Здравейте Колеги,
Наскоро си купих жилище и имам въпрос по отношение на отоплението и по-точно начина на свързване на радиаторите.
Накратко каква е ситуацията към момента:
Питането ми е следното: Как бихте ми препоръчали да свържа радиаторите?
1. Еднотръбно свързване на радиаторите със замяна на съществуващите вентили със същите, но нови.
a. + Не се променя нищо по съществуващата инсталация.
b. – Не съм наясно доколко има възможност за интелигентно регулиране на този тип вентили.
2. Едностранно свързване на радиаторите.
a. + Предполагам по-добра ефективност (КПД)
b. + Ще се монтират нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Видимо удължаване и на двете тръби, които трябва и да се кръстосат (сега входящата излиза по-близо до мястото на радиатора).
3. Диагонално свързване на радиаторите
a. + Предполагам най-добра ефективност (КПД)
b. + Нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Удължаване на входящата тръба нагоре към новия вентил и на изходящата тръба зад радиаторите до другия им край. Трасетата на тръбите са такива, че не позволяват с къртене да се подведат до другия край на радиаторите без удължаване.
Аз лично клоня към вариант № 3. Смятам, че видимите изходящи тръби могат да бъдат укрепени по стената под радиаторите и да не правят лошо впечатление, като в същото време се използва максималната ефективност на
диагоналното свързване.
Освен ако не ме убедите, че вариант № 1 е достатъчно ефективен и при него може да се приложи интелигентно регулиране. Склонен съм да използвам и други вентили за едно тръбна система.
Благодаря предварително за коментарите!
Поздрави,
Красимир Кръстев
Наскоро си купих жилище и имам въпрос по отношение на отоплението и по-точно начина на свързване на радиаторите.
Накратко каква е ситуацията към момента:
- Липсват радиатори;
Има налични вентили като на снимката, които не са използвани, но са силно замърсени със засъхнали строителни разтвори. С две думи – не стават.
Централния разпределител е без възможност за изключване на отделен клон. Приложена е снимка.Прикачен файл:
1.jpg (103.32 KиБ) Видяна 2417 пъти
Питането ми е следното: Как бихте ми препоръчали да свържа радиаторите?
1. Еднотръбно свързване на радиаторите със замяна на съществуващите вентили със същите, но нови.
a. + Не се променя нищо по съществуващата инсталация.
b. – Не съм наясно доколко има възможност за интелигентно регулиране на този тип вентили.
2. Едностранно свързване на радиаторите.
a. + Предполагам по-добра ефективност (КПД)
b. + Ще се монтират нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Видимо удължаване и на двете тръби, които трябва и да се кръстосат (сега входящата излиза по-близо до мястото на радиатора).
3. Диагонално свързване на радиаторите
a. + Предполагам най-добра ефективност (КПД)
b. + Нови вентили с термостат на радиаторите, които удобно ще се регулират.
c. – Удължаване на входящата тръба нагоре към новия вентил и на изходящата тръба зад радиаторите до другия им край. Трасетата на тръбите са такива, че не позволяват с къртене да се подведат до другия край на радиаторите без удължаване.
Аз лично клоня към вариант № 3. Смятам, че видимите изходящи тръби могат да бъдат укрепени по стената под радиаторите и да не правят лошо впечатление, като в същото време се използва максималната ефективност на
диагоналното свързване.
Освен ако не ме убедите, че вариант № 1 е достатъчно ефективен и при него може да се приложи интелигентно регулиране. Склонен съм да използвам и други вентили за едно тръбна система.
Благодаря предварително за коментарите!
Поздрави,
Красимир Кръстев