Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Да се представя казвам се Владо и съм от Русе. От март месец със жена ми и бебешока се изместихме в самостоятелно жилище. Жилището е панелка строена някъде 80- и някоя година, но коя точно не разбрах. Та да обясня какъв е проблема точно. Значи преди да се нанесем аз близо 2 години правих ремонти в апартамента (сам или с баща ми) коридори, бяня, кухня, тераси, хол, само детската не е ремонтирана засега. Докато правех ремонта нямаше проблеми никакви. Онзи ден се пребирам от работа към 16:00 часа някъде започнах да си върша домашни задължения, а жена ми започна да готви. Нямаше никакви проблеми или претеснения, докато към 19:30 някъде жена ми дойде разтревожена в кухнята и ми съобщи, че в хола се е задимило доста! Аз реших да проверя и в момента в който излизам от кухнята, с отваряне на вратата ме лъхна един такъв лютив дим. В хола беше същото положение! В кухнята нямаше и спомен от дим! Махнахме бебето от хола веднага и започнах да търся къде е проблема. На пръв поглед не излизаше от никъде дим! Не се виждат и никакви пукнатини тъй като комина целия е подмазан от бяща ми първо със нещо "шаброн" или какво за камини било, и след това със циментова шпакловка. Спряхме да готвим и започнах да ходя по комшийте и да търся какво може да е пречинило задимяването. Аз живея на 4-ти етаж от 6-етажна сграда. Под мен и 3-те етажа палят печки на твърдо гориво, НО какво се оказа на 1-ви и на 3-ти етаж не бяха палили все още печки даже на 3-тия хората не су бяха в къщи, че по телефона чак ги открих. Само на 2-рия етаж бяха сапалили, но се оказа, че печката им гори от 3 дена и нямаше логика точно тогава да задими?!? Качвах се до тавана да гледам някой от комините дали пуши - никой! Питах домоуправителя и разбрах че преди 20-тина дни е идвал коминочистач и е чистил комина. Видях че главната тръба на комина е удължена с 4 коминни тела на височина! Това била препоръка на коминочистача! Та "Проблема" нея вечер изчезна сам и аз не знам от какво точно! До снощи пак същия ФИЛМ! УЖАС! Искам да разбера от какво може да се е получило това и по ВАЖНОТО КАК ДА ГО РЕША ПРОБЛЕМА?! Съмнява ме дали е възможно ширма докато готвя да прави някакъв вакуум и да издърпва шима през комина?! Понеже целият апартамент е затворен с нова дограма на места даже и двойна и няма от никъде приток на свеж въздух.
Моля за съвет, помощ, мнения и всичко, което може да ми помогне!
Предварително благодаря, за което. :yawinkle:
veribela - специалист
Точно когато си включил абсорбатора- тогава е влязъл и дима, нали? За да изкара определен обем въздух - нали този въздух трябва да дойде отнякъде. Като си с PVC дограма- откъде ще дойде въздуха- ами от комина !
jabata - специалист
За да изкара определено количество въздух Аспиратора, той трябва да го вземе отнякъде. И това винаги е мястото с най-малко съпротивление. При тебе се оказва комина. Историята познава какви ли не случаи. Така че, когато готвиш и пускаш аспиратора винаги отваряй/клапвай леко прозореца.
tupalka - специалист
jabata написа:
За да изкара определено количество въздух Аспиратора, той трябва да го вземе отнякъде. И това винаги е мястото с най-малко съпротивление. При тебе се оказва комина. Историята познава какви ли не случаи. Така че, когато готвиш и пускаш аспиратора винаги отваряй/клапвай леко прозореца.
+1
stilian20 - специалист
Затвори всички прозорци след това усили аспиратора и огледай от къде духа комина
ktch_1964 - специалист
Това, че кумина диша не е майтап работа. Не искам да те плаша но представи си какво ще стане,ако се появи обратна тяга
някоя вечер докато спите, или да не дава Господ да се запали .
fox_vt - майстор
На майка ми апартамента тухла от първите модели пакетоповдигащи,на първи етаж от 5 етажа.Започва да пуши и обгазява целия апартамент по същия начин през отдушника на банята и комина в хола и двете са съседни коминни тела.Причинителя е на третия етаж :shock: :shock: пчеката му гори нормално а пушека съвсем спокойно си слиза за по лесно да първия етаж #-o Решението-затапване с изрязани тапи итонг със пяна и розетките минати със силикон.Всичко идеално до второто обгазяване в друг комин съседен на хола,там още по голям шок пушека излиза обилно от касата на вратата която е до комина :prayer: :prayer: о български строители :prayer: Там още по голямо затапване и засега всичко е наред.Та всичко това е за да се види че има знайни и незнайни причини да стане така.Ако е аспиратора задължително трябва да се отвори прозорец,и се моли той да е че е елементарно за отстраняване иначе :finga:
Благодаря на всички за мненията и инфото, обаче аз имам един такъв тънка момент, че ако отворя или като отворя прозореца в кухнята макар и съвсем лекичко на проветрение за 10 минути става хладилник вътре! Трябва със якето да седя там! Не може ли. По някакъв начин да се вкара въздух по друг начин за да не пуши комина?
kozl - майстор
Може с нагнетателна вентилация :-D или отвор в стената или стъклопакета, с вратичка и подходящо сечение спрямо дебита на аспиратора. За да няма подналягане в помещението изхвърленото трябва да е равно на влязлото и ако вънка студено и помещението студено. То за това в нагнетателните вентилации има нагреватели за въздуха.
Ама я пиши къде изхвърля аспиратора? Че аз съм виждал и вентилация и комин в един щранг.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Маверик написа:
Благодаря на всички за мненията и инфото, обаче аз имам един такъв тънка момент, че ако отворя или като отворя прозореца в кухнята макар и съвсем лекичко на проветрение за 10 минути става хладилник вътре! Трябва със якето да седя там! Не може ли. По някакъв начин да се вкара въздух по друг начин за да не пуши комина?
През отдушника на банята (тоалетната?) примерно ако дръпне ще е по-топло. За целта трябва да са отворени и вратата на кухнята и на банята. Вратата на хола - затворена.
:partyman:

Тема "Проблем с неясен произход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: