Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maistora1965 - специалист
Привет на всички предстои ми да ремонтирам котелното и затова отварям нова тема.И така понеже ми прогоря дъното на котела по точно ламарината ще трябва да я махам.Което означава че ще го повдигам на кутия заради слънчогледовите пелети.Котела е бош 16 кв и понеже така и така ще режа се замислих дали да не направя някой подобрения.Понеже инсталацията е преоразмерена температурата на котела е доста ниска .Преди пелетите бях на въглища и тогава беше доста зле с конденза и от тогава е и температурната корозия.Та въпросът е дали да изрежа двете шини които държаха преградата между бункера и огнището и да направя една риза допълнително,или да изрежа стените и да направя димогарни тръби като тези при грейко.Само че тези ще са директно над горелката.Качвам и снимки за да се подсетите.Ще експериментирам така че може да давате всякакви мнения.Особенно ми е интересно мнението на, Филма, и на господа Ганеви.Това е питането за котела ще променям и схемата но за нея по нататък че много ще се натовари темата за момента.

Прикачен файл

DSC_0109.jpg

Прикачен файл

DSC_0108.jpg

Прикачен файл

DSC_0107.jpg
n.ganev - майстор
При 24ката има още една риза точно между шините за преградата на твоя котел.Така, че каквото и да предприемеш ще завишиш мощността на котела тъй като ще увеличиш нагревната площ.
lz2skt - специалист
Не знам дали има разстояние ,но според мен 2 пити вертикални да се получи ес образно движение на газовете.Трябва и керамична тухла отгоре да не се нагрява капакът на бункера (може с 4 болта към вратичката).
lz2skt - специалист
Колко е разстоянието между изпъкналата част на горелката до следващата пита ?
n.ganev написа:
При 24ката има още една риза точно между шините за преградата на твоя котел.Така, че каквото и да предприемеш ще завишиш мощността на котела тъй като ще увеличиш нагревната площ.
Съгласен но в момента горелката се явява явно голяма защото каквото и да правя при температура на котела 80 градуса температурата на газовете не пада под 200 и няколко градуса.Това е само при проба а иначе температурата на котела е 42 градуса.
n.ganev - майстор
Ако направиш там една пита слошиш един турболатор между новата пита и втората а над новата пита преграда до капака ще паднеш поне с 70-80гр. при работа на котела на 70гр.
Ето така се ражда истината :supz: откъм втората пита и турболатора ясно а от предната страна с преградата няма ли да задържа газове или това е целта :? или аз не си го представям правилно.
n.ganev - майстор
Задържашгазовете но те ще загряват и предната част на бункера. Ако я няма тази преграда ще прескочиш камерата между новата пита и втората с новиятурболатор и топлината отново е при котката на върха на комина дето и сега играе кючек на топло при тези 200 и кусур градуси.
ок ясно а варианта с тръбите или не е за препоръчване да са точно над огъня и незнам дали съм го обяснил правилно но да отрежа стените на цялото пространство и да сложа тръбен сноп извинявам се дали това е точното име но съм работил заварчик във химкомбината във враца и затова топлообменници съдове под налягане все такива работи :lol:
n.ganev - майстор
Естествено че тръбен топлообменник е по-добър от пластинчат, но си прецени от гледна точка на почистването за да няма след това " Да са еВа у главата :? "

Тема "Ремонт и експеримент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: