• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Здравейте, спука ми се за пореден път котела(ерато линг 25, 14-годишен), сега ще го заваря колкото да не сме на студено , но мисля че е време за нов. Тук идва и дилемата ми, дали да си взема пак пиролизен котел на дърва или да си купя такъв за пелети. Може и нов пиролизен + горелка. Доста четох и не мога да реша кой вариант ще е по удачен.
Отоплявам къща на два етажа с площ около 80-90кв.м., всички дограми са сменени с пластмасови и на пролет ще правя външна изолация 10 см. стиропор, таваните и подовете също са изолирани съответно с вата и фибран. На първия етаж имам три стаи, коридор и баня, на втория етаж е само една голяма стая. Имам инсталирани общо 5 тела от климатик 12-ка, 1 тяло от 9-ка, лира и бойлер 80литра. Линга се справя без проблем, като температурата на водата никога не е била над 65гр., дори и в най студените дни. Средно на сезон ползвам около 12-13 кубика дърва. Искам ако може да ме посъветвате какъв точно котел да взема и каква горелка, ако все пак се спра на отоплението с пелети. Някой знае ли как да си сметна колко горе долу пелети ще ми вървят при тези условия, за да си направя равносметка дърва-пелети? За цената на новия котел не съм мислил, но е добре да не е от най-скъпите.
VLADO66 - майстор
Ще ти е нужна отоплителна мощност около 7-8kW.Предлагам ти този котел http://shop.termoproektstroi.com/6/37/392.html ,като му присадиш горелка каквато Лазар каже :) Разхода на пелети може да си го сметнеш въз основа на горната мощност и калоричността на пелетите, така като го смятам наум е около 600-700кг./месец.
yancho_lud - специалист
Благодаря ти за бързия отговор.
А някой ползва ли такъв котел: http://prodavalnik.com/otoplenie-na-pel ... -i34346865 дали работи добре?
VLADO66 - майстор
Цената е привлекателна,но в нея може да са заложени следните капани:
1.Главата на горелката е изработена от 4мм. неръждаема ламарина, докато известните произвозители я правят от мин.5мм. жароустойчива неръждаема стомана/не помня номенклатурата по AISI но разликата са 200 съществени градуса/.
2.Къде е произведен вентилатора-само да не е китайски или турски :)
3.Котела също трябва да е произведен от мин. 6 мм. жароустойчива стомана.
За всички тези неща производителя трябва да има сертификати или да е одобрен по ISO
LazarGanev - "Велик майстор"
Я виж ТОВА, поне го предлага сериозна фирма, а не е гаражно производство
kyxap - специалист
Голяма душа е извадил този Линг, да изкара 14 години без водата да вдигне 65 градуса, при положение, че по иснтрукция връщащата вода не трябва да е по-малко от 65 градуса.
yancho_lud - специалист
Така, оказа се че линга е до тук, просто не може да се завари, ламарината е станала като от тенекия за сирене.
А за виадрус у22 какво ви е мнението.Виждал съм такъв с монтирана пелетна горелка и работеше добре.
Каква е разликата в работата на котли като предложения бош и виадруса с линга? На линга има вентилатор който доста опростява експлоатацията му. Не знам дали боша и виадруса с тези синджирчета няма да се обслужват по трудоемко от линга.
tretre - специалист
Миналата седмица купих Виадрус у22-Базик. Поне цената е привлеекателна/ 5 секционен 29,1киловата- 1386 лева/
Адски упростен вариант, само с една термодвойка и нищо повече.
Първоначалното ми впечатление е много добро. Нека някой който има от повече време такъв котел да се изкаже!
VLADO66 - майстор
За да работи Виадруса добре с пелетна горелка трябва да му се добавят чугунени плочи за удължаване пътя на димните газове, иначе е по-удобен и с по-голяма горивна камера от Бош-а.Боша е проектиран за основно гориво въглища,триходов е/голямо КПД/ и не се нуждае от допълнителни елементи,освен евентуално нова вратичка за монтажа на горелката, ако не искаш да дупчиш оригиналната/в зависимост от горелката,като някои модели влизат в фабричния отвор/.Котелния термостат си върши добре работата.
yancho_lud - специалист
Значи няма значение дали е с термостат със синджирче или с вентилатор, регулирането на температурата си е сходно така ли е? А от към разход дали има разлика? При линга като духа вентилатора огъня гори на долу и така горят само най-долните дърва. При котел без вентилатор с отвор от долу когато падне температурата и синджира дръпне вратичката да се отвори, огъня се разгаря и обхваща всички дърва в котела.Така ли е или аз съм в заблуда.Знам че въпросите ми стават много, но все пак котел не се купува всяка година.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Нов котел, но какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: