• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4799inpl64 - специалист
Здравейте колеги.
Захванал със се с направа на локално парно на къщата в която живея-имам някои колебания и не ме е срам да питам.
Къща на 2 етажа по 70 кв.-първия приземен висок 2.20-втория 2.45 западен близнак в София.
Сменена дограма.външна изолация 5 см стереопор.Таваните -отдолу 2см стереопор и гипскартон-отгоре 5см минерална вата.Откъм близнака-като прекарам тръбите.
Система-решил съм отворена.но се колебая за мощността на котела.Избрал съм Бош-на въглища.Кубатурата ми е 330 кубика-ако го смятам 50 вата това прави 16.5 киловата.
На Боша мощностите са 6-16 ;7-24-кой да избера.
Мечо-пух-колкото повече толкова повече или по малкия 6-16.Вие на мое място как бихте постъпили.
Благодаря предварително на отзовалите се.
SFU 27 HNS
Този,при положение,че след време решиш да преминеш на автоматизирано подаване на горивото-горелка.
Тогава мощността се определя от горелката,а по голямата топлообменна площ ,на котела, е предимство.
От горепосочените-7-24.
4799inpl64 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
SFU 27 HNS
Този,при положение,че след време решиш да преминеш на автоматизирано подаване на горивото-горелка.
Тогава мощността се определя от горелката,а по голямата топлообменна площ ,на котела, е предимство.
От горепосочените-7-24.
Съгласен съм-така е,но се чудех 7-24 да не ме е голям.а ти ме изтреля на 27.
VLADO66 - майстор
Бункера за гориво е по-голям иначе ако ползваш горелка минимума е нейния.
Разгледай и сравни всички параметри-обем водна риза,топлообменна площ.....
Чети форума и не избързвай!
шоп - майстор
Определено 24 киловатовият и то ако ще гориш вносни въглища. Ако ще гориш пернишки или бобовдолски ще ти е малък и може да мръзнеш.

Аз също бих заложил на 27 киловатовитя, защото и при - 25 ще ти е топло и може и бойлери да прикачиш към системата.
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Определено 24 киловатовият и то ако ще гориш вносни въглища. Ако ще гориш пернишки или бобовдолски ще ти е малък и може да мръзнеш.

Аз също бих заложил на 27 киловатовитя, защото и при - 25 ще ти е топло и може и бойлери да прикачиш към системата.
Мойте разсъждения и те са в тая посока.24киловата и вносни въглища.27 ми се струват бая.Къщата е стоена 60 години на миналия век.Първия етаж е тухла и половина -отива на 45 ст.втория е 35 плюс 5 см външна изолация.Котела би трябвало да го избера съобразно постройката-затова клоня към 24.Смятам 50 вата на куб.При 27киловата отивам 80 и кусур.Мисълта ми е да не е преоразмерен.
kuuuuuul - майстор
Моята квадратура е малко по голяма,а изолацията подобна.В най големите студове последните дни -18 с турски чугунен котел 24кв затворен от всякъде прави баня и се налага да отварям допълнителни радиатори там където по принцип не отоплявам,така че 24кв със сигурност ще са ти в повече,но като се има в предвид че след време със сигурност ще минеш на пелети 24=ката е твоя котел.През по голямата част от зимата ще ти трябват не повече от 10-12кв а студените дни/ ако ги има/ са не повече от 10.
4799inpl64 - специалист
kuuuuuul написа:
Моята квадратура е малко по голяма,а изолацията подобна.В най големите студове последните дни -18 с турски чугунен котел 24кв затворен от всякъде прави баня и се налага да отварям допълнителни радиатори там където по принцип не отоплявам,така че 24кв със сигурност ще са ти в повече,но като се има в предвид че след време със сигурност ще минеш на пелети 24=ката е твоя котел.През по голямата част от зимата ще ти трябват не повече от 10-12кв а студените дни/ ако ги има/ са не повече от 10.

така съм решил и аз.24 и два допълнителни радиатора в единия гараж-залепен е за къщата.Ще си топля и колата-тя ме слуша повече от жената
naskov - майстор
А за комина помислил ли си?
  • 1
  • 2

Тема "Колебание относно котел-помагайте" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: