• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
3-te??? - помощник
Здравейте на всички потребители на форума, реших и аз да споделя моето виждане за тоя дзвер локално парно.И така преди около месец ,месец и половина започнах да мисля за отопление на твърдо гориво и след малко ровене и търсене реших от какво ще имам нужда. спрях се на камина, но както се случва често, окончателните решения са често предпоследни.След като хазяите и те поискаха да се ползват от тая благинка, макар почти да не обитават етажите си поискаха като правя аз да направя и за тях. Ей тука започна сложната част захванах се с едни изчисления, (топлозагуби, колко ще ми излезе да отоплявам цялата къща, и в същото време да не влизам в голям преразход с дървата, да не ставам огняр, и такива работи). Накрая реших : малък котел ( в случая Viadrus U22D -25kw), с възможност за моментално присъединявне на друг малък котел ако изчисленията не излязат верни; буфер 1000 литра със серпентина; 2 бойлера по 120 литра със серпентина и мантел ; към 150 глидера + 5 лири за бани; няколко помпи много тръби и остана само да си намеря помощници.Ей тука пак не уцелих, помощници не се намериха, а бях започнал да къртя за тръбите. Изгоних жената и детето при майка и за да не прави панаири като вижда в какво превръщам жилището, запретнах ръкави и като се почна едно къртене ...... 45 чувала по около 40 кг бетон тухли и прах.Прекарах 200м тръби из етажа и започнах да заливам изкъртеното, и така и така бях започнал та реших да изравня замазката и да сложа ламинат, и като се почна боклука дето го изхвърлих по 2 го нанесох пак за да залея и то само малка част . После седмица чистене ,че жената ми се затъжи а нямаше как да я въведа сред боклука :rolleyes: на право ми се зави свят дотук. а още не бях почнал да работя по котела. Първия етап приключи нанесоха се пак жената и детето, и поне не стоя гладен, има кой да готви. Реших да приключа засега на етажа и поръчах по голямата част от оборудването, а докато го сглобя ще се топлим на климатик. Повечето от нещата пристигнаха и реших да направя една суха сглобка, ще приложа и снимки за да ми кажат Гурутата на парните инсталации къде евентуално ще допусна грешки :? . Ще се радвам на всякакви съвети и мнения , аз обещавам да качвам снимки на напредъка . Благодаря за вниманието.
Прикачен файл:
DSC06771-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06811-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06810-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06809-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06808-downsize-1.JPG
Последна промяна от 3-te??? на съб дек 05, 2015 12:46 am, променено общо 3 пъти.
naskov - майстор
Не знам каква изолация има къщата, но ми се струва, че с този котел няма да успееш да стоплиш 150 глидера, бойлерите и т.н.
3-te??? - помощник
Ами къщата не е с изолация, но е в по- голямата си част с южно изложение, с дебели стени и старите тухли,което според мен е по добре. Има двойна дървена дограма, и най важното, в Царево е, а тук рядко температурата през зимата пада под 5 градуса. Предвидил съм да сложа и слънчеви колектори ( вакумни) което допълнително ще помага, а в краен случай ако това не помогне съм оставил изводи за присъединяване на допълнителен малък котел който да работи паралелно с Viadrusa. Това което ме притеснява малко е тръбите които си избрах, покрай котела (2 цола подцинковани, а по малките -1 1/4 ) , след това до колекторите отиват ф 40 STABI. И както е тъгнало ще се мъча сам да си нарязвам резбите. Взех си една пафта но ножовете и се разтварят до 3/4 , така че ще трябва да я преправя :?
3-te??? - помощник
Здравейте, имам въпрос относно уплътнението на свръзките. Досега винаги съм ползвал кълчища + тефлонова лента или конец, но тук връзките са прекалено много, а и много от свръзките са 2". Имам на разположение следните продукти :
Прикачен файл:
DSC06812-downsize-1.JPG
и се чудя дали ще ми свършат работа или да карам по стария метод с кълчища и блажна боя или кълчища и тефлонова лента?
Последна промяна от 3-te??? на съб дек 05, 2015 12:48 am, променено общо 1 път.
naskov - майстор
Кълчища + малко тефлон е класика. Снимките поне аз не мога да ги отворя.
3-te??? - помощник
Намалих малко размера на снимките за да мога направо да ги прикача.
3-te??? - помощник
Мисля да сложа TSV 5 ( 65 градуса) на малкия кръг , а TERMOVARA -(61 градуса) да регулира водата към радиаторите. Вие какво ще кажете.
Прикачен файл:
DSC06825-downsize-1.JPG
3-te??? - помощник
Привет на всички четящи форума и весели празници.
Както ви бях обещал ще кача няколко снимчици на прогреса и ще се радвам на коментари, упреци и идеи, как, и с какво мога да подобря нещо по системата.
Прикачен файл:
DSC06847-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06848-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06849-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06850-downsize-1.JPG
Прикачен файл:
DSC06860-downsize-1.JPG
3-te??? - помощник
Вече от 5-6 дни котела гори и пробвам системата и забелязвам някой досадни нещица, като например пушек при зареждане което съм намислил как да елиминирам напълно. Второто и то по досадното е прекалено големия диапазон на налягането в системата от 0 до 2 бара
на колкото ми е и клапана по налягане и съответно изхвърля вода след това а сутринта, когато радиаторите са успели да смъкнат с 30 - 40 градуса водата в системата явно се получава вакум и засмуква въздух. Явно се нуждая от още един разширителен съд. Въпроса ми е има ли шанс с регулиране на налягането в РС да оправя нещата и ли пък, предпазен клапан по налягане настроен на по-голямо налягане.
Сегашния РС е 100 литра, а водата в системата засега е около 1300 литра ,а за в бъдеще ще е около 1400.
Благодаря за съветите предварително.
naskov - майстор
Предпазният клапан трябва да го смениш с такъв на 3бара. Мембраната на РС е залепнала за метала. Трябва да измериш налягането в съда, когато манометъра на котела е на нула. Нормално е да е 1,5бар. Вдигни налягането на системата на 3бар и ще чуеш как мембраната се отлепя и водата влиза в РС. Ако това не се случи трябва да намалиш налягането на РС на 1бар и пак да повториш процедурата
  • 1
  • 2

Тема "Домашно задание, локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: