Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dane78 - помощник
Здравейте .Миналата година правих ремонт на апартамента (панелен ) и сложих водно подово отопление с термопомпа въздух вода .За термопомпа се доверих на познат занимаващ се с климатици и той ми предложи да сложим външно тяло на инвертор LG MU5M30 , което всъщност е за мултисплит система .Идеята за този модел беше че холът го използвахме за склад на всички мебели и остана без подово и трябваше да се добави някакво отоплително тяло .Така решихме да сложим в хола едно вътрешно тяло 12-ка и в последствие решихме да добавим към системата и едно таванско тяло за вграждане 18-ка в коридора между двете спални помещения , което да се използва лятно време да охлажда спалните помещения , като не създава течение.Всичко беше монтирано и включено да се ползва .Голяма благинка е подовото отопление , вече съжалявам че не прекарах 2 тръби и в хола за бъдещо пресъединяване .Системата е доста проста , тръбите от единият изход на външното тяло стигат до топлообменик монтиран във килера между двете спални и залепен за банята .Топлообменника на изхода (загрята вода ) е свързан с помпа и след нея с колектора с дебитометрите , на връщане на вече изтиналата вода влиза в колектора с спирателните кранове (термозадвижки вече ) и влиза в долният край на топлообменника . Честно казано не знам правилно ли съм го вързал , но почти всичко сам съм правил по начертана схема от познат топлотехник .Миналият отоплителен сезон , бях без термозадвижки само с кранчета от които регулирах подаването на топлото по кръговете , които са 4 .Понеже ме интересуваше колко ток ще харчи така системата си закупих curent cost външен безжичен електромер с който следя , моментния , дневният , седмичният и месечният разход на ел енергия само на климатика (включен е на бушона на климатика ) Та миналата година без термозадвижки с постоянно включени 4 кръга при температури около 5 градуса харчеше около 1 кв на час , при 0 градуса около 1.2 кв при - 5 около 1.4кв и при - 10 около 1.8кв . Като външното тяло дори при 0 градуса изключваше от време на време за почивка .Този сезон монтирах термозадвижките , които да регулират температурата в помещенията и да я потдържат точно 21 градуса . За мое учудване разхода се повиши с термозадвижките , външното тяло почти не изключва дори при положителни температури то си работи постоянно .Миналата година температурата варираше от 41-42 гр. на вход и 36-37гр на изход при положителни температури до 38на вход и 33 на изход при отрицателни , потдържаше един постоянен хистерзис от 4-5 градуса между вход и изход . Тази година след монтажа на термозадвижките това се промени случвало се е ако е отворен само един кръг да достигне вода на вход 42 и на изход 40 и външното тяло работи не изключва и в този момент ако отвори някой друг кръг или и трите пада ряазко до 36 на вход и 30 на изход .Разхода на ток се вдигна при положителни температури на 1.5 кв , при 0 градуса на 2 кв и при - 10 беше 2.8- 3 кв миналата седмица .Четох много по форумите и мисля че е необходим буфер на системата , а може и неправилно да съм навързал нещата , един господ знае . Но мисля че миналата година като е бил загрят постоянно пода , той ми е вършил работа на буфер на енергия , а сега с термозадвижките постоянно се появява студена вода от включващ се кръг и тя не може да се уравновеси . Ще съм много благодарен на мненията на хора които са правили подово с термопомпа въздух вода и имат поглед върху това как трябва да работи една такава система . Апартамента е в София ще прикача и няколко снимки на топлообменника и колекторите .
Поздрави
Прикачен файл:
IMG_20160104_143425.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160104_143356.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160104_143324.jpg
radius - майстор
Колега, защо нова тема? Би трябвало да можеш да си редактираш заглавието в старата, ако това е причината.
dane78 - помощник
radius написа:
Колега, защо нова тема? Би трябвало да можеш да си редактираш заглавието в старата, ако това е причината.
Здравейте исках да я преместа във форум отопление , защото е за там но не намерих такъв вариант , за това я копирах и пуснах тук .
Поздрави
jabata - специалист
Подовото отопление е много инертно нещо, и за мене в комбинация с термопомпа не се връзва никак с термозадвижки. Защото като достигне 21 градуса, изключва. И докато падне под 21, за да се включи минава много време и пода изстива, и тогава в момента в който отвори някоя задвижка в термопомпата отива ледена вода, и тя вижда бая зор докато я загрее, защото докато загрее пода се изисква поне 1 час работа на максимална мощност.
Затова на запад ако някой слага подово отопление, никога не слага термозадвижки, ами си регулира отоплението с крановете на ръка, защото това е един от малкото случаи където термостата би докарал по-висок разход.
dane78 - помощник
Тоест дори да сложа буфер 200 или 300 литра , няма смисъл .Според теб е по добре да изключа термозадвижките и да монтирам пак кранчетата на тяхно място .Бях говорил с една фирма която предлага термопомпи висок клас и това което ми показаха като вътрешен сет , представляваше нещо по голямо от хладилник в което имаше буферен съд и серпентини във него .Както и допълнителни нагреватели . Имаше изход за битова топла вода и колектор за подовото .Но цената му беше непосилна за мен към 15000 лв излизаше комплект с външното тяло .Идеята ми за буферен съд е да генерира температура от порядъка на 38-40 гр и вече от него да тръгва водата към колекторите , но дали ще може да поеме загубите от включването и изключването на отделните кръгове ? Тръбният път на подовото е 320 м . изчислено е за 4 кв че са му нужни спрямо изолацията и разположението от мултитерм.
solar_entusiast - специалист
Проблема е в задвижките.
Тези които сте сложил са на принципа отворена на 100% или затворена напълно. Това, че имат някакво закъснение от 1-2 мин е без значение.
За плавното регулиране на температурите, което в такива системи за да са енергийно ефективни е задължително, ще ви трябват регулиращи вентили, а пък за тяхното управление и контролер.
Иначе най-лесно и евтино в случая е използването на термостатични вентили, които са си вид пасивни регулатори.
dane78 - помощник
Значи грешката сме я допуснали в самото начало с проектирането , трябвало е да бъде с такъв вид термозадвижки а не тези които просто отварят и затварят .Жалко пуснал съм само по две жици до стайните термостати . Вчера сутринта реших да си направя експеримент и нагласих всички термостати на мах температура , така че да не затварят термозадвижките . А с дебитометрите намалих дебита на преминаващата вода на по 1.5 литра в минута (или в секунда не знам ) оставих само на кухнята която е с присъединен балкон и има най многотоплинни загуби на 2.5литра дебит . При това положение и вчера и днес входящата вода седи на 35 градуса , а връщащата на 32 градуса .Рахода за ток вървеше вечерта между 1.5 - 1.7 кв а днес към 3 след обед при слънце беше паднал на 1.3 -1.4 кв .Миналата година при същите условия само че с намален дебит от вентилите входящата вода беше на 38-39 гр , а връщащата на 34-35 . Като разхода беше 1.10 до 1.25 кв . Ще я оставя системата така да видим дали ще се промени разхода и ще се вдигне температурата .Чудно ми е само защо разликата стана толкова малка между входяща и изходяща , може би да намаля и скороста на помпата ?
dane78 - помощник
Здравейте от мен отново , след една седмица тестове с изключени термостати и постоянно подаване на топло в подовото , разхода за ел енергия спадна . Машината влезна в цикъл работи 9 мин и изключва за 4 мин .Разхода на ел енергия падна на 30 кв за денонощие а в най - топлите падна до 25 кв . За съжаление се наложи да изключа подовото в южната спалня заради постоянно покачващата се температура .Стигна до 23 градуса и я изключихме защото трудно се спи зимно време на такава температура . Днес включих и подовото в спалнята ще видим следващата седмица колко ще се покачи харча на ток при минусови температури .Входящата температура съм я нагласил на 36 градуса и потдържа 35 на вход и 32 на изход .Не знам нормално ли е само 3 градуса хистерзис , надявам се майсторите в форума да кажат . Поздрави
kuuuuuul - майстор
Яаа,как съм изпуснал тази тема. :? Дай малко подробности за управлението,кои тем. можеш да задаваш,къде са датчиците?В спалнята можеш да намалиш от дебитомера.Много на често включва и изключва,като даваш данни казвай и при каква външна тем. са

Тема "Термопомпа въздух/вода -неправилна инсталация или нужда от буфер във системата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: