Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivomagna - специалист
Здравейте,

Предлагат ми котел Виадрус 46 kw. втора употреба на добра цена. Къщата е двуетажна по около 100 м2 на етаж без изолация. Ще отоплявам само горния етаж на дърва. Въпросът е може ли да се ползва този котел тъй като е много е голям за тази площ? Разходът по-голям ли ще е в сравнение с котел напр. 24 kw. който примерно ще е по подходящ за тази квадратура. Може ли да се ползва голям котел на малка мощност?
jabata - специалист
Ами ако ще го ползваш на твърдо гориво, разбира се че ще е по-голям разхода. Ти него ще трябва да го караш винаги на някаква супер минимална мощност и винаги да внимаваш да не прегрее. Не е все едно дали ще гориш едно дърво в огромен котел или в малък котел, разлика си има. Иначе за можене, може...но крие своите рискове, като конденз от това че не работи пълноценно, опасност от прегряване, и т.н.
Виж ако го караш на пелети, тогава нещата стоят малко по-различно, там се дозира от горелката и даже по-голямата мощност означава и по-голяма топлообменна площ.
шоп - майстор
46 киловата е виадруса обаче на висококалирични въглища. Ти ще се грееш на дърва и особено ако не са съхнали една година дали и 28-30 киловата ще можеш да докараш на максимална мошност.

Ако цената му е добра, може да го вземеш, да махнеш 1-2 ребра или в задната част на котела да инсталираш шамотни тухли.

Ребрата от виадрус се продават в последствие по около 80-100 лв бр.
Успехи.
DimitarD - специалист
С мокри дърва може и 20kw да не извади :)
Аз съм отоплявал 4 години същата квадратура и 1 година двойно повече на дърва и въглища с 34kw котел и не съм забелязал фрапираща разлика в разхода, да речем двойно. Така че съм 100% съгласен с шоп, ако е изгодно взимай го, части винаги се търсят, в момента си търся долна вратичка за моя.
ivomagna - специалист
шоп написа:
46 киловата е виадруса обаче на висококалирични въглища. Ти ще се грееш на дърва и особено ако не са съхнали една година дали и 28-30 киловата ще можеш да докараш на максимална мошност.

Ако цената му е добра, може да го вземеш, да махнеш 1-2 ребра или в задната част на котела да инсталираш шамотни тухли.

Ребрата от виадрус се продават в последствие по около 80-100 лв бр.
Успехи.
Махането на ребра и шамотните тухли се прави с цел да не прегрява ли?
шоп - майстор
прави се с цел по-малка горивна камера ( съответно и топлообменика се намалява)

За защита от прегряване към виадруса се продават и комплектоват с авариини серпентини
naskov - майстор
Виадруса няма шамотни тухли. Не се занимавай в махането на ребра. Твоя котел като по-голям има изискване за по висок и широк комин. За друго няма страшно.
kartechar - специалист
Никакъв проблем не е това, че котелът ти е по-мощен. Аз имам Виадрус с 10 секции, с който отоплявам на дърва 250 кв. м. и бойлер 200 литра. Но това е инцидентно. Основно топля бойлера и първия етаж - около 100 кв. м. Важното е помпата да се включва на около 75 градуса, за да не прави нагар котела. Голямата горивна камера според мен е плюс, тъй като заредена догоре и нагласен терморегулатор на 75 гр., котелът изкарва поне 8 часа без зареждане - цяла нощ.
joro_vn - специалист
Абсолютно верно, големия котел е голям плюс. Ще изгори толкова, колкото му сложиш, няма да си в преразход.
Отделената топлина отива във водата която те топли, голямата площ предполага по добро усвояване на топлината и по-ниска температура на изгорелите газове, демек по-малки загуби.
За да не ти прави налепи слагай трипътен вентил, и помпата да включва на ... и 60 градуса са ОК. Тия 2 неща задължително.
Пък ако минеш на пелети, ще благодариш че е с голяма нагревна площ.
igt - специалист
Освен цената предимства в случая е, че ще можеш да мяташ дърва дълги половин метър и по-рядко ще го зареждаш.
Но сега е момента да сложиш трипътен вентил - има нови и втора употреба в продавалник. В противен случай ще се сцепиш от конденз, ако не ти пречи де.

Тема "Използване на котел на мин. мощност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: