Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, отдавна обмислям и аз да си сложа горелка за пелети на котела,обаче не знам като марка и мощност какво да избера?Котела ми е 46 кв Демирдокум отоплявам къща на 2 етажа 256 квадрата.В момента съм на дърва и хамалогията е голяма.Къщата има изолация добра защото котела като е на 50-55 градуса вътре е 22-23 градуса.
На сезон според моите сметки изгарям 30 кубика дърва.
Имам следните въпроси.

1. Каква марка и модел горелка да си избера за котела?
2. Ще ми излезе ли по-скъпо от дърва сезона?
3. Мисля да си взема машина за пелети и сам да си ги правя, понеже обработвам земи и сея пшеница ,слънчоглед и др.
http://www.gradina-bg.com/gshop/bg/-pil ... -120a.html
нещо подобно например.
Ако ми дадете съвети ще съм ви много благодарен понеже до сега изобщо не съм се интересувал.
Благодаря предварително..
Christo - майстор
Ще отговоря частично и както аз мисля... Ако пелетите се купуват, няма да излезе по-евтино, ще е по-комфортно. Тази машина от линка НЕ СТАВА!!! Малко по-добри са тези с електро двигател 4-5-7KW но и те са на ръба. Материалът предварително трябва да се надроби и изсуши, за което трябват съответни машини. За сега пелетите, произведени от растителни отпадъци са с много лошо качество- много голямо пепелно съдържание, спичат се при горенето и т.н. Общо взето горелките, които се продават за вграждане в конвенционален котел са от ниския ценови клас и от тях не може да се очакват чудеса- капризни са към пелетите. Хубавите пелети стават от суха дървесина без примеси от кора. Машината от линка ще произвежда стотина кила на час и то ако не се чупи. 5 тона=50 часа...., отделно дробене, сушене..
a_stoev - майстор
На Пловдивския панаир бях гледал котли за цели бали слама. Няма смисъл да я пелетираш за да я гориш. Потърси из нета такива. Също така в сламата няма смолисти вещества и трудно ще се пелетира.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък мисля, че оползотворяването на сламата и всякакви земеделски отпадъци не е безсмислено и ще има все по-голямо приложение в бъдеще, при тези растящи цени на енергията. Това разбира се ще доведе до разработването на съоръжения за изгаряне на такива отпадъци. И сега има производство на такива пелети, и сега има български евтини горелки за тяхното оползотворяване, така че тази нива ще продължава да се разорава.
Илко, мога да те ориентирам за такава горелка, няма да ти излезе по-скъпо от дървата и то при покупка на сламени пелети, но не мога да ти помогна за производството :)
a_stoev - майстор
Не съм писал че няма смисъл да гори слама. Писах че няма смисъл да се занимава да я пелетира. Направо да я гори на цели бали. Има такива коли.
Благодаря, на всички за ценните отговори.Понеже живея близо до села, мисълта ми беше сам да си произведа горивния материал.Някой ако има такива идеи може ли да ги сподели?Предполагам че не съм единствения с такива идеи.
tysonlkr - специалист
Аз има и друга идея. Направа на пелети от клони и друга непотребна дървесина.
Идеята ми е следната :arrow: изсушаваш клони и друга дървесина, смилаш я и правиш пелети.
Само незнам с какво може да смеляш клони и дърво :?
a_stoev - майстор
Сламата трудно се пелетира защото няма смоли които да я държат слепена. Може да я смелиш на ситно и пак да я подаваш със шнек от бункер в горелка, но шнека вероятно трябва е с по-голяма производителност заради по ниската плътност на смляната слама..
Christo - майстор
Тя идеята да се правят пелети от боклуци е много примамлива, но за сега не е решена. За хубавите пелети дървесината първо се обелва от кората и тогава се смила. Какви клони, какви пет лева? Има си специални мелещи машини.

Тема "Котел на пелети и производство на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: