Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте:
От скоро ми се върти в главата мисълта за камина с въздушна риза която да затопля вода. Имам камина с въздушна риза, под нея е монтиран вентилатор, който нагнетява въздух през ризата и с тръби Ф125 го отвежда до банята и стаите които отоплявам. Въздухът, който минава през тръбите мисля , че е достатъчно топъл за да затопли и вода в бойлер. Не може ли топлия въздух, който отива в банята първо да минава през бойлера и да затопля водата?
Може би ще изникне проблем с завиране на водата, който лесно може да се реши с ел. клапа която е свързана с термометъра на бойлера и спира въздуха при определени градуси.
Дали е възможно изработването на такъв вид бойлер, защото четох доста но не намерих?
torbalan - Дървен философ
Въздух, който е достатъчно топъл за да топли вода в бойлер при разход, като за отопление на стая, ще ти подпали стаята за по-малко от секунда...
шоп - майстор
Може разбира се. Направи си въздушноводен топлообменник.

Може неръждаем, може и от автомобилен радиатор. В темата ми въздушно слънчево отопление с вакумни тръби съм показал как се прави такова нещо.
Благодаря Шоп
Не успях да намеря темата ти. Моята идея е въздуха който духа в банята да минава през бойлера за вода на принципа на котелите с водна риза и бойлер с серпентина. Вместо серпентина за вода, през бойлера да минава дебела тръба (желязна или медна) не знам коя отделя повече топлина, защото въздуховодите са изолирани с минерална вата за да концентрират всичката топлина към стаите, а на мен за бойлера ми трябва тръба която да отделя топлина. Въздуха преминава през бойлера затопля водата и остава в банята.
Дали ще върши работа и знаеш ли да има изобщо такива бойлери някъде или някой който може да направи такъв.
Аз съм от Бургас.
шоп - майстор
Разбрах те какво искаш да направиш, но ефекта ще е нищожен. Въздухът е с ниска плътност ( в сравнение с водата)

Трябва ти голяма площ за да има ефективен топлообмен.

ето темата със снимки. Ползвам 2 радиатора от голфове

viewtopic.php?f=10&t=50028&start=220
Значи въздуха го вкарваш в куб от фибран той топли радиаторите и има топла вода. Но така говорим за 10 литра вода а на мен ми трябва повече и няма да се получи най вероятно
шоп - майстор
Не си имал време да прочетеш цялата тема...двата радиатори са вързани с циркулационна помпа и загряват 240 литров буфер с вода:-)))

Един авто радиатор има огромна мошност. Представи си автомобил с двигател 100 киловата. Само 20-25% ефетивно се използват за задвижване на автомобила. Другите проценти, тази огромна топлина от горене и от триене се утилизират ( ако мога да използвам този термин) чрез радиатора.

Тема "Затопляне на вода с камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: