Здравейте .Миналата година правих ремонт на апартамента (панелен ) и сложих водно подово отопление с термопомпа въздух вода .За термопомпа се доверих на познат занимаващ се с климатици и той ми предложи да сложим външно тяло на инвертор LG MU5M30 , което всъщност е за мултисплит система .Идеята за този модел беше че холът го използвахме за склад на всички мебели и остана без подово и трябваше да се добави някакво отоплително тяло .Така решихме да сложим в хола едно вътрешно тяло 12-ка и в последствие решихме да добавим към системата и едно таванско тяло за вграждане 18-ка в коридора между двете спални помещения , което да се използва лятно време да охлажда спалните помещения , като не създава течение.Всичко беше монтирано и включено да се ползва .Голяма благинка е подовото отопление , вече съжалявам че не прекарах 2 тръби и в хола за бъдещо пресъединяване .Системата е доста проста , тръбите от единият изход на външното тяло стигат до топлообменик монтиран във килера между двете спални и залепен за банята .Топлообменника на изхода (загрята вода ) е свързан с помпа и след нея с колектора с дебитометрите , на връщане на вече изтиналата вода влиза в колектора с спирателните кранове (термозадвижки вече ) и влиза в долният край на топлообменника . Честно казано не знам правилно ли съм го вързал , но почти всичко сам съм правил по начертана схема от познат топлотехник .Миналият отоплителен сезон , бях без термозадвижки само с кранчета от които регулирах подаването на топлото по кръговете , които са 4 .Понеже ме интересуваше колко ток ще харчи така системата си закупих curent cost външен безжичен електромер с който следя , моментния , дневният , седмичният и месечният разход на ел енергия само на климатика (включен е на бушона на климатика ) Та миналата година без термозадвижки с постоянно включени 4 кръга при температури около 5 градуса харчеше около 1 кв на час , при 0 градуса около 1.2 кв при - 5 около 1.4кв и при - 10 около 1.8кв . Като външното тяло дори при 0 градуса изключваше от време на време за почивка .Този сезон монтирах термозадвижките , които да регулират температурата в помещенията и да я потдържат точно 21 градуса . За мое учудване разхода се повиши с термозадвижките , външното тяло почти не изключва дори при положителни температури то си работи постоянно .Миналата година температурата варираше от 41-42 гр. на вход и 36-37гр на изход при положителни температури до 38на вход и 33 на изход при отрицателни , потдържаше един постоянен хистерзис от 4-5 градуса между вход и изход . Тази година след монтажа на термозадвижките това се промени случвало се е ако е отворен само един кръг да достигне вода на вход 42 и на изход 40 и външното тяло работи не изключва и в този момент ако отвори някой друг кръг или и трите пада ряазко до 36 на вход и 30 на изход .Разхода на ток се вдигна при положителни температури на 1.5 кв , при 0 градуса на 2 кв и при - 10 беше 2.8- 3 кв миналата седмица .Четох много по форумите и мисля че е необходим буфер на системата , а може и неправилно да съм навързал нещата , един господ знае . Но мисля че миналата година като е бил загрят постоянно пода , той ми е вършил работа на буфер на енергия , а сега с термозадвижките постоянно се появява студена вода от включващ се кръг и тя не може да се уравновеси . Ще съм много благодарен на мненията на хора които са правили подово с термопомпа въздух вода и имат поглед върху това как трябва да работи една такава система . Апартамента е в София ще прикача и няколко снимки на топлообменника и колекторите .
Поздрави
Поздрави