Може би колеги пак ще кажат, че не пиша на правилното място или не съм търсил в търсачката, но не намерих нищо. Предстои ми монтиране на помпа на парно което е било на самотек до сега и изкам да си пресметна каква помпа да закупя, какви данни трябва да взема от вече съществуващата система и как се пресмята. Също така ще изграждам система за загряване на топла вода за бита със слънчеви колектори и пак трябва да сметна помпата. Надявам се компетентните в областта да дадат някаква формула и данни или да ме насочат към някаква статия, защото не намирам.Благодаря
Нашата инсталация е същата /дву етажна къща/-топлата вода отива на покрива,а от там се разпределя по стайте.В момента сме с помпа Myson три скоростна.Помпите имат напор.,т.е. до каква височина може да подадът водата.Имай в предвид,че 10м.височина създават около 1атм. налягане.
Виж http://www.jordan-em.com/shop.php?cat=15 :помпите Grundfos са с напор 8м. и 18м. Смятам,че сам маже да определиш каква помпа ти трябва според височината която търсиш/не е упомената/.