• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dradonov - напреднал
Извинявам се предварително за поредната тема за отопление на пелети която пускам, но не успях да намеря коментирано по моята дилема / въпреки че съм сигурен, че има някъде из форума / ..
Решил съм да се отоплявам на пелети, но не мога да реша камина или котел е по добрия за мен вариант, едни ми казват вземи си котел по здрав е и няма да ти шуми в апартамента, други вземи си камина по икономична е по евтина и няма да топлиш мазето ...
Ще отоплявам 120кв етаж с изолация 10см на тавана и 5см на стените и 6-камерна дограма. Въпроса е, че се намирам на 4тия етаж на кооперацията, ако сложа в мазето котел ще трябва да пускам тръби през 3 етажа и се опасявам, че така ще имам много топлинни загуби. Другия вариант е пак котел но на тавана / аз съм последен етаж/, но така ще трябва да качвам пелетите до тавана, пък и самия таван доста фири , защото нямам хартия на покрива и зимата горе си е ледник.
И третия вариант съответно е камина на етажа , там най ме притеснява качеството на изработка , чувал съм за няколко случая на разтопени камини ... и вярно ли е, че харчат по малко от котела ?
Изобщо според вас кое е по добрия вариант ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Какви са тия разтопени камини? От олово ли са или от кашкавал. Камината е по-икономична от гледна точка, че всички загуби са в жилището, но пък имаш пепел в къщи - зависи от приоритета
dradonov - напреднал
Ами чувал съм за самозапалила се електроника на камината и, че като цяло котела е по здрав от камината, но досега се отоплявам на ток и нямам никакъв опит и с двете, затова и пуснах темата .
naskov - майстор
Аз също съм на 4ти етаж, котела ми е в мазето. Предпочетох загубите пред това да качвам пелети и да имам прах. Камини със запалили се електроники вярно има, но по принцип струват 1800лв. Марки няма да споменавам.
alex_serviz - специалист
За трите ти варианта:
1. Котел на тавана - не е добър вариант: ще трябва да качваш всичките пелети на гръб 5-6 етажа;
2. Камина в жилището - пак не е добър вариант: пак ще качваш всичко на гръб, освен това ще си слушаш шнека и вентилатора и при почистване на камината всичкия прахоляк ще ти е вътре в жилището;
3. Котел в мазето - за предпочитане ( според мен ): изключват се горните негативни страни.
Аз съм така - котел в мазето и отопляемата площ е на 4-ти етаж в кооперация.
Трябва да си предвидиш обаче от къде ще ти минава пушека ( кой комин ще ползваш ), което е най-големия проблем ( зависи от съседите, де! ). Освен това от къде ще ти минава и водата. При мен е отвън, изолирани с вата и ламарина тръби.
dradonov - напреднал
Ами на мазето имам комин който не се използва от никой, през едната дупка евентуално ще пусна тръбите, но не знам дали ще успея да ги напъхам с изолация, а другата дупка за котела съответно .
Алекс колко тона ти вървят на сезон по този начин , нямаш ли големи загуби ?
alex_serviz - специалист
Тръбите са прекарани отвън, както казах обвити с вата и ламарина. Загубите са нищожни. Не забелязвам разлика в температурата на водата долу в котела и горе в радиаторите.
Някога ползвах вътрешен комин ( което си е за предпочитане ). Един комшия вдигна гюрюлтия, че при него от комина имало конденз ( А той тогава не живееше там, и съответно е нормално от топлия комин, при студения въздух в стаята му да има теч ). Та се наложи скоропостижно в началото на отоплителния сезон да си правя външен комин с циментови блокчета. Тогава бях още на въглища.
Christo - майстор
Ако имаш на разположение комин, прекарай предварително изолираните тръби през него. Може да се пъхне стъклена или каменна вата в отвора на комина над мястото на излизане на тръбите в апартамента, така че да се предотврати прекия контакт със студения въздух навън. Уплътни добре отдолу комина, там където влизат тръбите и там, където започва комина, за да няма течение в канала на комина. Така загубите ще са минимални. Аз живея в къща на два етажа, инсталацията е стара, тогава нямаше такива изолации за тръби, като сега. Горещата вода върви по два цола гола тръба от котелното до тавана в един комин! Началото му е добре затворено с вратичка, над изхода на тръбата-метър тапа от стъклена вата, на покрива голяма теракотена плочка от край до край на комина, добре залепена.
andy_forresite - майстор
Аз бих избрал варианта с камина. Ще правя тръби един километър, ще изолирам, ще мисля за комин ... е сега. Докарват пелетите и ги внасяш в мазето. Периодично ще качваш по някой чувал в апартамента. Кеф ти по чувал на ден, кеф ти по два, стига да има къде да ги складираш може и в седмицата да си направиш физ зарядка. Като я зареждаш, наблюдаваш, почистваш и обслужваш, всичко ще ти е пред очите. Взимаш прахосмукачка за камината да не вдигаш прахоляк в помещението като я чистиш и подаваш газ. Мощност 12-15 киловата на водната риза и на излъчване колкото дойде. По принцип на излъчване са по между 1 и 2 киловата, според как е изолирана и замислена/изпълнена. Има и по над 3 кв на излъчване, но са рядкост. Накачваш около 20 киловата радиатори и се грееш. Най-съществен недостатък е, че още няма камини, които да горят пелетки с високо пепелно съдържание, като например от слънчоглед, царевица, овес ... слама. То ако имаше веднага щях да скокна в една и забравям за котел.
Камините си имат водна помпа, която се управлява от електрониката на камината; имат разширителен съд (затворена система) и повечето имат и стаен термостат.
Както ти решиш. Споделих моето виждане :wink: Аз съм в къща на един етаж и съм спрял на котел в мазето. Но ако имаше камини, за които казвам че няма, веднага забравям за котли и горелки.
n.ganev - майстор
В Габрово съм монтирал на две места горелки на котлета които са заварено положение на тераси - едната на четвърти етаж / без асансьор /, другата на шести / с асансьор /. Габровска работа хем цветята на жената се чувстват в зимна градина, хем прането съхне , хем като си пиеш сутрин кафето с цигара по потник е на приятна температура. А сега тук си вали аз вкарвам греяна ракия и след малко червено вино и гледам как вали сняг а навън е минус десет.
  • 1
  • 2

Тема "Котел или камина на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: