Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dzver - специалист
Здравейте
Имам изграден комин от бетонни тела във вътрешната стена на къщата
Сега ми се иска да сложа котел на дърва/въглища, но ме претиснява ,че ще избие на петна по горните етажи..

Телата са с дупки 15/15см
Дали ако намърдам поцинкована тръба Ф130 в комина ще избият петна по етажите?
Комина е около 6/7м

И дали ще стане Ф130 за котел на твърдо гориво?
Последна промяна от Dzver на ср дек 02, 2015 6:23 pm, променено общо 1 път.
nasko_nerva - специалист
Ако е добре изчислено парното и се горят сухи дърва няма да има чернилки. Ако сечението е малко съедини двете съседни дупки на ком. тяло.
Dzver - специалист
ще горим и въглища.. няма начин..

Ако е само дърва или пелети няма да има проблем без да пъхам тръба?

сечението на дупката на комина е 15/15 -не е малко според мен.. но мога и през двете дупки да го прекарам котела..
шоп - майстор
Дали ф 130мм ще ти стигне никой не може да ти каже. Дори не си дал каквъв котел ще използваш. Всеки котел има минимални изискваня за сечение и подналягане на димоотвода. дали ще ползваш котел 15 кв или 150 кв и дали ще грееш 60м2 или 600м2. Гадаем.

Аз бих направил друго.
Dzver - специалист
още не съм купил котел

принципно търся и съвет за котел
трябва ми котел за дърва на първо четене и след време да мине лесно на пелети

цялата мощност която ми трябва е 30кв.

бях се насочил към Бош солид , но чета че не работел хубаво на дърва..
naskov - майстор
Боша си е много хубав, но не е за твоя комин. Той си има специални изисквания за размерите на комина, които на старите издания бяха дадени в таблица.
nasko_nerva - специалист
Насков е прав Боша изисква голяма тяга - единия от ходовоте му е низходящ. Вече има комбинирани котли за дърва-пелети избери си някой от тях. Но задължително преди да го поръчаш го огледай на место .... после да няма изненади.
Dzver - специалист
препоръчайте някой ..
просто вече не знам какво да търся..

всеки хвали горелка Грейко.. с кой дървен котел най леснно се погаждат и разхода е норнален..??
шоп - майстор
Не всички хвалят котела грейко. Аз препоръчвам турският чугунен триходов Карпат. Много добро съотношени цена-качество и КПД

Топлообменна площ повече от грейко и Бош, триходов е и най-важдното ЧУГУНЕН. При правилна експлоатация ще Ви надживее. Работи перфектно с комин на който е работил Виадрус( котела,който не е капризен от към подналягане на димохода)

За дърва си вземи котрел с дълбочина на камерата 550-600мм за да гориш метровици само с един сряз. Така ще спестиш от цената за услугата "рязане" Когато минеш на пелети просто повдигаш Карпата на кутия и си на 6.
Успехи!
Dzver - специалист
шоп

значи си оставам комина така и си взимам един Карпат 4 и заспива работата..
а защо се повдига като се монтира горелка?
и каква горелка ще ми препоръчаш?

Тема "Съвет за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: