• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Petar_32 - помощник
Здравейте майстори,

Моля за вашето мнение по отношение на изграждането на инсталация за отопление - камина с водна
риза за къща със следното разпределение- xoл с трапезария и две спални. Идеята ми е преди да направя замаска на пода да положа тръбите за двата радиатора съответно за двете спални. Моля за вашето мнение относно това как точно трябва да стане това (в гофрирани тръби или директно в замаската)? Какви тръби е най- добре да използвам в конкретната ситуация моля за вашите препоръки?

Благодаря на всички отзовали се с отговори колеги.

Спорен ден

Прикачен файл

Capture.PNG
kuuuuuul - майстор
Преди да направиш замазката направи подово,а тръбите за радиаторите в гофре.
Фитилчо - майстор
Куул, защо в гофре?
Благодаря !
andy_forresite - майстор
Заради топлинното разширение на тръбите.
naskov - майстор
Не изпускай възможността да сложиш радиатор в коридора, в банята, както и да пуснеш тръби към бойлера. Ако използваш Pex тръби ги слагаш в гофре, ако са ППР в изолация. Камината на пелети ли ще е или на дърва?
Petar_32 - помощник
Засега мисля да е камера за вграждане на дърва. Може ли някой да приложи някоя принципна схема на тръбите към отделните помещения? Аз също се замислих дали да не направя отклонения за коридора и лира в банята. Коя система е по-ефективна в случая?
Засега мисля да е затворена система.
Фитилчо - майстор
Не си го причинявай това с дървата, ако не искаш да си Огняр. Аз не искам вече да съм огняр и... сметката за Миналия месец за ток ми е 480, за сегашния 360 .... но съм купил каминка на пелети, автомат...
naskov - майстор
Petar_32 написа:
Засега мисля да е камера за вграждане на дърва. Може ли някой да приложи някоя принципна схема на тръбите към отделните помещения? Аз също се замислих дали да не направя отклонения за коридора и лира в банята. Коя система е по-ефективна в случая?
Засега мисля да е затворена система.
Ako наистина си решил да си на дърва ти препоръчвам в близост до камината да монтираш колекторна кутия с разпределители в нея. Камината и колекторите ги свърваш с медна тръба ф22. От колектоите към всяка точка тръгваш с тръба с ал. вложка ф16. Това е най-лесното изпълнение за лаици. Само трябват качествени материали :wink:
kuuuuuul - майстор
Фитилчо написа:
Куул, защо в гофре?
Благодаря !
За да можеш да ги подменяш ако се наложи,а ако направиш подово може и да не вкарваш отначало тръби, а в последствие, ако трябва.
Фитилчо - майстор
Чакай чакай,
как така да вкараш подовото в последствие? :oops:
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на инсталация за отопление с камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: