идея ми е заложено . също така ми се върти и идея ,,вместо кранове да ползвам електрически вентили за превключване на двете системи ,според температурата на водата и това да се управлява от термо релета ,които следят температурата на двата бойлера /солара и тоя в банята
fox_vt
- майстор
Връзките за парното ако са качествени не се охлабват,виж ако ползваш работили такива и разглобени там вече е друго.Така или иначе ще издържат десетина години.Няма какво да се получи при големи жеги,ако е открит бойлера повече от 45 градуса на водата не съм измервал,ако е в стъклопакет най много да постигне температурата на обикновен слънчев колектор,70-80 градуса.Така или иначе при такива температури рязко скача топлообмена между него и околния въздух.Това за влизане на водата от слънчевия бойлер във другия е безмислено при два обемни бойлера-за да влезе такава вода то трябва да си загрял другия и да го ползваш активно.Не че няма да има файда но няма да е кой знае колко голяма.Виж комбинацията от слънчев който да захранва проточен е друга бира с такава конфигурация съм но слънчевия е при мен и с изолация.Това с ел. вентилите и терморелетата е добро,така съм го реализирал и аз и автономно се превключва от единия източник към другия.Преди това съм бил и аз със крановете,абе минал съм го тоя път вече то е един вид еволюция 

andro440
- майстор
fox_vt написа:Връзките за парното ако са качествени не се охлабват,виж ако ползваш работили такива и разглобени там вече е друго.Така или иначе ще издържат десетина години.Няма какво да се получи при големи жеги,ако е открит бойлера повече от 45 градуса на водата не съм измервал,ако е в стъклопакет най много да постигне температурата на обикновен слънчев колектор,70-80 градуса.Така или иначе при такива температури рязко скача топлообмена между него и околния въздух.Това за влизане на водата от слънчевия бойлер във другия е безмислено при два обемни бойлера-за да влезе такава вода то трябва да си загрял другия и да го ползваш активно.Не че няма да има файда но няма да е кой знае колко голяма.Виж комбинацията от слънчев който да захранва проточен е друга бира с такава конфигурация съм но слънчевия е при мен и с изолация.Това с ел. вентилите и терморелетата е добро,така съм го реализирал и аз и автономно се превключва от единия източник към другия.Преди това съм бил и аз със крановете,абе минал съм го тоя път вече то е един вид еволюцияЯсно ми е ,че топлата вода е открита преди да се родя , също ми е ясно ,какво съм решил да направя ...но все пак ,друго е да се чуят мненията на ,хора ,които са опитали . Благодаря ви за отговорите -Приятели . ще мисля сериозно по темата ,преди да реализирам проекта ..Това за входящата вода на ел бойлера при мрачно време ,би спестило поне 30 % elektroenrgiq .
Най важното ,което ме притесняваше Е,колко и какви градуси ,ще развие съд под налягане подложен на пряка слънчева светлина и поставен зад стъклен параван ,пак повтарям -водосъдаржателите ще са под налягане около 3 бара
Тема "Бойлер загряван от слънцето" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература