Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin.kraev - специалист
Колеги започвам изграждането на парна инсталация и ще се допитвам до вас за съвети и препоръки.Да уточня, че в момента има такава изградена "отворена" но абсолютно аматьорска и с отрицателно КПД :lol: та имам налични котел(единствено знам,че е 18кw) помпа и радиатори.
Инсталацията ще е от затворен тип с затворен разширителен съд на два етажа и изградена с полипропилен "stabi glas" с фибростъкло.
И първите ми въпроси:
-с цел термосифонно отопление когато спре токът(съответно и помпата) да продължи циркулацията хоризонталните щрангове ще са с наклон, та в "+" ли е колкото е по-голям наклонът или е достатъчно и минимален наклон да имат?
-отклоненията за всеки един от радиаторите с тръба ф20 достатъчно ли е?
-как да определя големината на разширителният съд?
-как да определя на какво налягане да работи системата?
-какво друго ще ми препоръчате да поставя към системата,за момента съм планирал освен изброените до момента да монтирам и предпазен вентил по налягане.
Ще снимам това което имам (котела и помпата )и ще кача снимки ако ще е от полза.

Благодаря предварително на отзовалите се колеги! :partyman:
solar_entusiast - специалист
За парна инсталация не е нужна помпа.
Ф20 е ненужно голямо сечение на тръбата.
Налягането в системата трябва да е поне 0,3MPa.
Разширителен съд не е нужен, нужни са кондензни гърнета на изход от всеки радиатор.
joro_vn - специалист
Глупости, човека не говори за парна инсталация, а за водогрейна.
Терминът "парна" си е негова грешка.
Тръби Ф16 към радиаторите са достатъчни.
Другите необходими детайли на системата са описани многократно във форума, трябва да се порови и чете малко.

viewtopic.php?f=10&t=50964&start=20
Виж схемата с Атмос, постната от Christo.
Правиш 1:1 без да пестиш пари и забравяш.
Иначе още 3 години ще се тюхкаш из форума че нещо не е в ред и как да го оправим, ако може с 5 лева.

P.S.
А за истинска парна инсталация хъп си трябва помпа да връща конденза от кондензатора в котела.
Ама такива инсталации за отопление вече никъде не се правят, щото са по скъпи, искат поддръжка и са безсмислени за тая цел.
kalin.kraev - специалист
Здравейте,да погрешна терминология от моя страна става на въпрос за водогрейна инсталация (благодаря колега joro_vn за корекцията)
Благодаря за насоките само неразбрах за големината на наклона на хоризонталните щрангове има ли значение за термосифонната циркулация.

Ето и котела и помпата да изкажете по някое мнение за тях :)
На котела има и един (мърмърък с синджир за клапата за въздуха) намиращ се на изхода на топлата вода който съм го свалил.
Помпата беше блокирала и я разглобих да я раздвижа сега съм накиснал турбината в оцет защото доста варовик е натрупала и ще търся вариант за смазване защото пресвирва като я завъртя.
Прикачен файл:
20151010_181241.jpg
Прикачен файл:
20151010_181041.jpg
Прикачен файл:
20151010_181223.jpg

Прикачен файл

20151010_200414.jpg
fbr - майстор
kalin.kraev написа:
(мърмърък с синджир
Това пък какво ли ще е.
filmatoplo - майстор
Това има много имена -Джаджа , Джаклама , Джиджавка , също и регулатор за тагата -който посредствум синджирче отваря и затваря клапата за въздух на вратичката на котлето :wink: .
fbr - майстор
Аааа, такава ли била работата.
kalin.kraev - специалист
Ей го на мърмъръка :lol: същият като моя
Прикачен файл:
products_265_1204427421mehanichen.jpg
products_265_1204427421mehanichen.jpg (36.35 KиБ) Видяна 5993 пъти
kalin.kraev - специалист
kalin.kraev написа:
-с цел термосифонно отопление когато спре токът(съответно и помпата) да продължи циркулацията хоризонталните щрангове ще са с наклон, та в "+" ли е колкото е по-голям наклонът или е достатъчно и минимален наклон да имат?
Колегии дайте мнение по въпроса с наклоните че ще го почвам. :)
filmatoplo - майстор
Термосифон през полипропиленови тръби не е удачен , ако тръбите са метални или медни по става , но сеченията трябва да са по големи , наклоните са големи даже видими .

Тема "Съвети за изграждане на парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: