Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
Може би колеги пак ще кажат, че не пиша на правилното място или не съм търсил в търсачката, но не намерих нищо. Предстои ми монтиране на помпа на парно което е било на самотек до сега и изкам да си пресметна каква помпа да закупя, какви данни трябва да взема от вече съществуващата система и как се пресмята. Също така ще изграждам система за загряване на топла вода за бита със слънчеви колектори и пак трябва да сметна помпата. Надявам се компетентните в областта да дадат някаква формула и данни или да ме насочат към някаква статия, защото не намирам.Благодаря
ango - напреднал
Нашата инсталация е същата /дву етажна къща/-топлата вода отива на покрива,а от там се разпределя по стайте.В момента сме с помпа Myson три скоростна.Помпите имат напор.,т.е. до каква височина може да подадът водата.Имай в предвид,че 10м.височина създават около 1атм. налягане.
Виж http://www.jordan-em.com/shop.php?cat=15 :помпите Grundfos са с напор 8м. и 18м. Смятам,че сам маже да определиш каква помпа ти трябва според височината която търсиш/не е упомената/.
romanpm - майстор
ango написа:
Нашата инсталация е същата /дву етажна къща/-топлата вода отива на покрива,а от там се разпределя по стайте.В момента сме с помпа Myson три скоростна.Помпите имат напор.,т.е. до каква височина може да подадът водата.Имай в предвид,че 10м.височина създават около 1атм. налягане.
Виж http://www.jordan-em.com/shop.php?cat=15 :помпите Grundfos са с напор 8м. и 18м. Смятам,че сам маже да определиш каква помпа ти трябва според височината която търсиш/не е упомената/.
:shock: Не бъркай човека , нищо общо няма вертикалния стълб за да върти циркулационна помпа ! mityom дай повече инфо за това с какъв котел си и колко квт е , радиатори и т.н. да ти отговорят спецовете
:)
ango - напреднал
(':sad:')Извинявам се за спама.
Нищо не го бъркам,за това е указан в инструкцийте напора на помпите.И аман от спецове които са пропускали някой и друг час.Понеже човека до сега е бил с гравитатична с-ма.Водата в тръбите от котела създава статично налягане,а във връщата тръба динамично.За тово се слагат при тези системи различни по диаметър тръби,за да променят налягането и съответно скоростта на флуида.И не случайно в зависимост от денивелацията на отоплителната с-ма се избират ипомпите.
filmatoplo - майстор
На байпас ли ще монтираш помпата или директно , ако директно вземи с по голям отвор фи-32 -ако на байпас може фи-25 .За мотора до 25-35 киловата мощност -40 а над тези киловати 60 или 80 .Грундфос -25-40,25-60,25-80 или 32-40,32-60,32-80.До тук само за ориентация но не знаем нищо за твоята система ,вид котел и мощност,брой и вид отоплителни тела ,вид и диаметри тръби ,височини на сграда .
mityom - специалист
Ами моята система не е точно като твоята ango, моята си е като обикновените, водата си идва от мазета, но всичките наклони са спазвани. А за котела и радяторите, тепърва ще ги сменям, щот до сега бяха чугунени и ще слагам алуминиеви и ел. конвектори. Височината на системата до разширителя на тавана е около8-9 метра а тръбите излизат от котела на ф 60 от тях към щранговете до 1 ет. ф35 а към 2 ет ф25 размерите са външно в мм, къщата е 2 ет по 80кв. Тва имам за ся казваите кво трябва още и да смятаме. И благодаря на всички които се отзоваха толкова бързо. И аз мисля помпата да има присъединителен размер 32 и да е директно на тръбата а байпаса отстрани, но незнам дали го има на по маломощните помпи. Има варянт и да затворя системата макар, че не ми се изка много, но бойлера май ще е на тавана за да го вържа към колектори и към парното от тръбите на разширителя. Котела го смятах 35квт с резерва 6квт,а иначе по сметки за 2 ет. 24кв излезе без боилера
naskov - майстор
GRUNDFOS 32/6 ИЛИ GRUNDFOS 32/60 ще ти върши работа
ango - напреднал
Сетих се че пропуснах да смомена.На байпаса сложи един клапан,за да не връзваш помпата с UPS.Та когата няма ток с-мата ще ти работи като сега.
mityom - специалист
имам представа за какво говориш и знам как да се направи,помпата ми беше проблема. тва 32 на нея какво е 6 или 60 е водния стълб доколкото знам и има ли цифра на модела заприсъединителния размер. И като ги погледнах каква е разликата междо двата вида 32-6 и 32-60 щот в цената имат доста
ango - напреднал
Разликата е 32-60-трискоростна,а 32-6 двускоростна.Виж http://www.bgtherm.com/products/prices/ ... IC_UPS.pdf

Тема "изчисляване на помпа, как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: