• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Може ли някой да ми отговори парно котле с ф 160 изходящ кюнец ако го включа на комин ф 130 дало ще има достатъчно тяга да работи?Благодаря предварително!
Фитилчо - майстор
Парно котле на какво гориво?
Котлето ще е на дърва и въглища предимно,може в последствие да мисля и за пелети
vrangelov - специалист
akolov написа:
Здравейте! Може ли някой да ми отговори парно котле с ф 160 изходящ кюнец ако го включа на комин ф 130 дало ще има достатъчно тяга да работи?Благодаря предварително!
Най-вероятно не. С какъв комин ще работи трябва да го пише в инструкцията за монтаж на котела.
Фитилчо - майстор
И аз мисля, че най вероятно не. После ще пуши много гадно, като на моите съседи и съседите ти ще се ядосват от миризма на кЮмЮр :-D
filip_n - специалист
Отговора е - зависи :D
Аз съм с котле 160 изход което съм го вкарал в 130 квадратен комин. От опита ми на дърва и въглища знам, че в началото дърпаше - после се задръсти и за един сезон виках 2 пъти коминочистач.
ПС винаги може да се боцне един вентилатор за повишаване на тягата, но това няма да те спаси от задръстването на комина
Evgeniy - майстор
Колеги, някой замислял ли се е вместо сериозни комини да направи мини вариант на промишлените пречистващи инсталации с пулверизация на вода, която да обира сажди, конденз и като бонус да оползотворява топлината, отиваща в комина?
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Колеги, някой замислял ли се е вместо сериозни комини да направи мини вариант на промишлените пречистващи инсталации с пулверизация на вода, която да обира сажди, конденз и като бонус да оползотворява топлината, отиваща в комина?
Както винаги Евгений много добра идея. Мислил съм по въпроса и следя опита на руски колеги в техните форуми. Има няколко много добри опита. Единият е тип ракетен котел и може да работи без комин и продукта на горенето е само кондензна течност. Другите опити са с принудителен вентилаторен надув и продукта на горене е с токлова ниска, че конденза замръзва.

Евгений, дай линкове по темата ако имаш под ръка.

П.П. по темата: зависи. Зависи от тягата на комина.
Evgeniy - майстор
Според мен това заслужава внимание:
http://www.brightstove.com/

Удивителното за мен е, че първия вариант е бил с една тръба (даже на видеото е с вентилатор) но се оказало, че инжектираната струя толкова силно увлича димните газове, че се е наложило да направи контра струя (по-късата) за да намали "тягата". Според описанието всички мръсотии и сажди са в пяната, която се оттича през отливната тръба. Така водата от по-ниското ниво може да циркулира през радиатор или ниско температурен съд (буфер) и да няма нужда от коминен вентилатор. Предполагам заради оттичането и отливането е нужно и доливане с нещо като поплавък.
6osi6 - майстор
Evgeniy написа:
инжектираната струя толкова силно увлича димните газове...
На това нещо каква му е схемата? Водата от това място ли се смесва с димните газове?

Прикачен файл

gfk.png
  • 1
  • 2

Тема "направа на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: