• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Понеже проблемът в котлето не е особено голям или поне така си мисля и както в момента е сезонът ми отказаха на няколко пъти посещение за да се установи конкретния проблем с горепосоченото котле.
Преди 2 години котлето работеше без проблем. В момента като отвъртя обезвъздушителите започва да излиза вода, но на датчика ми дава, че няма налягане! Като включа захранването и нагревателя температурата започва да се качва пак според датчика, но помпата не върти. От своя страна тя се загрява само откъм тялото без да се загряват тръбите.

Ще съм благодарен за предложения и съвети.

Поздрави
preslav - майстор
Провери си първо помпата - може да е блокирала. Провери си и филтрите преди помпата (ако имаш такива). Провери си и датчика за налягане, но вероятно той е със защитна функция и щом нагревателят ти се включва, значи при него няма проблем.
пон дек 03, 2018 2:14 pmpreslav написа:
Провери си първо помпата - може да е блокирала. Провери си и филтрите преди помпата (ако имаш такива). Провери си и датчика за налягане, но вероятно той е със защитна функция и щом нагревателят ти се включва, значи при него няма проблем.
Здравейте preslav,

Как да проверя помпата? Тя има механично настройване на 3 степени, но въобще не тръгва, а само се нагрява. Нямам филтри преди нея! Притеснява ме, че системата е пълна с вода и да не стане наводнение.

Благодаря
шоп - майстор
Според мен помпата си върти, щом загрява само тя. Или имаш някаде въздух или забравен затворен кран.

Иначе помпата може и по звука да я разпознаеш дали върти.
За по-сигурно отвиваш с голям плоска отвертка централният винт на ротора на помпата и ще видиш дали вала се върти. Ако не се върти при включена помпа можеш да му помогнеш с по-малка плоска отверткта.
Успехи!
preslav - майстор
пон дек 03, 2018 2:26 pmvlampir написа:

Здравейте preslav,

Как да проверя помпата? Тя има механично настройване на 3 степени, но въобще не тръгва, а само се нагрява. Нямам филтри преди нея! Притеснява ме, че системата е пълна с вода и да не стане наводнение.

Благодаря
Снимай (по възможност) помпата отзад, а може просто да и напишеш модела. Повечето помпи имат голяма пробка, която открива достъп до вала им, а от там с плоска отвертка се развърта вала, леви, десни, докато се развърти напълно. След като си решиш проблема слагай филтър на входящата към помпата вода. За да не ти се налага източване на цялата система при почистване на фитъра, можеш да предвидиш бай-пас от 2 крана.
MYSON CP53 развъртях я отпред, тя е на винт. Напред-назад, напред-назад изкапа малко вода и започна да се върти :) Знаех, че е нещо не много сложно, но като не съм се занимавал никога с това...
Само не ми става ясно това с налягането защо е толкова ниско. Показва 0,2 бара! Има ли проблем в това? Трябва ли да го вдигам или и така ще си работи? Съответно сложно ли е за правене?
Искрени благодарности
шоп - майстор
пон дек 03, 2018 3:26 pmvlampir написа:
...
Само не ми става ясно това с налягането защо е толкова ниско. Показва 0,2 бара! Има ли проблем в това?
Системата затворена или отворена е?
Предполагаме е затворена и преди началото на отоплителния сезон е трябвало да видите с какво налягане е напомпан разширителният съд. Той има табелка и на него всичко си пише.
пон дек 03, 2018 3:30 pmшоп написа:
пон дек 03, 2018 3:26 pmvlampir написа:
...
Само не ми става ясно това с налягането защо е толкова ниско. Показва 0,2 бара! Има ли проблем в това?
Системата затворена или отворена е?
Предполагаме е затворена и преди началото на отоплителния сезон е трябвало да видите с какво налягане е напомпан разширителният съд. Той има табелка и на него всичко си пише.
Затворена система.
На разширителния съд пише precharge pressure 1,5 bar.
Загрява навсякъде за момента.
Забравих да отбележа, че котлето е монтирано да топли един етаж.
шоп - майстор
Ако сте сигурни в показанията на манометъра от 0.2 бара, то РС е изпуснал и се нуждае от профилактика
Сега като загря системата и стигна до 0,6 бара, но като гледам така ще си остане.
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми с ел котле РТЕ 8 М" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: