Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте Колеги,

Наскоро си купих жилище и имам въпрос по отношение на отоплението и по-точно начина на свързване на радиаторите.
Накратко каква е ситуацията към момента:
  • Липсват радиатори;
    Има налични вентили като на снимката, които не са използвани, но са силно замърсени със засъхнали строителни разтвори. С две думи – не стават.
    Централния разпределител е без възможност за изключване на отделен клон. Приложена е снимка.
    Прикачен файл:
    1.jpg
    1.jpg (103.32 KиБ) Видяна 2417 пъти
    Прикачен файл:
    2.jpg
Доколкото се ориентирах, това са четирипътни вентили на Herz, предназначени за еднотръбно свързване към радиатора, на които им липсват тръбите в средата.
Питането ми е следното: Как бихте ми препоръчали да свържа радиаторите?

1. Еднотръбно свързване на радиаторите със замяна на съществуващите вентили със същите, но нови.
a. + Не се променя нищо по съществуващата инсталация.
b. – Не съм наясно доколко има възможност за интелигентно регулиране на този тип вентили.

2. Едностранно свързване на радиаторите.
a. + Предполагам по-добра ефективност (КПД)
b. + Ще се монтират нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Видимо удължаване и на двете тръби, които трябва и да се кръстосат (сега входящата излиза по-близо до мястото на радиатора).

3. Диагонално свързване на радиаторите
a. + Предполагам най-добра ефективност (КПД)
b. + Нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Удължаване на входящата тръба нагоре към новия вентил и на изходящата тръба зад радиаторите до другия им край. Трасетата на тръбите са такива, че не позволяват с къртене да се подведат до другия край на радиаторите без удължаване.

Аз лично клоня към вариант № 3. Смятам, че видимите изходящи тръби могат да бъдат укрепени по стената под радиаторите и да не правят лошо впечатление, като в същото време се използва максималната ефективност на
диагоналното свързване.

Освен ако не ме убедите, че вариант № 1 е достатъчно ефективен и при него може да се приложи интелигентно регулиране. Склонен съм да използвам и други вентили за едно тръбна система.

Благодаря предварително за коментарите!

Поздрави,
Красимир Кръстев
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не, системата си е двутръбна, от най-двутръбните, с възможно най-интелигентно регулиране на подаващата и на връщащата линия, възможност за монтаж на термоглава. Изобщо не съм съгласен, че не стават вентилите, защото са чисто нови и не им пречи, че са напрашени или изцапани външно с гипс. Препоръчвам да не се пипат, просто да се дооборудват. Като гледам тръбите (предполагам и те Herz) са много по-изцапани, и тях ли ще смяняме нови китайски? :)
naskov - майстор
Вентилите са си много хубави, въпреки, че една част от тях липсва поне на снимката. Имат възможност за регулиране на входящия поток със степени от 0 до 5 ( под бялото капаче), както и на изходящия-под металното капаче. Освен това са и маркови-Херц. Недостатък е , че не стават за много дълги радиатори. Майсторите са спестили пари, като са захранили колекторите с тръба ф16
torbalan - Дървен философ
Остатъци от строителни разтвори се мият много лесно с кислол. Може да потъмнеят металните части.

Ако се притесняваш - с оцет също става, но повечко търкане. Твърда пласмасова четка същ ще е от полза.

Свързване на диагонал има смисъл само при много дълги радиатори... И не е задължително непременно да са от двете страни кранчетата. :)

Виж долната картинка.

Изображение
Благодаря за коментарите!

Доколкото разбирам, този начин на свързване към радиаторите не е недостатък на решението и ефективността му не е много по-ниска в сравнение с диагоналното свързване.
Ще потърся при Herz дали могат да доставят само липсващата част за връзката към радиатора и тръбата.
И съответно с какви термоглави ще може да се комбинира.

Поздрави,
Красимир Кръстев
Antonii - майстор
Може да ги замените и с подобна система на Honeywell при която термоглавата е в горната част на радиатора.
Като този начин на свързване е подходящ за радиатори до 20 глидера.
torbalan - Дървен философ
Не е недостатък.
Ако радиатора е по-дълъг, удължаваш тръбичката така, че да стига поне до 2/3 от дължината му...

Имам така монтиран радиатор, грее си екстра :)

Тема "Свързване на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: