Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosenmvr - специалист
Колеги изградих отопление на вила 110 м2 използвайки камина 18 КW с въздушна риза .
За пренасяне на топлия въздух използвам турбинен вентилатор за камини 540 куб. модел http://www.elbulgaria.com/c609/p102245/ ... vents.html

За пренасяне на топлия въздух се ползват гофрирани изолирани тръби http://topkamini.com/gallery/index.php/accessories/vd и разпределителна кутия 160 на 4х125

За съжаление разбрах твърде късно че загубите в налягането в тръбите и разпределението на топлината е значително и дебита на вентилатора спада значително под първоначалните ми сметки за конвекция около 2-2,5 .
Търся решение за да оправя нещата едно от което е да сменя тръбите с спироканали ( гладки от вътре) и да подменя разпределителната кутия с 3 разпределителя ( питагорови гащи), както и да съкратя колкото мога повече тръбния път.
Това обаче няма да ми реши проблема на 100% за това ми хрумна идеята да вдигна дебита на вентилатора.
Сегашния е с асинхронен мотор на 1500 об. тук но турбината го натоварва и оборотите му спадат до 1200 . Искам да помоля някои ако има идея от какво може да се сложи вентилатор които да е подобна мощност и да е на 3000 об.
Надявам се с това си действие да повиша дебита поне с 35%. Проверих на всякъде където се сетя за вентилатор но без успех . Оказа се че не искат и да го пренавият защото е малък и на практика съм в задънена улица. Опитах да намеря и по голяма турбина но се оказа че тази е най-голямата на пазара 160х62 мм . Интересното е че има други вентилатори с тази турбина по 650-800 куб. и то с по икономични вентилатори което не мога да проумея но това е друга тема.

Прикачен файл

IMG_20151222_223423[1].jpg

Прикачен файл

IMG_20151222_223430[1].jpg

Прикачен файл

IMG_20151222_223449[1].jpg

Прикачен файл

IMG_20151222_223457[1].jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Любопитствам, каква е температурата на въздуха през вентилатора?
lov - майстор
Помисли си за допълнителни вентилатори в края на трасетата. На засмукване работят доста по добре. Тази турбина е разчетена за тези обороти. Ако ги вдигнеш двойно капацитета няма да е двоен а само с малко повече освен това ще вие като сирена. :lol: .
За такива цели е по добре да се ползват по ниско оборотни турбини точно заради по ниския шум който създават.
joro_vn - специалист
На втората снимка се вижда, че има голям луфт между турбината и входящия отвор.
Това е единия ти голям проблем.
Турбината трябва да е максимално плътно до отеора, иначе става "късо съединение" - каквото нагнети, го засмуква обратно през тоя луфт.
rosenmvr - специалист
n_a написа:
Любопитствам, каква е температурата на въздуха през вентилатора?
Колега при този нисък дебит над 100 градуса.
rosenmvr - специалист
joro_vn написа:
На втората снимка се вижда, че има голям луфт между турбината и входящия отвор.
Това е единия ти голям проблем.
Турбината трябва да е максимално плътно до отеора, иначе става "късо съединение" - каквото нагнети, го засмуква обратно през тоя луфт.
Днес ще ходя да ми направят фланец които да влиза около 5 мм в вътрешната страна на турбината, но не очаквам голямо подобрение аз я бях допрял максимално близо и нямаше съществена разлика .
rosenmvr - специалист
Колега lov разбирам те и знам е си прав но на практика се оказа че вентилатора ми достига до 1250 об заради товара на турбината.
Идеята е ако се намери мотор с подобни параметри с по голямо кпд за да може да поддържа около 1400 -1450 об. На пазара всички вентилатори са с тази турбина как постигат по високи дебити.
lov - майстор
Аз споделям впечатления от подобна ситуация с колеги. Връзвах само електриките а те се занимаваха с механичната част. Хвърлени бяха много труд и средства докато на края стигнаха до крайния резултат с вентилатори на всеки един от изходите. А системата за която говоря е кубици на минута и температури на въздуха над 200 градуса. Какви ли не варианти се пробваха. По мощни и по високооборотни двигатели. Фланци и дефлектори и каквото се сетиш още. В крайна сметка от високите обороти едната турбина стана на вертолет и добре не утепа някой. :x Иначе дори да не беше литнала по край нея и на изходите на въздуховодите беше невъзможно да се седи. Като че ли се намираш до соплата на реактивен самолет.
Та според мен решението ти е това. Поогледай се за двигатели с турбина от кухненски абсорбатори. Повечето са многоскоростни и тъкмо ще ти е по лесно да си регулираш дебитите в различните помещения.

Тема "Въздушно отопление проблем с пренасянето на топлия въздух." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: