Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.

Захванал съм се с нещо, което още не разбирам достатъчно. Ще е нужно доста писане, за да обясня цялата идея на занятието, и затова ще бъда кратък тук и изчерпателен в последствие. Основно изграждам система за отопление на дърва с котел, която система ще отоплява къща, механа, каравана, ще разполага с 50м. серпентина от неръждаваема гофрирана тръба потопена в езерце, ще може да произвежда ток за помпите с пелтие елементи и ако е дал Бог и стерлинг двигател за производство на електричество за домакинството. Хванах се с голяма и известна родна фирма. Разказаха ми играта. (Това е най-кратката версия) Почнах да разбирам малко от парнаджийски неща по неволя. На снимките ще видите разположението на колекторите и котела. Въпроса ми е как е най-удачно да се направи байпас за втори кръг с цел да поддържам котела топъл, за да не прави нагар? От въпросната фирма твърдят, че нямало място да сложат трипътен вентил и искат да сложат два двупътни вентила с задвижки. Аз четох тук във форума, че това се прави най-удачно с четирипътен вентил. Дайте съвет и питайте за всичко. Само да кажа, че работим без чертеж. Така и не направиха и постоянно корекции се правят, щото всеки си мисли, че знае или помни. Дано от снимките става нещо ясно, ако трябва ще правя други.

Прикачен файл

IMG_20151030_123759.jpg

Прикачен файл

IMG_20151030_122931.jpg

Прикачен файл

IMG_20151030_122907.jpg

Прикачен файл

IMG_20151030_123025.jpg

Прикачен файл

IMG_20151030_123407.jpg
Ще започна да описвам някои детайли. Важното беше първо да задам кратичко въпроса.
Описвам приложението на помпите от ляво на дясно.
1. За въртене на топла вода през радиатор залепен за топлата страна на пелтие елемент. (Касае производството на ток за захранване на помпите и постигане на автономност на системата откъм електричество)
2. За въртене на студена вода през радиатор залепен за студената страна на пелтие елемент. Студа го взима от изкуствено езерце с навартяна, като охлюв серпентина от неръждаваема гофрирана тръба 3/4 с дължина 50 метра.
3. 200л. Бойлер в механа на 30 метра от котелното.
4. Каравана на 55 метра от котелното
5. Подово отопление в механа на 30 метра от котелното с квадратура 30кв.м. с 4 кръга.
6. Къщичката на два етажа по 35кв.м.
7. За оранжерия в бъдеще.

От долу на колекторите има по 3 щуцера, като в момента към едните е закачен котела 44кв, като исках да е 49кв., но това е друга и дълга тема. Котела е де дитрих и втория котел ще е друга марка.
Конкретния проблем възникна от котела, когато работи под 70гр. Образува много нагар, конденз и нещо между двете като дзифт. Сега идеята ми е да има два кръга на водата, за да може котела да е постоянно над 70гр. Падне ли под тази температура да си върти само през него си с отделна помпа. И понеже има един бойлер, като отделен кръг, дали е възможно да държи водата в котела на 80гр., водата в радиаторите и 3 бойлера по 80л. вързани към радиаторите в къщето на 65гр, а цялата друга излишна топлина да я праща към 200 литровия бойлер с отделния кръг? Като през ноща, ако падне температурата в системата, топлината от бойлера да се използва към радиаторите. Това е момента с четирипътния вентил може би? И питам тук, защото от фирмата, с която работя искат да ми нагласят помпите да се въртят над определена температура или евентуално ако съм много нахален да ми сложат два двупътни вентила . И аз увиснах тук...

Тема "Съвет за 2 двупътни, трипътен или четирипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: